Бандата ГЕРБ раздала 8,4 МИЛИАРДА на свои фирми без обществени поръчки

1 2 653

Регионалният министър Гроздан Караджов обяви всички ин хаус договори, сключени от предишното правителство за магистрала „Хемус“, за незаконни по време на блиц контрола в парламента в петък, 4 февруари. Още по времето на ГЕРБ бе ясно, че договорите за вътрешно възлагане на поръчки (т.нар. ин хаус) сключвани в нарушение на закона.

Преди три години кабинетът „Борисов“ отпусна близо 5 милиарда лева за строителството на магистрала „Хемус“ на държавната компания „Автомагистрали“, за която бе ясно, че няма капацитет да построи пътя. Последва превъзлагане на работата на стотици частни фирми без обществени поръчки. През миналата година се стигна е до дело за пране на пари, отпуснати за магистралата, след като близо 60 милиона лева бяха изтеглени от банките и след това изчезнаха.

Министър Караджов подчерта, че се позовава на юридически анализ и на данни на правната дирекция на Министерството на регионалното развитие. Той обаче посочи, че юристите все още спорят дали ин ихаус процедурите са нищожни или унищожаеми.

Темата беше започната от ГЕРБ, които в четвъртък обявиха, че въпреки че новото правителство обявява ин хаус договорите за незаконни, работата по изграждането на магистралата продължава и през последните няколко месеца са разплатени около 40 милиона лева по тези договори.

Караджов заяви пред депутатите, че договорите са сключени при отсъствие на каквато и да е техническа възможност „Автомагистрали“ ЕАД да извърши над 80% от реалните строително-монтажни работи, като по този начин се заобикаля Закона за обществените поръчки. Той подчерта, че това е незаконно и добави, че работата по първите отсечки на магистрала „Хемус“ никога не е спирала.

„Докато те не са прогласени за нищожни, са действащи договори. Или защото вие сте загрижен за държавния интерес ми задавате тези въпроси? Страхувате се аз да не ги изплатя и държавният интерес е да не загуби тези 15% неустойки…

Сигурен съм, че сте воден от тези патриотични подбуди – 35% аванси и 15% неустойки. Така че не ме побутвайте така нежно, нежно в пропастта, която сте изкопали. Няма да падна в този трап“, отговори министър Караджов на депутата от ГЕРБ Александър Иванов.

По-рано Иванов го обвини от парламентарната трибуна с думите: „Съучастник сте в „престъплението на века“! Вие и вашият Министерски съвет!“.

Министърът за пореден път посочи, че прекратяването на договорите ще има сериозни последствия за държавата, която ще загуби 50 процента от дадените 4 млрд. лева. Той съобщи, че ще се предприемат съответните правни действия, но ще бъдат обмислени внимателно.

Реклама

„Когато рисковете за националния интерес бъдат дефинирани, в които сме влезли заради сключването на тези договори, когато юристи ни посъветват как да излезем от този капан, заложен в миналото, тогава ние ще ги внесем в парламента”, добави министърът.

През юни служебното правителство обяви, че по схемите за разходване на държавен ресурс без обществени поръчки са похарчени над 8.6 млрд. лева при управлението на кабинета „Борисов“. „Ин хаус“ възлаганията, или вътрешни възлагания, се прилагат, когато възложителят не провежда конкурентен избор на изпълнител, а възлага обществена поръчка на собствено дружество.

Тези 8.6 млрд. лева са над 40% от парите, които са платени на държавните предприятия от януари 2019 г., а голяма част от тях са платени и авансово.

За последните две и половина години публичните предприятия у нас са сключили договори за над 20 млрд. лева. По закон парите на държавата трябва да се харчат чрез възлагането на обществена поръчка и след провеждането на конкурс.

През септември 2021 г. двамата бивши министри на регионалното развитие от ГЕРБ – Пeтя Аврамова и Николай Нанков бяха призовани и разпитани във вторник в полицията във връзка с разследването за строежа на магистрала „Хемус“.

Причината да бъдат повикани е, че зам.-шефът на ГДБОП Любомир Николов разказа как фирми фантоми са усвоили 60 милиона лева, отпуснати от правителството на Бойко Борисов за строежа на магистрала “Хемус“.

“Нашето разследване стигна до фирми фантоми, които са изтеглили тези суми пари в деня или на следващия ден след постъпването им (от правителството). Всички тези пари се обединяват в едно лице, което също сме установили“, каза Николов от ГДБОП.

Този човек нямал политическа кариера, но нямал и никаква строителна дейност.

Властите все още не знаят къде се намират въпросните 60 милиона лева за магистралата. Борисов обаче се изцепи, че всичко било за сеир на президента Румен Радев.

Преди месец пък вътрешният министър Бойко Рашков заяви, че между 30 и 40% от авансовите плащания за „Хемус“ са отивали при ГЕРБ.

1 Коментар
  1. многознайко казва

    Малоумно е да се говори,че днешните карали по модела на Боковистите за магистралата.Не е така мили мои.Просто се намаляват щетите.Щото наистина хиените само чакат някой да мецне за прекратяване и да си напълнят гушите още.Така че там е необходим макар и кофти компромис,но чисто финансово е по добре отколкото държавата да глътне вода.
    Но!!!
    Това не пречи да се търси наказателна отговорност за допусналите нарушенията.Хеле па-за огромните суми-раздадени предварително та чак за изпълнение на озеленяването например -след години.Така,че оня с мишите оченца -Нанков да не припейва,че се кара по тяхната линия,защото за разлика от тях-сега никой няма шанс и да си помисли за някакво ресто.Ненков да се готви да се включи в строежа на новия затвор.Ще гризве дървото отвсякъде заедно с Аврамовица,защото и тя е била улава да подписва и нарежда авансово парите,но е ясно,че зад туй дело седи оная мишка-Нанков.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.