Бойко Рашков изпрати испанския доклад за „пералнята на пари“ на Баце на Иван Гешев

0 2 741

Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков е изпратил вчера следобед доклада по случая, станал по-известен като „Барселонагейт” за пране на 5 млн. евро, на главния прокурор Иван Гешев.

Днес, 15 февруари 2022 г. в София ще бъде даден брифинг на Специализираната прокуратура във връзка с големия медиен интерес по случая.

Припомняме, че има доказателства, от които може да се предположи, че в случая „Барселонагейт“ са изпрани над 5 млн. евро от кръга около Бойко Борисов и лично от бившия премиер. Това се разбира от заключенията на испанските власти, изпратени на ДАНС в края на януари.

„Има доказателства за множество индикатори, свързани с корпоративни транзакции, които са свързани и могат да конституират предполагаемо престъпление международно пране на пари, възлизащо на стойност над 5 млн. евро“, се казва в документа, който само Narod.bg публикува в пълния му вид.

Справката от 21 страници, се позовава преди всичко на жалбата, с която е започнало разследването в Испания. Обилно се цитират и медийни публикация, но в крайна сметка е посочено, че според властите в Испания „подадената в жалбата информация е вярна“.

Реклама

„Според открити източници, чиято информация се съдържа в жалбата, се предполага, че средствата може да са свързани с недекларирани такива от висши служители на българското правителство, включително на министър-председателя Бойко Борисов“, пише още в материалите, пратени от Испания на ДАНС по линия на Интерпол.

Предварителните заключения в доклада на испанците са, че са направени две важни инвестиции в имоти в Испания на обща стойност над 5 млн. евро.

Смята се, че средствата са влезли в страната, прикрити от различни икономически операции, като за тази цел са използвани фирмите Numin Invest SL и Ema BGS SL. Търговските транзакции са от различен вид като увеличение на капитала, придобиване на луксозни имоти и автомобили, както и принос към капитала от партньори.

Преди 2 години един от водещите испански вестници – „Периодико“ излезе с три страници разследване, в което се твърдеше, че полицията в Каталуния Mossos d´Esquadra и специализираното звено за борба с корупцията към испанската прокуратура разследват дали премиерът по това време Бойко Борисов има отношение към „международна схема за пране на пари“, през която от 2013 г. в Испания са влезли 5 млн. евро през две регистрирани в Барселона фирми Numin Invest SL и Ema BGS SL, които са свързани с бившата манекенка Борислава Йовчева.

Вестникът се позовава на разследване на испанската полиция, започнало по сигнал на неправителствената организация БОЕЦ и продължило близо година.

Полицаи от звеното за икономически престъпления са следили и снимали къщата, в която според сигнала живее „Мис Бикини 2006“, както и магазина, който фирмата й наемаше.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.