Държавни бензиностанции няма, но шефовете им – калинки от ГЕРБ, лапнаха 1 млн. лв. от заплати

1 4 338

Мечтаният комунизъм тихомълком са построили шефовете на държавна фирма. Напук на всякаква логика се оказва, че в днешно време е възможно да вземаш огромна заплата, без да вършиш реално никаква, ама никаква работа. С подобен уникален шанс са се сдобили ръководителите на позабравената днес „Държавна петролна компания”, чийто шефове – все щкалинки от ГЕРБ, лапнаха 1 млн. лева за заплати, дочу Narod.bg.

Фирмата бе създадена през 2020 г. от последното правителство на Бойко Борисов с нелепата идея да създаде верига от над 100 бензиностанции, пише „Уикенд“.

Те трябваше да продават горива на много ниски цени, като подбият бизнеса на лошите спекуланти, сред които и разжалваният приятел по карти на бившия премиер – Валентин Златев.

Обясненията на експерти, че подобно начинание ще глътне стотици милиони левове за строителство или покупка на действащи бензиностанции, които пък трябва да се върнат от бъдещите печалби, изобщо не охлади мераците на властта.

Така в началото на миналата година бе регистрирана и самата фирма „Държавна петролна компания“, а държавата наля 50 млн. лева за първоначалните разходи.

Реклама

Паун Илчев бе пробунат на ГЕРБ като човек на залязлата Меглена Кунева

Набързо са избрани и трима директори, които да реализират грандиозните планове – Паун Илчев, Ралица Григорова и Радостина Белчева. Баш босът Илчев дойде от Българския институт по метрология, макар според специалисти с образованието си за автоинструктор и магистратура по защита на културно-историческо наследство едва ли е най-подходящ за поста. За заместничките му дори и не стана ясно какъв опит в търговията с бензин и дизел имат.

Няколко месеца след като бе създадена петролната компания, кабинета на Борисов сдаде властта, а назначеното от президента служебно правителство обяви, че държавни бензиностанции няма да има.

Фирмата обаче продължи да си действа, тъй като е създадена със закон от Народното събрание, а тримата шефове продължават и до днес да отчитат дейност. Каква е тя само те си знаят, след като и до момента не се е чуло да са открили даже един обект. Вероятно за тях ходенето всеки ден на работа е предостатъчно усилие, за да си оправдаят заплатите. А те хич не са малки.

По информация на Министерство на финансите, за 2021 г. „Държавна петролна компания” е похарчила за заплати над 1 млн. лева. В същия момент държавното дружество няма и един лев приходи, но не се е чуло тримата шефове да са се отказали от работата си.

За добро или лошо, но и на този комунизъм му идва края. От заседание на икономическата комисия в парламента стана ясно, че е въпрос на седмици да се отмени закона за държавните бензиностанции, а компанията с трима скучаещи шефове и нулев персонал да се закрие. „Това е типичен пример за прахосване на държавни средства”, възмущава се и вицепремиера Корнелия Нинова.

1 Коментар
  1. ИСТИНАТА казва

    А, защо НЯМА?! Къде са СЕГА ДЪРЖАВНИТЕ бензиностанции „Петрол“?!?!?!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.