Имаме прокуратура?! Гешев започна проверка на „златните паспорти”, ДПС ги върза с Кирил Петков

1 2 331

Прокуратурата на Иван Гешев изненадващо демонстрира, че е жива! Държавното обвинение започна проверка по сигнала с т. нар. златни паспорти, предаде репортер наNarod.bg.

В последния работен ден от миналата седмица депутатът от ДПС Хамид Хамид каза на брифинг в Народното събрание, че е подал към прокуратурата за проверка сигнал за „чудовищна схема“, според който над 120 души от Русия и Китай са получили неправомерно гражданство, право на пребиваване или инвестиционни сертификати в България.

Макар че на няколко пъти отбеляза, че сигналът не бил проверен, Хамид с увереност обвърза Кирил Петков в схемата, а и посочи, че щял да изнесе цялата информация на пресконференция в Брюксел, без да каже кога точно ще стане това.

„Над 120 лица, основно китайци, част от които работят за специалните китайски служби, и руснаци, са получили пребивавания, като са използвали едни и същи пълномощници, превъртали са едни и същи суми през една банка, от един на друг и само на фотокопие от тези извлечения са получавали пребиваване в периода 2015 г. до 2021 г.“, твърди Хамид за сигнала, който бил получен в депутатската му пощенска кутия, но отказа да даде каквито и да било данни за достоверността на информацията.

В съобщението на прокуратурата от днес се казва, че проверки са възложени на ДАНС, Министерството на правосъдието, Българската агенция за инвестиции и Дирекция „Миграция“ в МВР.

Реклама

Тя трябва да установят има ли допуснати нарушения във всеки един от описаните в сигнала случаи, свързани с даване на гражданство срещу инвестиции на граждани на Китай и Русия.

При установяване на данни за нарушения на закона ще бъде изпратено предложение до президента за отмяна на натурализацията за придобитото българско гражданство, а в случаи на данни за престъпления ще бъде сезирана компетентната прокуратура, информират от държавното обвинение.

В началото на месеца правната комисия в парламента прие на първо четене България да спре да дава гражданство срещу инвестиции – т.е. да спре да издава т.нар. златни паспорти.

Проектът на правосъдното министерство за изменения в закона за българското гражданство беше внесен в началото на годината, като паралелно с него подобни изменения предложиха и от ДПС.

Депутатите одобриха правителствения проект и отхвърлиха този на движението, който според заместник-председателя на парламента Ива Митева („Има такъв народ“) е бил по-добър.

1 Коментар
  1. Аааа, не така казва

    Хамид, неправомерно са давани паспорти и на турци, араби и различни други хора, които дори не са от Европа, но на теб кротките и работливи руснаци и китайци ти пречат и искаш тях да намачкаш , а руснаците са си европейци. Какво ти пречат и защо изборно си правите изказванията , за едни може, а за други не може? Не така, не така, това е дискриминация.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.