Последен шанс да спасим Борисовата градина от лапите на Фандъкова (12 причини за съсипването на най-големия парк в София)

0 1 594

Природозащитната организация „Зелени закони“ публикува списък с възражения срещу преработения проект за Подробен устройствен план на Борисовата градина в София, който бе представен публично на 13 януари т.г.

В момента тече обществено обсъждане на документа, като до петък (4 февруари) граждани и юридически лица могат да внасят писмените си становища относно представения проект, с който екипът на Йорданка Фандъкова ще съсипе най-големия парк в София с над 140-годишна история, припомня Narod.bg.

Това може да става чрез администрациите на столичните райони, на чиято територията се намира Борисовата градина – „Средец“, „Лозенец“ и „Изгрев“, а така също и на адресите за кореспонденция на Направление „Архитектура и градоустройство“ към Столична община, пише „Сега”.

„За съжаление, проектът не изпълнява заданието и допуска ново строителство, запазване на частните обекти в парка, значителни сечи, унищожаване на части от лесопарковата част, паркинги, които не само ще навредят на парка, но биха затруднили и трафика в съседство“, се казва в мотивите към възраженията на „Зелени закони“.

Сдружението публикува и примерно становище, което всеки гражданин, който не е съгласен с част от предложения нов план, може да изпрати до местната администрация.

Според организацията в Борисовата градина трябва да се извърши обследване на всяко дърво, да се забрани изцяло автомобилният достъп с изключение на служебни автомобили за поддръжка и озеленяване и извънредни ситуации и да се изготвят правила за пределната наситеност на преместваеми обекти в районите на „Езерото Ариана“, „Лятна сцена“ и „Слончето“.

Природозащитниците са против 12 обекта и съоръжения, фигуриращи в плана:

1. Стадион Юнак – нови трибуни и сграда (да се запази предишното предложение за Зелен амфитеатър);

2. Нов ресторант в езерото Ариана;

Реклама

3. Подземен паркинг под „Капитолия“ и двулентов подстъп към паркинга;

4. Наземен паркинг до стадион „Васил Левски“ – в момента те са 3 – на „Пазари Запад“ – публичен (ски/вело пазара), на Министерството на младежта и спорта (само с пропуск) – южно от стадиона (минава се през ски/вело пазара) и друг публичен паркинг между стадиона и „Ариана“;

5. Детски съоръжения на територията на резервата, на мястото на ресторант „Тенекиите“ (във връзка със съмненията за възможностите за отчуждаване и поради факта, че точно срещу „Тенекиите“ на 20 (двадесет) метра на площад „Велчова завера“ има детска площадка);

6. Нови сгради за поддръжка на парка;

7. Площадка за велоекстрийм (източно от имота на „София ленд“ в имота на Гриша Ганчев);

8. Възстановяване на автентичен облик по архивни данни в УПИ за резервоар „Лозенец“;

9. Пейнтбол, югоизточно от сградата на БЛРС;

10. Тоалетна до ресторант „Ловен парк“;

11. Площадки за кучета;

12. Масивни тоалетни на определените в ПУП места.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.