СКАНДАЛ в Narod.bg: Тони Терасата остава в КПКОНПИ, за да брани „Котараците” на Бойко

1 3 965

Антон Славчев – Терасата, който в момента е зам.-шеф на антикорупционната комисия КПКОНПИ, остава на поста и след Сотир Цацаров и реформата, замислена от новото правителство, разкри източник на Narod.bg с позиция във властта.

Тони Балкона, както още е известен заместникът на Цацаров заради аферата с незаконната тераса, в тесен кръг се похвалил, че и след 1 март, когато неговият благодетел напуска поста, за да стане редови прокурор под крилото на Иван Гешев, той щял да си запази позицията на зам.-шеф на КПКОНПИ.

Дословно думите на Тони Балкона били: „Уредих се”, пред кого и срещу какво – скоро ще стане ясно, обеща информаторът на Narod.bg.

В политическите среди, обаче, се коментира, че Антон Славчев има една основна цел като зам.-председател на ключовата комисия – да разпъва чадър над Бойковия олигархичен кръг „Котараците”, като гарантира, че всеки дигнал и всяко разследване срещу милионерите от обществени поръчки, ще бъде заметено под килима.

Ако премиерът Кирил Петков наистина иска борбата с корупцията да бъде изведена на ново ниво и да няма недосегаеми, компрометирани „борци” като Тони Балкона нямат никакво място в КПКОНПИ, категоричен е източникът на Narod.bg.

Пишман антимафиотът стана национален резил заради сделката за терасата си, с която е нанесена директна щета за Столична община.

От продажбата на терасата в нейните сметки са постъпили само 39 486,88 лв. Това е 5 пъти по-малко отколкото е данъчната оценка от 216 419 лв и поне 8 пъти по-малко от цената, която СО би могла да прибере при продажба на пазарна оценка. Към момента на сделката квадратният метър в кв. „Хиподрума” върви средно по 1000 евро и така щетата дори е по-голяма.

Това става ясно от нотариалния акт за покупко-продажба на остъклената тераса от 243,47 кв. м., с който на 28.12.2011 г. “ЖСК Надежда – 2004 Р” я продава на Антон Славчев, неговата половинка в живота Зорница Тодорова и неговия брат Светослав.

По силата на договор със Столична община и специален анекс за терасата общината получава по банковите си сметки 9 494,73 лв. от Зорница Тодорова, 15 462,75 лв. от Антон Славчев и 14 529,40 лв. от Светослав Славчев.

Или общо 39 486,88. А те тримата получават собственост на съответните идеални части от терасата – 58,59 кв.м. за Зорница, 95,42 кв.м. за Антон и 89,66 кв.м. за Светослав.

Така техните апартаменти, купени година по-рано на същия етаж в сградата на изключително изгодни цени, получават ексклузивен достъп до терасата, която впрочем е построена специално за тях.

Смешната сума от 39 486 лв. едва ли покрива и остъкляването на огромната тераса и няма как да бъде вписана като удостоверен материален интерес, тъй като е много под данъчната оценка от 216 419 лв. Тя пък е поне двойно по-ниска от пазарната цена за такъв градеж в този квартал на София през 2011 г.

Реклама

Вписването става на данъчна оценка, но е интересен фактът, че вписването е извършено цяла година след подписването на нотариалния акт – на 28.12.2012 г. Към този момент “ЖСК Надежда” вече не съществува. Тя е заличена с решение 3 от 19.03.2012 по ф.д. 11868/2004 на Cофийски градски съд.

Имотни врътки с общината от времето на Борисов

Щетата за Софийска община обаче може да се окаже още по-голяма, показва историята на сградата и на сделките на “ЖСК Надежда” със Софийска община.

Теренът в “Хиподрума” от 2210 кв. м., на който е построена жилищната кооперация на ул. Нишава 4 е общински. Апетитният имот струва поне 3,5 милиона евро според статистиката на сайта imot.bg за 2007 г.. Софийска община, чийто грижлив стопанин по това време е Бойко Борисов, би могла да го продаде на търг и да извлече максимума от него.

Вместо това общината учредява право на строеж на същия терен на “ЖСК Надежда 2004”. Вписаната такса за материалния интерес е 919,92 лв., което съответства на 919 920 лв. Учредителите на “ЖСК Надежда” не са публични лица и няма как да разполагат с такива пари от бизнес дейност.

Тук е важно да се отбележи, че през 2007 г. кмет на софийския район Нови Искър от ГЕРБ е Зорница Тодорова, която по-късно ще стане щастлив съсобственик на символична цена на имот в новопостроената сграда и на част от терасата.

Година след като се сдобива с правото на строеж, кооперацията го прехвърля на фирмата “КГВ Константин Василев”. Като причина за прехвърлянето е посочено “в изпълнение на дълг”.

През 2009 “КГВ Константин Василев” прехвърля правото на строеж на “КВ Инженеринг”. Това е и фирмата, която продава апартаментите на Антон Славчев и Зорница Тодорова по цени, които нямат нищо общо с пазарните.

Кои са Зорница Тодорова и Антон Славчев?

След кметуването в Нови ИскърЗорница Тодорова стана лице на партията на Иван Славков – „Напред България”. Една от забележимите ѝ публични изяви пък беше нейната поява в разголено вечерно облекло в сградата на Народното събрание през 2015 г.

Нейният спътник в живота и зам.-шеф на КПКОНПИ е бивш служител на ДАНС и МВР. Като такъв той също е попадал в обектива на фотографите в интересни ситуации. На една от снимките той е заедно с екзекутирания през 2003 г. в Амстердам гангстер от ВИС Константин Димитров – Косьо Самоковеца.

На въпрос за контекста на тази снимка от пресофиса на КПКОНПИ отговориха, че снимката е от задържането на Самоковеца. Веднага след като получи този отговор редакцията на Биволъ изпрати въпроси до Антон Славчев чрез пресцентъра на КПКОНПИ относно терасата и цените на апартаментите му, но отговор не се получи.

Непринуденият вид на лицата и липсата на белезници, качулки и други атрибути на класическа операция по задържане обаче поражда въпроси дали пък Тони Балкона не е бил в обкръжението на топ мафиота в качеството на приятел?

1 Коментар
  1. многознайко казва

    Ако оставите една лъжичка с катран в кацата с мед,то целия мед ще се развали-нали така.В този ред на мисли,ако я оставим в меда-нищо не правим.Драги ми иноватори в новата политика на България-хайде свършете си работа и изхвърлете всичката мръсотия от меда и сложете нови хора.Проверени и достойни и най вече -честни.
    Какво повече следва да се изнесе за този клет човечец за да го махнете??Толкова ли е ценен и незаменим???
    Майтапите се………….

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.