Томислав Дончев спретна нова интрига в парламента с Плана за възстановяване

1 2 537

Темата за изпращането на Националния план за възстановяване и устойчивост в ЕК доведе до ново противопоставяне в парламента и поредната интрига, сътворена от гербопитеците.

В рамките на редовния месечен блиц контрол в НС премиерът Кирил Петков изненадващо обяви, че последният редактиран вариант на плана вече е изпратен в Брюксел и Европейската комисия приветства заложените в него промени.

В същото време от ГЕРБ се усъмниха, че това не отговаря на истината. Според Томислав Дончев от ГЕРБ е недопустимо правителството да изпраща документа без никой в България да го е виждал, а ако планът всъщност не е изпратен, то премиерът лъже.

„Трябваше да преработим частта за енергетика и зелен преход, така че да гарантираме независимостта на сектора, особено в светлината на възможността за налагане на потенциални санкции и рискове за сигурността покрай конфликта межуд НАТО и Русия. В плана, който заварихме, имаше парогазова централа, с която се увеличава още повече зависимостта от тези доставки.

Ние като ново правителство не можем да приемем този тип зависимост и заради това трябваше да направим промени за по-голяма независимост, които ЕК приветства“, обясни Петков. Той не влезе в повече детайли за промените, но упрекна  правителството на ГЕРБ, че е заложило проблемите с плана.

Петков подмина факта, че документът бе ревизиран и от служебния кабинет. Пред депутатите той декларира и че планът ще бъде подложен на обществено обсъждане.

Реклама

„Радвам се, че има изпратена нова версия, но това ще е първата версия, която се праща без никой да я е виждал. Съвсем друг е въпросът, че този план го пренаписваме по-дълго отколкото го писахме.

Но в случая времето е изключително важно. Вие ще трябва да договаряте по 600 млн. лв. инвестиции на месец, защото парите трябва да се договорят до края на 2023 г. Няма и оперативни програми за новия програмен период.

Ако такива се появят април или май, особеностите на инвестиционния процес са такива, че реално ще може да започне да се работи в средата на 2023 г.“, коментира в отговор Томислав Дончев. По-късно на брифинг в НС той призова правителството веднага да даде оябсения какво точно е залегнало в последната версия.

„Самото допускане, че някой си е позволил да изпрати Плана в ЕК без публично обсъждане и съгласуване с никого в България, е безобразие. Ако пък Планът не е изпратен в ЕК, то значи премиерът Петков е излъгал от парламентарната трибуна“, каза Дончев.

От Европейската комисия принципно не коментират служебна кореспонденция по съдържанието на плана, който официално се счита за подаден на 15 октомври. Всякакви редакции обаче отлагат изпълнението му във времето.

Брюксел има 2 месеца срок да оцени националните планове, като в случая с България срокът изтече през декември.

Страната ни поиска удължаване с още два месеца, като новият срок изтича на 15 февруари. Не е ясно дали няма да се наложи ново искане до ЕК за отлагане на срока.

1 Коментар
  1. монтьора на рога и копита казва

    това недоразумение нещастно,да ходи да си реже рогата,че скоро щетрябва да гласува извън парламента

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.