БЕЗСЛАВЕН ФИНАЛ: „Демократична България” се разпада

0 6 164

Безславен финал вдясно – процесът на разпадане на коалицията „Демократична България“ става необратим след преизбирането на Христо Иванов за лидер на „Да, България“, дочу Narod.bg.

Бившият правосъден министър хвърли оставка след изборите през ноември, в които коалицията бе на крачка от изпадане от парламента. Оказа се обаче, че оттеглянето му е бутафория, за да може той отново да се върне на върха и да продължи да командва „умните и красивите“.

На конгреса на партията той бе единствен кандидат, след като знакови лица и негови  ярки критици се оттеглиха или бяха изключени от партийните редици.  Едно от най-популярните лица на партията Мануела Малеева отказа да участва във висшия форум на „Да, България“ и предпочете красотата и спокойствието на швейцарските Алпи.

Според нейни близки тя има намерение изобщо да се оттегли от политическата дейност, след като загуби битката с двама души, които практически управляват десницата – Антоанета Цонева и Ивайло Мирчев. Легендарната ни тенисистка бе отстранена от надпреварата за влизане в Националния съвет, предаде „Галерия”.

Друг отстранен активист на партията – Калоян Янков написа гневен пост в социалните мрежи, в който разкрива плачевното състояние на градската десница. „Очевидно е, че проблемите в „Да, България“ са изключително тежки. И докато вероятно Христо Иванов имаше алтернатива за председател на партията, то и той, и участниците в Националната конференция, можеха да скъсат със зловредното влияние на Антоанета Цонева и Ивайло Мирчев“, написа Янков.

Реклама

И допълни: „А и надявам се, много от вас се питат какво става?  Защо се върнахме в началната позиция от 2017 година, когато създадохме партията? Защо, след като устояхме в годините на всевластието на триото Пеевски-Борисов-Цацаров, в годините на медии-бухалки, институции бухалки, гигантска корупция на заплахи и ограбване на бизнеси?

Нещо повече – с нашите антикорупционни и реформаторски послания спечели дори друга политическа сила. Явно хората искаха да чуят това, което казваме,но не от нас. Главният проблем на нашата партия, че не може да печели доверието на хората“.

От противоречия  и интриги е завладяна и друга партия в коалицията  – ДСБ. Атанас Атанасов, генерал Наско, подобно на Христо Иванов даде заявка за оставка, но без да я подаде реално. Той обаче ще има реален конкурент на предстоящото национално събрание в лицето на Радан Кънев. Кънев  бил номиниран от редица местни структури отново да оглави най-старата партия в дясната коалиция.

Ако Радан Кънев реши да се състезава за лидерското място, той със сигурност ще получи подкрепа от другия заместник-председател на партията Цецка Бачкова, която също има номинации за поста. Тя коментира, че ще вземе решение дали да се кандидатира, едва след като стане известно дали Кънчев ще приеме номинацията. По думите й, той има потенциал и капацитет да оглави ДСБ.

Припомняме, че до ноември 2021 година Бачкова бе считана за дясната ръка на Атанас Атанасов в партията, но това се промени, след като Атанасов еднолично взе решение в последния момент на нейно място като водач на листата в 24-и Софийски избирателен район да постави журналиста Иво Божков.

След като бе изместена от листата, Бачкова по свое решение се оттегли от надпреварата за парламента. Малко след това местни организации поискаха оставката на Атанас Атанасов.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.