Калинка на Корнелия кацна като шеф във ВМЗ-Сопот

0 1 557

Вицепремиерът и икономически министър Корнелия Нинова сложи свой човек начело на държавното оръжейно предприятия ВМЗ-Сопот. Досегашният изпълнителен директор на Вазовските машиностроителни заводи в Сопот Иван Гецов е освободен от поста и на мястото му е назначен предишният шеф на оръжейницата Иван Стоенчев.

Смяната е направена всъщност от новоназначеното от Нинова ръководство на Държавната консолидационна компания, под чиято шапка е ВМЗ Сопот. В решението на компанията, което е от петък, няма посочени мотиви за смяната.

Това е поредна рокада в държавни структури, които вече са под управление на БСП като коалиционен партньор в новото правителство.

Реклама

Бордът на директорите на ВМЗ Сопот бе подменен по времето на служебния министър Кирил Петков, но изпълнителният директор Иван Гецов тогава запази поста си. Той бе назначен през 2015 г., след като сега назначеният Иван Стоенчев подаде оставка.

Стоенчев е ръководил оръжейницата близо десет години. Той е в роднински връзки със Станислав Стоенчев – член на Изпълнителното бюро на БСП, посочва news.bg. Медията припомня, че управлението на Стоенчев е белязано с постоянни финансови проблеми за оръжейницата.

През това време са организирани две гладни стачки на служителите заради неизплатени заплати, случват се взривове в цеховете за съхранение на готова продукция, изникват и съмнения за нерегламентирана продажба на готова продукция.

В телевизионен репортаж през 2010 г., в който се разследва тежкото финансово положение на ВМЗ, Иван Стоенчев изказва позицията си, че дружеството трябва да бъде приватизирано.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.