ДЪРЖАВНА ИЗМЯНА: Шефът на пристанищата дал държавните милиарди на турска банка (братът на Добромир Янев стана зам. областен на Бургас)

0 3 885

Миналата есен офис на турска банка в България получава по имейл офертите на други банки в страната към едно държавно дружество, подадени в рамки на конкурс за избор на обслужващи сметките в този второстепенен бюджетен разпоредител, за да предложи по-изгодни условия.

Имейлът е изпратен от досегашния и.д. генерален директор на ДП „Пристанищна инфраструктура“ Добромир Янев. През август 2021 г. той поема едно от ключовите държавни дружества в Министерството на транспорта и съобщенията, бидейки същевременно неотписан като съдружник в поне 1 фирма и 1 сдружение.

Назначението му и членовете на борда на директорите става по време на служебния министър на транспорта Георги Тодоров в първия кабинет „Янев“ и се проверява от КПКОНПИ, пише „Биволъ”.

Тодоров, наследилият го във втория служебен кабинет Христо Алексиев и новият министър Николай Събев издават заповеди за отмяна на насрочваните конкурси за нов генерален директор.

Пристанищният шеф идва от партия СЕК на Константин Бачийски, мандатоносител на Кирил Петков и Асен Василев

Добромир Янев е бивш кандидат за общински съветник на местните избори в Бургас от партията-мандатоносител Средна европейска класа, използвана за регистрация от управляващата ПП „Продължаваме промяната“.

Въпреки проверките на КПКОНПИ и ДАНС, през декември 2021 г. министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев в писмо до “Биволъ” отказва да уволни Янев.

А на 1 февруари 2022 г. изведнъж обявява, че е освободен, без да е проведен конкурс за нов генерален директор. Същевременно братът на довчерашния директор на ДППИ – Пламен Янев, само преди дни е назначен за зам. областен управител на Област Бургас.

На 23 декември 2021 г. „Биволъ” получил отговор от името на министъра на транспорта Николай Събев относно скандалната дейност на 40-годишния бургаски финансист начело на Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ (ДППИ). След цели 6 месеца начело на ДППИ,

Транспортното ведомство най-накрая сменя Янев

На 1 февруари 2022 г. от пресцентъра на МТ информираха, че Анна Натова е назначена за генерален директор на ДППИ “до провеждане на конкурсна процедура”. А Добромир Янев е “освободен като временно изпълняващ длъжността генерален директор”.

Назначението на 40-годишния финансист без ценз на ключовата позиция като и.д. генерален директор на ДППИ за пореден път потвърждава съмненията за частичната „подмяна“ при кадровата политика в двете служебни и редовното правителства т.г. Но не само самото назначение на Янев преди 6 месеца се проверява от службите.

„Биволъ“ се сдоби с документ, който може да е основание за подозрения в държавна измяна при предоставяне на държавен финансов ресурс на Република България на частна банкова институция от трети страни извън Европейския съюз.

Сайтът е уведомил Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) за спорния „конкурс“ на Добримир Янев за избор на банки. Съответният сигнал се проверява от ДАНС.

Самият Янев твърди, че нито е бил длъжен да напуска фирмите си, нито впоследствие е избрана турската банка за една от обслужващите ДППИ. Защо бургаският финансист остава на ключовия за морския транспорт пост почти половин година?

Милиардите на българските пристанища – в турска банка?

На 21 октомври 2021 г. Добромир Янев пише писмо до директора на софийския офис на турската чаатна банка Ziraat Bankasi – Юмит Топджу. Оказа се, че на 20 октомври е имал среща с един от ръководителите на софийския филиал на турската банка Иса Айдоган.

Той изпраща на него и на Топджу таблицата на ДППИ с резултатите от проведения конкурс сред българските банки за обслужване на операциите на дружеството. И предлага турците да предложат своя оферта, изразявайки надежда за скорошно сътрудничество.

Според източниците на „Биволъ“, турската банка е получила оферта за първия договор без да е минала през Закона за обществените поръчки (ЗОП), който предполага праг за сключване на договори при суми над 50 хил. лв.

Условията в проектодоговора за 30 000 лв. за срок от 3 години, което условие настъпи първо, практически предполага пряко възлагане.

Впоследствие обаче държавното предприятие може да сключва съответни анекси към първоначалния договор, ако примерно сумата от 30 000 лв., за банкови такси се окаже твърде ниска. Общо в дружеството работят около 400 души, което означава, че само за заплатите при минимума от 1 500 – 2 000 лв. на месец, операциите възлизат на 6 – 8 млн. лв.

В поканата за участие към банковите институции пише следното по повод тази сума:

“С оглед на нетната експозиция на паричните средства и правилата за концентрация, Възложителят предвижда да сключи договори за финансови услуги за срок от 3 (три) години или до достигане на сумата от 30 000,00 (тридесет хиляди) лв. без ДДС, която е максималния финансов ресурс за целия срок на договорите за всички изпълнители.

Покана за участие

Покана за участие: „Предоставяне на финансови услуги от кредитни или финансови институции на Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура”.

Възложителят ще възложи директно обществената поръчка на основание чл. 20, ал. 4, т. 3 от ЗОП, предвид прогнозната стойност на поръчката, която е до 30 000,00 /тридесет хиляди/ лв. без ДДС”

Ако с цел заобикаляне на ЗОП, се сключва договор на сума под прага от 50-те хиляди, значи следва да бъдат сключени още редица анекси, за да може банката да обслужва по-нататъчните операции на едно дръжавно дружество.

Реклама

Освен това, ДППИ има договори за обслужване с три български банки – „ДСК“ на унгарската банкова група OTP Group, „Пощенска банка“ на гръцката Postbank и свързаната с „Химимпорт“ (Варна) „Централна кооперативна банка“АД (ЦКБ).

На 2 ноември 2021 г., доста след приключването на конкурса, от офиса на турската банка отговарят на Добромир Янев (вижте скрийншота на имейла долу).  Същевременно в сайта на ДППИ е публикувана само обява (вижте снимката горе) за процедурата, не и е резултатите от нея.

На запитване по телефона от ДППИ отказаха да дадат информация, въпреки че резултатите от конкурса би трябвало да бъдат публични.

Христо Алексиев, по чието време се провежда конкурсът за избор на банките в ДППИ, бе озадачен от информацията на „Биволъ“, че Добромир Янев е изпращал мейл до чуждестранна банка с прикачените оферти и таблицата с условията за обслужване на други конкурентни банкови институции.

„По принцип, не е много правилно, не е коректно това“.

Според него тепърва научава за този подход на шефа на ДППИ към проведения конкурс. Ексминистърът поясни, че при приключването на такава процедура Янев е бил длъжен да уведоми Дирекцията „Контрол на търговски дружества“ в МТИТС.

„Нали, има си закон, който те (ДППИ) трябва да спазват“.

„Ако фактологията е такава, то дирекцията „Вътрешен одит“ трябва да провери по какъв начин и дали коректно е проведен конкурсът за избор на обслужващите банки“, смята Алексиев.

„Аз това не го знаех, нямах го като информация“.

„Ако е така, то не е редно, защото ти така ги информираш за условията на другите“, казва ексминистърът.

„По принцип всички цени, оферти, условията, трябва да отворят наведнъж, за да има конкуренция, иначе не е много коректно“, смята Христо Алексиев.

Той поясни, че при установени от „Вътрешен одит“ нарушения се сезира Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) към Министерството на финансите, а също така Прокуратурата и др. компетентни органи.

Поредното политическо назначение

На 4 август 2021 г. 40-годишен финансист от Бургас без никакъв опит в транспортния сектор Добромир Георгиев Янев е назначен за генерален директор на ДППИ.

Заповедта за това е на Георги Тодоров – бившия служебен министър на транспорта в първия кабинет на Стефан Янев. Директорът е “спуснат” без конкурс и опит в структурата, докато в министерството тече редовен конкурс за длъжността. Кандидатите в конкурса обаче са били дисквалифицирани, а самият конкурс според изискванията на Закона – отменен!

Председател на Управителния съвет (УС) дотогава е Ангел Забуртов. В УС, освен Янев, тогава влизат Ивайло Иванов и Георги Димитров. Всичко това се случва при вече обявен от тогавашния министър Тодоров конкурс за генерален директор, стартиран по-рано, на 16-ти юли.

Кандидат-съветникът от СЕК (18-ти в листата на изборите от 2019 г.) Добромир Янев е назначен за временно изпълняващ длъжността в ДППИ, като предстои да остане на поста до назначаването на нов генерален директор, който ще бъде избран с конкурс.

Добромир Янев е с икономическо образование и през 2019 г. е кандидат за общински съветник в Бургас от листата на “Средна европейска класа”. Той беше поставен под номер 18 в листата на СЕК, която бе водена от зам.-председателя на СЕК и настоящ депутат Константин Бачийски.

Бачийски, както е известно, е сред предоставилите документите на СЕК на новите управляващи от „Продължаваме промяната“ за регистрация на парламентарните избори от 14 ноември в Централната избирателна комисия (ЦИК).

Добромир Янев е председател и член на УС на “С мисъл за всеки”. В сайта на организацията във визитката срещу въпроса “Кои сме ние?” пише:

“Група ентусиасти,  които вярват че хората са най-важните за всяка компания и всяко общество”.

“Ние вярваме, че основният приоритет на всеки служител, работодател и въобще човек е развитието на човешкия потенциал. Искаме да помогнем за това развитие, като споделяме наш и чужд опит, разпространяваме полезни съвети и подпомагаме разрастването на мрежата от контакти на всеки, който го желае и се нуждае”.

“Заместник-председател и член на УС на същото сдружение е братът на Добромир Янев – Пламен Янев, който е близък до председателя на СЕК – Константин Бачийски”, писа още сайтът „Черноморие“.

„По време на предизборната кампания за местния вот през 2019 г. Пламен Янев (вижте видеото долу) е работил в щаба на партията. СЕК е опозиция в Общинския съвет на Бургас, където е представлявана от петима съветници.

На редовните парламентарни избори през април тази година партията се яви в коалиция с ВМРО“, писа още изданието. Преди години е известен като областен координатор на неактуалната вече партия “България на гражданите” на Миглена Кунева.

Само преди дни гореспоменатият топ активист на СЕК и “Продължаваме промяната” – Пламен Янев, е назначен на важна държавна длъжност – зам.-областен управител на Бургас, научи “Биволъ”.

Както е известно, областни и зам. областни управители се назначават от Министерския съвет с подпис на министър-председателя, така че очевидно премиерът Кирил Петков даде този пост на човека на съпартиеца си в Бургас Бачийски.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.