Сменят шефа на ДАНС: Бившата на Бойко – Цветанка Карагьозова, гушна милиони от газа заради теч на информация

1 7 223

Пламен Тончев ще бъде освободен от поста шеф на ДАНС заради теч на информация, от която бившата любовница на Бойко Борисов – Цветанка Карагьозова, е направила милиони с газови сделки. Този слух обикаля през последните дни българското ФБР, обясняват запознати с положението. Причината е именно изтеклата информация за продажба на газ преди седмица, които публично обявиха социалистите Румен Петков и Румен Овчаров.

Още при назначаването на неизвестния Пламен Тончев за шеф на ДАНС тръгна мълва, че зад издигането му стои бившият енергиен министър на БСП Румен Овчаров.

Известно е, че Тончев преди да застане начело на контраразузнаването, е дълги години шеф на службите във Враца, която от години е червена крепост. Тончев остава на тази позиция 9 години – от 2009 до 2020 г., когато изненадващо е пратен за началник на ДАНС в Кюстендил.

Покрай дългия си престой във Враца, казват, че изградил близки връзки и с ръководството на АЕЦ „Козлодуй”, а също и с енергийни експерти от кръга на Румен Овчаров. Тончев оглави ДАНС през май 2021 г. с указ на президента Радев.

Миналата събота обаче бившите министри от БСП Румен Петков и Румен Овчаров обявиха един след друг, че е направена странна сделка за продажба на газ, която е направила някои хора милионери за минути.

Без съмнение и двамата отлично информирани обясниха, че за няколко секунди са изнесени големи количества газ към Румъния, но не съобщиха имената на тези, които са станали милионери.

Реклама

Според източник на „Уикенд” става въпрос за компании, собственост на Сашо Дончев и на банкерката Цветанка Карагьозова, бившата любовница на Баце, която се представя с лустросаното Цветелина Бориславова.

Сделката бе потвърдена и от енергийното кречетало на ГЕРБ Делян Добрев. „Остава впечатлението, че купувачите са определяли цената, а не продавачите” – заяви той, като думите му потвърдиха твърденията на идеологическите му опоненти.

Добрев допълни, че това е „лесно проверимо” и попита: „Защо не насищаме хранилището в Чирен, а продаваме нашия евтин газ на братята румънци (газът в България е най-евтин в Европа – 55 евро на мегаватчас, в Румъния достига 100 евро на мегаватчас. Кои са милионерите, това знае министърът и новият шеф на „Булгаргаз“.

Ръководството на „Булгаргаз”, което е назначено от сегашните управници, веднага отрече, че се изнася евтин газ от хранилището в „Чирен” и обяви, че срещу българската енергетика се води война.

Продажбата на тези количества се е наложила, обясниха още от дружеството, понеже бил отчетен излишък в съответния ден – консуматорите получили по-малко от заявеното количество, вероятно заради по-топлото време. Същата теза защити и бившият шеф на спецслужбите и депутат от „Да, България” Атанас Атанасов.

Така или иначе скандалът избухна и според запознати е на път да коства поста на Пламен Тончев, защото ръководената от него Агенция е допуснала да изтече информация.

„В ДАНС в момента и без това е много напрегнато – обясняват запознати. – Мнозина треперят дали ще останат на работа, или ще мине чистка.” Други пък се надявали, че ГЕРБ скоро ще се върне на бял кон във властта и плашели колегите си, че тогава ще се случи „голямото  разчистване”, каквото и да значи това.

1 Коментар
  1. многознайко казва

    Пак обяснения за наивници.Стига бе-спрете се.Днес бил излишък-утре дефицит.Чирен полупразен.
    Е добре де-защо днешния ефтин газ не се нагнетява п полупразния Чирен.Защо???А да-днес да спечелим,а утре ще издоим баламурниците на БГ пазара с по скъпа газ.Или още по тъпо-ще ги компенсираме със спечеленото.Не сте ли съгласно,че е тъпо-още повече,че компенсацията е някакви мижави проценти-и пак си доплащаме.От друга страна някои пак правят гуша.Е то е като 2 и 2.На кой не му е ясно.А ако някой външен доставчик иска да има търговско влияние-маля-дава ни ефтин газ за промишлеността и бита и да изнася на каквито цени иска.Ама като гледам-няма такива.Никой ама никой не мисли за този нещастен български народ.А пък той-народа-нали е търпелив-все пак 500 години е свикнал……..

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.