ЗА СЕФТЕ: БНТ остана без заплати! (Вижте как Кошлуков пръснал парите на телевизията)

0 6 289

За пръв път в историята на Българската национална телевизия, чието първо предаване е излъчено на 7 ноември 1959 година, журналисти и служители останаха без заплати, научи Narod.bg. Грандиозният скандал белязал началото на годината в БНТ.

Телевизионерите са били оставени без заплати за януари, като генералният директор Емил Кошлуков обещал, че ще даде всичко през тази седмица, но забавянето е без аналог в историята, потвърдиха няколко източника пред вестник „Галерия“.

За безпаричието се споменава липсата на приет бюджет от парламента, тъй като БНТ е почти изцяло на държавна издръжка. Знае се, че Кошлуков е извадил всички налични пари, за да плати на външните продукции. Договорите с тях са железни и се дължат големи неустойки. Емил Кошлуков от своя страна се оплакал пред приятели, че подозира опит да го саботират и сменят от поста на генерален директор.  

А новата власт отдавна е взела на прицел бившият студентски лидер, който минава за назначение на известен депутат от парламентарната опозиция. Мандатът му изтича през април, така че едва ли някой бърза да го смени през февруари.

От друга страна с процедурата по избор на нов директор нещата могат да отидат към септември-октомври, така че може и да има процент истина.

Реклама

Новата власт, твърдят запознати, се изнервила на Кошлуков заради гафа с филма „Само защото бяха българи“. Той е посветен на репресиите срещу българите в Македония след 1994 година и беше включен в програмата за 24 януари. Но вместо него обаче беше пуснат друг документален филм, посветен на генерал Владимир Вазов.

Самият Кошлуков, който беше гост в предаването на Георги Любенов на 23 януари, изрично анонсира, че този понеделник излъчваме „Само защото бяха българи“ – прочистването на българското съзнание, за да се македонизират. „Знаете лагерите, знаете престъпленията по време на Тито“, каза тогава Кошлуков.

По същото време у нас пристигна цялото правителство на Северна Македония за съвместно заседание с кабинета „Петков“. Кошлуков даде обяснение за смяната в програмата само пред изданието „ПИК“, където каза, че филмът на Милотинова отпаднал заради объркване в програмата и че през следващата седмица предстои тематичен блок за Македония, защото на 4 февруари се навършват 150 години от рождението на Гоце Делчев.

Хората около Кирил Петков обаче се съмняват, че самият анонс е постановка. „Ако филмът беше паднал, както стана – виновно щеше да е управлението. Същото важи и за варианта, ако беше останал – скандалът щеше да е налице“, коментира източникът.

Естествено, така и стана, като ВМРО, ГЕРБ и патриотичния организации обвиниха правителството, че е свалило филма от ефир, за да не се скара с македонците.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.