Цацаров се изповяда: Корупция има, защото политиците я искат (бившият шеф на КПКОНПИ отказа да стане защитен свидетел срещу хунтата)

1 2 951

Корупцията съществува, защото политическата класа го иска. Такова заключение направи подалият оставка шеф на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) Сотир Цацаров при поредното му изслушване в парламента. Този път темата бе бюджетът.

Часове преди изявата на Цацаров пред депутатите КПКОНПИ изпрати съобщение, според което на комисията е бил предоставен за съгласуване вариант на закона за бюджета, който не е съдържал всички преходни и заключителни разпоредби, впоследствие внесени в парламента.

Самият Цацаров коментира, че с тези промени се създавал огромен корупционен риск. Бившият главен прокурор визира министерството на иновациите и растежа под ръководството на Даниел Лорер.

Отрядът „Чавдар“ не може да е морален коректив

След изслушването му в четвъртък Цацаров за пореден път каза, че дава възможност на новите управляващи да покажат какво могат след 1 март, когато сдава поста.

Бившият главен прокурор коментира още, че не се срамува от нищо и само той знае колко неща са били предотвратени през последните 7 години и колко неща са случили по закон. Той разкритикува депутати от управляващото мнозинство, че не са наясно с азбучни истини.

„Хора, които се държат така, сякаш отрядът „Чавдар“ е влязъл на 9 септември и дойде денят…те не са хората, които могат да ми бъдат морален коректив“, заяви Цацаров.

Добави, че бил питан за електрификация на общините и за морски дюни. Миналата седмица той коментира, че му е дошло в повече да бъде виновен за всичко.

„Дали корупцията в тая страна съществува, само защото институциите не могат и не искат да я спрат, или съществува и защото цялата политическа среда и политическа класа нещо не ѝ се иска това. Ако много ѝ се искаше, тя нямаше да държи разпоредбите на НК на нивото от 1968 г.“, обобщи Цацаров.

Така той призна наличието на корупцията, но за пореден път той сне отговрността от себе си и ръководената от него КПКОНПИ. Също като главния прокурор Иван Гешев, Цацаров вижда проблем само и едниствено в закона, а не в начина, по който работят институциите им.

Реклама

Няма капацитет

След 1 март шефът на КПКОНПИ ще бъде прокурор във върховната касационна прокуратура, потвърди сам той. Цацаров заподозря и че комисията ще бъде оставена във висящо положение, а намеренията на управляващите да я разделят на две няма да се случат толкова лесно.

Цацаров посочи, че ресорната комисия в парламента вече е приела проектобюджета на КПКОНПИ, който отразява сегашния ѝ вид, а за планираната агенция с разследващи функции трябват много повече ресурси. Той прогнозира, че след 1 март агенцията ще се управлява от някой от заместниците му и нов титуляр вероятно няма да бъде избран.

Заканите КПКОНПИ да бъде разделена са само политически дим, от който не следва нищо. В противен случай досега е щяло да има предложен законопроект в тази насока, коментира Цацаров.

Според него правосъдното министерство няма професионален капацитет за такъв проект. Той коментира, че дори това ръководство на ведомството да го попита, едва ли би дал мнението си.

Свръхконцентрация

КПКОНПИ е съгласувала закона за бюджета за корупционен риск с липсващи 89 параграфа от него, каза още Цацаров. Именно те създават огромен риск.

„Само в едно ведомство се съсредоточава управлението на огромно количество пари от еврофондовете, в това, че една и съща фигура управлява или ръководи хората, които управляват тези фондове и в същото време ръководи хората, които би следвало да контролират“, обясни Цацаров, намеквайки за ведомството на Лорер.

Той каза още, че премахването на фигурата на съдиите по вписванията криело особен риск, защото ставало дума за нотариални актове и вписвания. Той посочи още, че се премествала дирекцията, която представлява държавата по различни дела от финансовото министерство в правосъдното. Това криело риск да се наемат адвокатски кантори без обществена поръчка и да не се ползват държавните юрисконсулти.

„Оказа се, че тия разпоредби попаднаха изведнъж в преходните и заключителни разпоредби на този законопроект – нещо, за което предните управляващи са били критикувани винаги – че в преходните и заключителни се повяват какви ли не екзотики. Е, нищо ново не е научено, нищо старо не е забравено“, каза Цацаров.

Бившият главен прокурор коментира още, че няма да стане защитен свидетел, а ще стане прокурор. „От 1 март ще стана прокурор, а най-вероятно моят заместник ще стане председател на комисията. Едва ли ще има избор на нов председател. Няма капацитет, за да се избере нов председател на КПКОНПИ“.

1 Коментар
  1. майната казва

    Да политиците искат корупцията – Цацаров и Гешев им я дават !!!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.