Narod.bg подава сигнал до OLAF: Кръгът „Зайкови” даде 700 млн. на близката до ГЕРБ фирма „Трейс” с метрото

5 6 626

Инж. Кирил Зайков, зам.-изпълнителен директор на „Метрополитен София“ и синът му – инж. Николай Кирилов Зайков, служител на „Трейс“, превъртяха 700 млн. лева държавна пара през софийското метро в полза на „касичката на ГЕРБ“, каквато реално е строителната фирма, разкри Narod.bg.

Таткото Кирил Зайков обслужва интересите на „Трейс“, в която работи… синът му

Бащата е от едната страна на финансовия поток, наследникът му – от другата. Единият дава парите, другият ги усвоява… Това е основната работа на кръга „Зайкови” – съвсем удобно да насочва милионите към „Трейс Груп Холд” АД, която е строител №1 в метрото. В дружеството на олигарха на Баце проф. Николай Михайлов синчето Зайков работи още студентската скамейка.

Босът на „Трейс“ Николай Михайлов

Публикацията ни ще бъде подадена до европейския прокурор №1 Лаура Кьовеши и до офиса на Европейска служба за борба с измамите OLAF, които да разследват доколко председателят на комисията по избор на изпълнител на софийското метро Кирил Зайков е избрал точно фирма „Трейс”, в която работи синът му, при крещящ конфликт на интереси.

Прелюбопитно е да научим дали законосъобразно и прозрачно се харчат средствата на европейските данъкоплатци и дали това не става на базата на роднински връзки и тлъсти суми в разрез с изискванията за честна конкуренция.

Абсурдно звучи, но почти абонирана за спечелване на търгове за изграждане на софийското метро (гордостта на Йорданка Фандъкова и Бойко Борисов) е именно компанията „Трейс”. Как става това – на основата на честно състезание или на принципа „аз на теб – ти на мен”?

Съвсем неслучайно почти неизменен председател на търговете за определяне на фирми-изпълнители в метрото е инж. Кирил Зайков, зам.-шеф на „Метрополитен София”.

Реклама

Татко Зайков до този момент е определил „Трейс” и свързани с нея фирми да спечелят обществени поръчки за изграждане на подземната железница за над 700 милиона лева, разкри отлично информиран източник на Narod.bg, настоял за анонимност.

Изниква въпросът защо точно тази фирма, любима толкова много на Бойко Борисов? Отговорът е много прост – от студентската скамейка отрочето на инж. Зайков – инж.  Николай Кирилов Зайков, е на работа в холдинговата структура с тлъста заплата от над 10 000 лева на месец.

Собственикът на „Трейс“ е един от придворните олигарси на Бойко Борисов

Именно синът Николай Зайков беше ръководител на проекта на „Трейс“, която построи пропадналия в началото на 2021-а участък между метростанциите „Театрална“ и „Хаджи Димитър“.

През него върви цялата информация за евентуален проблем в документацията на „Трейс”, подменяне на документи в процедурата и в крайна сметка – тлъстите комисионни към председателя на комисията – неговият баща.

Фандъкова и Братоев са наясно със схемата, но си траят, защо ли?

Кметицата Йорданка Фандъкова и шефът на метрото Стоян Братоев са наясно този фрапиращ конфликт на интереси, въпросът е защо си траят?

5 Коментара
 1. Стела Манева казва

  Питайте инж. Йовко Жилков състудента , мулето. Вижте му данъчните декларации?
  Попитайте ме, историята помни .

 2. Траяна казва

  Народ, добре че ще подадете сигнал. Дано го мислите сериозно.Прескочите ОЛАФ. Безмислето е там. Виж Кьовеши може би. Но да беше само Зайков и Трейс с мед да ги намажеш. Всичко се реди по команда и схема. И Благоев е супер в час.

 3. Пламен казва

  Е а дано…. Там шайката е строго строена. И понеже са добри инженери трудно някой ще ги бутне при гърба на Фандъкова и Баце. Братоев си знае и хората и фирмите и с тях си играят на промени на проектите, сметките и контрола. Всичко под една команда.

 4. Петър казва

  Питаме ви, кажете какво знаете

 5. Локо Сф. от 1956 казва

  Преди да се напише подобно изложение е необходимо да се представят доказателства как фирма „Трейс“ печели търгове за строителството на Метро София. Много фирми са участвали в строителството на отделните участъци или лотове на Софийското метро. Цената на отделните участъци е различна, в зависимост от дълбочината на тунела. За да участва дадена фирма в търга, трябва да отговаря на редица условия, които се точкуват така ,че общия сбор от условията с максималния сбор точки да бъдат 100%.. Възможно е инж. К. Зайков да подскаже на сина си Николай много преди търга за условията и фирмата „Трейс“ да се подготви от рано. /“Малък пример, като едно от условията: С каква собствена тежка механизация разполагате., включително и за строителство на релсов път.“ По въпроса , че фирма работела по вилата на К. Зайков- какво да кажем за изградените“ къщи за гости с европейски пари по-400-500 хиляди евро“ в скоито няма отседнали клиенти. Някой да е наказан или осъден. Само доказателства с документи и то в прокуратурата, а не само фишъци.
  Колкото до

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.