ГНЕВНО: Политиката на ГЕРБ за унищожаване на БАН продължава, учените излизат на протест

2 1 660

Учените от Българската академия на науките се стягат за протест заради бюджета за 2022 г., който според тях ще бетонира мизерията в БАН, наложена от ГЕРБ, и тя никога повече няма да бъде преодоляна.

„Бюджет 2022 бетонира мизерията на БАН. Професорите от БАН получават по-ниски заплати от стартиращите учители. В това не просто няма справедливост, в това няма логика. Чашата на търпението преля.

Учените от БАН са горди и образовани хора, ще излезем в центъра на София и тогава властта ще разбере, че не сме за подценяване“. Това заяви в интервю за БГНЕС проф. Емануел Мутафов, директор на Института за изследване на изкуствата при БАН.

Междувременно, на просветна комисия в НС министърът на образованието и науката акад. Николай Денков заяви, че води разговори с премиера, на които е обсъждано, че има основание за увеличение на парите за БАН, но срещу поемане на определени ангажименти.

Общото събрание на БАН прие вчера декларация, в която се изразява възмущение от бюджета. В нея недвусмислено се заявява, че ако бюджетът на академията не бъде увеличен, учените ще предприемат „дългосрочни ефективни протестни действия“.

Вече е определен състав на Координационен щаб на протестите, на който проф. Мутафов е член в качеството си и на заместник-председател на Общото събрание на БАН. В момента се водят активни разговори как да се проведе протеста в случай, че не бъдат чути.

Проф. Мутафов посочва пред БГНЕС, че служебното правителство е планирало 125 млн. лв. за БАН. От тях обаче са отпаднали 6 млн. лв., които са пренасочени към университетите.

Реклама

„На 19 януари разбрахме, че преговорите с МОН са били безплодни и увеличението на бюджета на Академията е само 1.7%, или с 2 млн. лв., които едва ще стигнат за повишаване на минималните работни заплати. Това ни накара да се замислим и да си дадем сметка, че политиката на ранния ГЕРБ за постепенното унищожаване на БАН продължава“, казва той.

„Сега новото правителство, въпреки свръхзвуковия учен акад. Николай Денков, ни сервира тази неприятна изненада, която от една страна разочарова много редовите учени в Академията, от друга ни кара да сме бесни, защото ние не бяхме за това по площадите през 2020 г.“, коментира още проф. Мутафов.

Той разяснява, че на ниво председател на БАН и министър на образованието са проведени предварителни разговори. Предложението на Академията е било бюджетът й да бъде увеличен с 30 млн. лв. В резултат на проведените преговори и изчисления и Академията, и МОН са се съгласили на увеличение с 20 млн. лв., но това предложение не е прието от министерството на финансите и респективно от Министерски съвет на 31 януари.

„Тази новина преля чашата и тогава предприехме активни действия да обясняваме колко БАН системно е пренебрегван. Още преди година с министерско постановление са определени минималните заплати по категории на държавните висши училища.

Според тези категории един асистент във висше училище, който няма докторат, получава основна заплата от 1300 лв. Това е с повече от 50 лв. над заплатата на професор в БАН, което не е логично.

Професорите в БАН получават вече по-малки заплати, отколкото са стартовите заплати на учителите“, каза проф. Мутафов, според когото борбата му е за това да има не толкова справедливост, а логика в определянето на минималните заплати на хората, които извършват един и същи труд и са в една и съща категория.

„Ако нищо не се случи между първо и второ четене на Бюджета в парламента, учените ще излязат по площадите. Искам да подчертая, че БАН освен, че е най-старата институция, създадена още преди Освобождението, не е сила за пренебрегване с нейните 3700 служители.

Колкото и да намаляхме през последните години, ние сме образовани, интелигентни, с достойнство и когато трябва да защитаваме хляба си в центъра на София, не сме за подценяване“, коментира още проф. Мутафов.

2 Коментара
  1. Себастиан Мак' Ботушеф казва

    Всички малко по-видни и малко по-известни от сивата българска интелектуална “мъгла“, всички български интелектуалци, с изключение на най-много десетина ‘инатливи“ човека, целия БАН, с техните 3700 “служители“’, цялата БПЦ, 99,5 % от “свободомислещите джурналисти“ а за т.н. “профсъюзи“ дори и не си струва да се споменават, са се снишили и мижитурстват, не смеят една дума на пряко да кажат, само и само единственно да си запазят привилегиите и добрите заплати. Останалите, дето са на държавната копаня, те също тска не искат да развалят благата , за тях ситуация. Само останалата незначителна част от около 90% от населението , мизеруват, слушат чалга , мигат “умно на парцали “ , и се “забавляват“, но само виртуално, както непрекъснато ги зомбират и трите “гуеми“ телевизии….

  2. Акъдемиг Офелия Съдоплатова, североюжен политолошки енституд ''Вилхелм Пик'' Атен, Грийс казва

    ВъпросТче:
    Тея 3700 служители, от 10.11.1989 г. до днес 08.02.2022 г. с какво са допринесли за доброто на България?

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.