ОФИЦИАЛНО: Гешев поведе война срещу МВР в опит да замете далаверите в „Булгаргаз”

0 1 693

Бойко Рашков отвърна на удара на Иван Гешев, който поведе поредната война с МВР в опит да смачка разследването на далаверите в „Булгаргаз”, предаде репортер на Narod.bg.

На 10 февруари 2022 г. прокурори в СГП отделиха материали от образуваното досъдебно производство по случая с „Булгаргаз“ с оглед данни за извършено престъпление от висшестоящи служители от Главна дирекция „Национална полиция“. Според прокуратурата те са превишили правата си.

След анализ на материалите по делото наблюдаващите прокурори са установили изготвени докладни записки относно проверка по преписка по описа на ГДНП с поставени върху тях ръкописни резолюции с указание за започване на досъдебно производство и задържане на лице за 24 часа.

Вероятно за ареста се има предвид доскорошният шеф на „Булгаргаз” Николай Павлов, за когото вътрешният министър Бойко Рашков намекна, че може да е един от хората, задържани по разследването.

Подобен ход държавното обвинение предприе и в опит да провали разследванията за аферите по строежа на магистрала „Хемус“, когато дори образува досъдебно производство срещу директора на ГДБОП Калин Стоянов и го обвини в натиск срещу прокурори.

Сега прокуратурата отново премества фокуса, като хвърля повече сили за проверка на процедурите и шефове от националната полиция, отколкото да разследва какво се е случило в „Булгаргаз”.

Ето как МВР отговори на безобразията на Гешев:

Положените резолюции, цитирани в съобщението на прокуратурата, са върху докладни записки на оперативни работници. Видно и от прикачените документи в съобщението пише „проверка по преписка“ и на двата документа.

Към датата на поставяне на резолюциите няма образувано досъдебно производство, а  само проверка. Цитираният чл. 15 ЗМВР се отнася за вече образувани досъдебни производства и работата на органи по разследването по реда на НПК.

Реклама

В конкретния случай проверката се извършва по реда на ЗМВР, а не по реда на НПК. Това е полицейска проверка, за която МВР няма задължение да докладва незабавно на прокуратурата.

При докладна записка от оперативен работник и наличие на предположение за извършено  престъпление органите на МВР имат право да извършват задържане до 24 часа. Точно такава е и едната резолюция.

Посоченото правно основание от прокуратурата – чл.15, ал.5 ЗМВР, действително предвижда, че: „Горестоящите ръководители нямат право да дават указания за извършването на действия по разследването и за съставянето на писменото мнение, както и по какъвто и да е друг начин да се намесват в разследването.“

Към момента на поставяне и на двете резолюции от заместник- директора на ГДНП по „Разследването“ действия по разследването не са били предприемани. Не са давани никакви указания за действия по разследване или съставяне на писмено мнение. Не е упражнена каквато и да е друга намеса.

Опитът на прокуратурата да постави под съмнение законните действия на МВР и да измести фокуса от разкриване на конкретно престъпление има за цел сплашване на органите на реда, с което няма да постигне успех.

Служителите на МВР ще продължат да работят в посока на документиране и доказване на извършена престъпна дейност въпреки многобройните образувани проверки и досъдебни дела срещу тях.

Нееднократно главният прокурор подчерта , че прокуратурата води война не срещу МВР , а срещу престъпността, но подобни действия на прокуратурата остават усещането, че тя води война срещу органите на МВР.

Поредицата образувани проверки и досъдебни производства срещу служители на МВР при спорни основания оставят горчивото усещане за саботиране при важни за страната разследвания, да се обезличи работата на службите на МВР и резултатите от тях.

Такова поведение осигурява недосегаемост на престъпния контингент и е опасно за сигурността на страната.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.