ПОРЕДИЦА на Narod.bg: „Барселонагейт” е пране на 5 милиона евро от Бойко Борисов (ДОКУМЕНТИТЕ от ИСПАНИЯ – част първа)

0 4 526

В края на януари испанските власти изпратиха на българската полиция нови материали по скандала „Барселонагейт“ за пране на пари от кръга около Бойко Борисов и лично от тогавашния премиер, с които Narod.bg се сдоби от свои източници.

Бутикът на „Мис Бикини“ Борислава Йовчева в Барселона

Според испанските власти казусът с къщата на еротичната моделка Борислава Йовчева, която има дъщеря Ема от Борисов, категорично се касае за пране на пари – над 5 милиона евро.

Това са част от предварителните заключения на доклада, който на 2 февруари в 2022 г. е бил получен в българското Вътрешно министерство. Според два източника у нас запознати с проверката, в 22-те страници се описвала цялата схема на сделката около този имот, предизвикал силен интерес в България и в Испания.

В заключенията, които правят испанските власти, е казано дословно:

– Смята се, че средствата са влезли на територията на страната (Испания, б.ред.), прикрити от различни икономически операции, като за тази цел са използвани търговските фирми NUMIN INVEST SL (3 милиона евро) и EMA BGS SL (2 милиона евро). Случайно или не, името на фирмата съвпада с името на дъщерята на Борисов от „Мис Бикини” – Ема.

Снимка от външното наблюдение, проведено от испанската прокуратура

– Според откритите източници, чиято информация се съдържа в жалбата, се предполага, че средствата може да са свързани с недекларирани такива от висши служители в българското правителство (включително министър-председателя Бойко Борисов).

– Според гореизложената информация отделът смята, че подадената в жалбата информация е вярна, тъй като има доказателства за множество индикатори, свързани с корпоративни транзакции, които са свързани и могат да конституират предполагаемо престъпление международно пране на пари, възлизащо на стойност над 5 милиона евро.

Главният прокурор Иван Гешев заяви в края на януари при посещението си в Европейския парламент, че по разследването за къщата в Барселона все още се чака отговор от Испания.

Изобщо не е ясно какво чака българската прокуратура и какво е получило МВР, след като преди половин година испанските власти съобщиха, че още на 31 май 2021 г. цялото разследване е прехвърлено на българските разследващи органи.

Реклама

„Тъй като българското разследване (дело 5906/2019 разпределено на ВКП) е по-напреднало от испанското, българската прокуратура по обективни причини се намира в по-добра позиция от испанската прокуратура да продължи разследването“, пишеше в писмото на испанската прокуратура.

Държавното обвинение от своя страна вече 2 години не успява да стигне до завършък на разследването. То започна след публикация в края на февруари 2020 г. в испанския вестник „Ел Периодико“, свързана с имоти и фирми в Барселона.

Според изданието полицията в Каталуния Mossos d´Esquadra и специализираното звено за борба с корупцията към испанската прокуратура разследват дали премиерът Бойко Борисов има отношение към международна схема за пране на пари, през която от 2013 г. в Испания са влезли 5 млн. евро през две регистрирани в Барселона фирми – Numin Invest SL и Ema BGS SL.

Двете дружества са свързани с бившата манекенка Борислава Йовчева – „Мис Бикини”.

Във връзка с „Барселонагейт“ приходната агенция съобщава, че към момента все още текат няколко ревизии. Единият от проверяваните е Георги Йовчев, баща на манекенката Борислава, за когото се установява дали има задължения за периода 01.01.2015 г. – 31.12.2020 г.

От писмо до БОЕЦ, подписано от Румен Спецов, става ясно, че с оглед изясняване статута на Георги Йовчев и извършените от него разходи и придобивания на имущество и доходи на територията на Испания, на 08.11.2021 г. е образувана административна процедура за обмен на информация между компетентните органи на България и Испания.

Възложена е ревизия и на собственика на фирмата „Спортни имоти Приморско“ Йордан Христов, който сключи брак с мис „Бикини“. Проверката спрямо него касае единствено 2020 г. и все още не е приключила.

Приключила е обаче ревизията на дружеството му, която установила, че „Спортни имоти Приморско“ има допълнителни задължения, които не попадат в обхвата на Наказателния кодекс. Сред ревизираните от НАП са и бизнесменът Александър Чаушев, който се афишира като собственик на къщата в Барселона, както и близкият до Борисов – Иван Саздов, собственик на тенис клуба в Банкя.

ОЧАКВАЙТЕ ВТОРА ЧАСТ на разследването на Narod.bg „Барселонагейт“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.