ЧАКАМЕ НОВИНА: Конституционният съд казва може ли правосъдният министър на уволни Гешев

2 1 940

Конституционният съд ще се произнесе днес по въпроса има ли правосъдният министър правомощия да иска предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор и на председателите на двете върховни съдилища.

Казусът бе отнесен до КС от служебното правителство през лятото, след като, след като Висшият съдебен съвет отказа да разгледа по същество искането на правосъдния министър тогава Янаки Стоилов за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев.

Мотивът на мнозинството в съвета бе точно този – министърът може да иска уволнение на всеки редови магистрат, но не и на главния прокурор. Отделно Стоилов атакува и пред Върховния административен съд това решение на съвета, но делото бе спряно в очакване на решението на КС. Докладчик по делото е Филип Димитров.

Очаква се Конституционният съд да отговори утвърдително на питането на служебния министър, който междувременно бе назначен за конституционен съдия от президента Румен Радев.

Реклама

Министърът на правосъдието може да поиска предсрочното освобождаване от длъжност на главния прокурор. Становище в този смисъл до КС пратиха президентът, министърът на правосъдието, Съюзът на съдиите, Върховният касационен съд, Съюзът на юристите и проф. Васил Мръчков (главен прокурор в периода 1987 – 1989 г.).

Единствено Гешев и организациите на следователите и прокурорите, които обичайно са изразители на волята на началника на обвинението, са на обратното мнение – че министърът не може да иска от Висшия съдебен съвет да махне предсрочно т.нар. тримата големи в съдебната власт.

Ако получи зелена светлина от КС, сегашният правосъден министър Надежда Йорданова се кани да сезира Висшия съдебен съвет с ново искане за уволнението на Гешев.

Както тя, така и предшественика й служебен министър Иван Демерджиев не веднъж обявиха, че срещу Гешев в МП са получени много сигнали за нарушения. Това бе използвано от антикорупционната комисия КПКОНПИ наскоро да се самосезира по думите на Йорданова и да образува проверка срещу Гешев.

КПКОНПИ настоява да получи сигналите срещу него и дори „покани“ министърката да даде сведения днес, което тя отказа да направи.

2 Коментара
  1. QZP казва

    Рядко срещана проста мутра. Нямали сме по – прост и умствено ограничен идивид, поставен на такъв пост.

  2. ангел казва

    Всичко е добре но моля оправете си заглавието, тъй като олеквате!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.