ДОБРА НОВИНА: Кабинетът вдига заплатите

0 3 031

Във философията на бюджета за тази година, освен договореното в коалиционното споразумение, е и промяна в начина на мислене и планиране в държавата.

Ако не се инвестира в хора, в инфраструктура и подобряване на работата на държавната администрация, не може да очакваме.

Да разчитаме на по-ниски заплати, за да поддържаме конкурентоспособност, трябва да остане в миналото. Пред Narod.bg икономист разчете това като така чаканото обещание за вдигане на заплатите.

Това обяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев пред народните представители, които днес обсъждат на първо четене бюджетът за 2022 г. Тази година бюджетът на държавата ще влезе в сила едва от 1 април заради късното съставяне на правителство след изборите на 14 ноември 2021 г.

Реклама

Василев определи бюджета като инвестиционен и бюджет на растежа заради значително по-високите държавни инвестиции в инфраструктура. Залагат се по-големи разходи и в социалната, образователната, здравната системи, в култура и спорт, които правителството определя като инвестиции в човешки капитал.

Въпреки значителните инвестиции в този бюджет – 12 млрд. лв., дългът спрямо БВП тази година ще бъде по-нисък от миналогодишният, заяви Василев.

Той увери, че планираният нов дълг ще бъде инвестиран в по-голям растеж и в „неща, които ще имат икономическа възвращаемост – по-бързо предвижване на граждани, по-добро образование и болници“.

Йордан Цонев от ДПС, познат като Данчо Ментата, излезе на трибуната и критикува липсата на идеи за бюджет. Според него не е социален, а популистки. Василев отговори, че имало много заявления за външни инвеститори, но първо питали дали няма да ги рекетират.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.