МАЗАЛО: Спецпрокурорът Ангел Кънев върти имотни сделки с братовчед си – шефа на „Гранична полиция“ Деян Моллов

1 12 903

Спецпрокурорът Ангел Кънев, за когото Narod.bg разкри фрапиращи подробности за неговия завиден финансов статус, се оказа увъртян в ударно прехвърляне на имоти с шефа на „Гранична полиция” Деян Моллов, с когото са… братовчеди.

Почти година след идването на първото служебно правителство на президента Румен Радев институциите у нас са в явна война. Това не е новина, а констатация която се повтаря почти ежедневно в Народното събрание.

Около казуса #ХемусГейт, за пореден път стана ясно, че прокуратурата саботира и ще саботира всяко усилие на МВР и ДАНС по разкриването на корупция или други престъпления, извършени от функционери на ГЕРБ и ДПС.

Оказва се обаче, че от двете страни на барикадата има роднини.

Деян Моллов, който беше фаворит на предишното ръководство на МВР, е братовчед на „Острието на спеца“, прокурор Ангел Кънев. Той оглави „Гранична полиция“ при сегашното ръководство на силовото ведомство.

Административният ръководител на Специализираната прокуратура Ангел Демирев Кънев се оказва втори братовчед с директора на ГД „Гранична полиция“ Деян Валентинов Моллов.

Според източници на bird.bg бащата на прокурора – Демир Ангелов Кънев и майката на директора на гранична полиция – Еленка Михайлова Моллова са първи братовчеди. Видно от имотния регистър, Руска Демирева Ангелова прехвърля имоти на Еленка Михайлова Моллова.

Руска пък е съсобственик в друг имот с Демир – бащата на Ангел Кънев. От възрастта на Руска може да се направи предположение, че тя е сестра на някой от родителите на Демир.

В ситуацията няма нищо ненормално, България е малка страна и всички сме роднини. Фактическата обстановка обаче изглежда смущаващо. В последните 2-3 години Ангел Кънев е фаворит на Иван Гешев. Той е наблюдаващ прокурор по дела, които изглеждат така, сякаш никога няма да влязат в съда и ще се използват само и единствено за натиск.

Реклама

Скандалите около Кънев съвсем не липсват. Както Narod.bg вече писа, обвинителят е придобил няколко недвижими имота от преки конкуренти на Миньо Стайков, по чието дело е… наблюдаващ прокурор.

Преди да бъде кадруван като младши прокурор в СРП през 2012 г., Ангел Кънев е разследващ полицай в РУ на МВР – Елхово към Областната дирекция в Ямбол. Към края на мандата на Сотир Цацаров Кънев е командирован в специализираната прокуратура, а с идването на Иван Гешев се превръща в „острие“ на звеното и личен преторианец на прокурор №1. По-късно и го оглавява.

Докато Ангел Кънев се подвизава като разследващ полицай в Елхово, в региона, но като граничен полицай, работи и братовчед му Деян Моллов. Кариерното развитие на последния пък минава под зоркия поглед на Стоян Щилиянов Иванов, кадър на Държавна сигурност и настоящ началник на кабинета на Бойко Рашков.

Стоян Иванов е бил директор на РДГП-Елхово, където по-късно Моллов става заместник. В последствие Иванов става зам. директор на ГДГП, а Моллов директор на РДГП-Елхово.

За Моллов и Кънев е ясно, че са бивши колеги в МВР, работили са в един град – Елхово, но те са и роднини завинаги. От една страна Кънев е дясната ръка на Иван Гешев, който е в явен конфликт с вътрешния министър Бойко Рашков.

Срещу Кънев, както и срещу Гешев, има повече от достатъчно сигнали за престъпления срещу правосъдието. Вероятно той не е единственият в Специализираната прокуратура, за когото има твърдения, че е притискал свидетели да лъжесвидетелстват.

От друга страна Моллов пък изгражда героичен образ в медиите през времето, в което МВР се управлява от депутатът от ГЕРБ с мутренско минало Младен Маринов. И той като братовчед си Кънев съвсем не е без въпросителни в биографията си.

В последните години двамата братовчеди не са демонстрирали близост, но както е казал народа „кръвта вода не става. Източници твърдят, че именно Моллов осигурявал комфорт на предишните управляващи по границата.

Не без влиянието на братовчед си. Разбира се, само по себе си да си нечий роднина не значи нищо, но подобно родство поражда съмнението, че бившите управляващи имат „подводница“ в сегашното ръководство на МВР, в лицето на Моллов.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.