Хитрец! Коце Ботокса от ГЕРБ опоскал „Александровска“ с абсурдни договори, и тъщата намазала

2 3 742

Бившият директор на най-старата болница в България – „Александровска“, проф. Костадин Ангелов, който след това беше здравен министър, а в момента е депутат от ГЕРБ, се оказа поредният хитрушко от хунтата – нежният доктор е изсмуквал парите на лечебното заведение пред десетки „малки договори“ под прага на изискването за отварянето на обществена поръчка, дочу Narod.bg.

Тунингованият бивш приятел на Владо Карамазов уредил дори фирмата на тъща си с тлъсти суми всяка седмица от парите на „Александровска“ за кетъринг.

Напоследък д-р Коце, както иронично го наричат дори в средите на ГЕРБ, започна контраатака срещу всички, които се осмелят да повдигнат завесата на корупцията по време на управлението на партията му.

Три месеца, след като водената от Сотир Цацаров КПКОНПИ установи конфликт на интереси при назначеното от служебния кабинет ръководство на болница „Лозенец“, нежният Ангелов обяви, че подава сигнал в прокуратурата и Икономическа полиция срещу служебния министър Стойчо Кацаров.

„Капитал“ е описвал механизмите на спорните решения в управляваната от Ангелов Александровска болница, но около последните одити стана ясно, че през всяка от годините си като директор в „Александровска“ освен договори с тъща си (плащани са по 8000 – 8500 лв. на седмица за кетъринг два пъти дневно по договор с едноличния търговец, регистриран на името на майката на съпругата на Ангелов – „Левски Спринт – Мариана Динекова“), неизгодни анекси, при които болницата дължи до 30% наказателни лихви, той е сключвал редица договори на косъм под праговете за обществени поръчки.

Така е избирал без конкурс изпълнителите за осигуряване на медийно отразяване, адвокатски и консултантски услуги, въпреки че има на разположение юристи, икономисти, специалисти за връзки с обществеността и др. Проф. Ангелов не бе открит за коментар какво е налагало да избягва Закона за обществените поръчки и да сключва толкова много „малки“ договори.

Най-добрият адвокат, когото познавам

Иванка Динева е сегашният управител на Столичната здравноосигурителна каса, назначена там в края на 2020 г., по времето, когато Костадин Ангелов е здравен министър. Динева (с предишно име Кръстева) има дълъг стаж в здравния сектор, а по време на втория кабинет на ГЕРБ тя беше съветник на здравния министър тогава д-р Петър Москов и след това – подуправител на здравната каса. По същото време брат й Христо Динев е градски прокурор на София. При третия кабинет на ГЕРБ Динева беше съветник на вицепремиера Валери Симеонов.

Като директор на „Александровска“ Ангелов се е ползвал от услугите на Динева и в края на 2014 г., и през 2015 г., когато тя е едновременно съветник на Москов и работи и на граждански договор и в държавната фирма „БулБио“, а след това – подуправител на НЗОК.

Това се случва чрез абонаментен договор с дружеството „Крист-Ал медконсулт“ с управител д-р Анатолий Кръстев (акушер-гинеколог, тогава съпруг на Иванка Кръстева). „Крист-Ал“ е създадено през 2012 г., но звездната му година е 2015 г., когато то има общи приходи от 63 хил. лв., като една трета от тях са по месечния абонамент с „Александровска болница“.

Договорът с болницата е за „пълно преимуществено юридическо обслужване“ и с него „Крист-Ал“ се съгласява да обслужва болницата с предимство пред всички други, напълно да се ангажира с дейността и нуждите й като извършва писмени и устни правни консултации, изготвя договори, участва в преговори и оказва съдействие за извънсъдебно решаване на спорове.

Освен твърд месечен абонамент, дружеството получава и допълнително възнаграждение от 100 лв. на час, ако работата по договора е повече от 25 часа месечно. И през 2014, и през 2015 г. в договорите с „Александровска“ е записано изрично, че поръчките й към „Крист-Ал“ се приемат „лично от адвокат Кръстева“ и се възлагат лично от Костадин Ангелов.

Ако оставим настрана стария спор по времето на Москов дали действащ адвокат може да бъде съветник на министър по ресора, в който защитава различни търговски субекти, както и дали е имало конфликт на интереси в случая и защо никой не им е обърнал внимание, Кръстева, в момента Динева, успя да влезе в окото на медиите с участието си в поръчка срещу „Александровска“ и един от яростните критици на ерата „Костадин Ангелов“ – доц. Александър Оскар.

Името на Динева се спряга в сектора и като един от потенциалните кандидати за поста на управител на здравната каса и това ще бъде вторият случай на висш служител в сектора от времето на ГЕРБ, който се завръща в институцията.

През миналата седмица например Жени Начева, дългогодишният заместник-министър на Кирил Ананиев и Костадин Ангелов, е присъствала на заседанието на надзорния съвет на здравната каса, независимо че правителството оттегли кандидатурата ѝ и тя не беше избрана в него.

Въпреки пълното преимуществено юридическо обслужване и факта, че болницата по това време има четирима юрисконсулти на щат, „Крист-Ал“ не е била достатъчна и „Александровска“ е сключвала редица договори с адвокатски кантори при управлението на Ангелов. Някои от тях – със спорни резултати.

През 2014 г. например Ангелов плаща 19 800 лв. за година на Катя Панайотова за правни консултации във връзка с предявени претенции към болницата, като интересното в случая е, че Панайотова се вписва като адвокат през 2013г. в Перник, само година преди да представлява „Александровска“.

Договорът с нея е много любопитен – адв. Панайотова е ангажирана за „изготвяне искове, отговор на искови молби и обжалване на административни актове“, но не и с процесуално представителство, т.е. да се явява в съда по исковете, които пише. Защо е така – дали защото е младши адвокат и не може да се явява в съда или по друга причина, не става ясно, но в подобно правно обслужване няма много логика.

Реклама

Според договора за услугите си адвокат Панайотова получава месечно авансово по 1650 лв., при положение че е консултирала болницата за до три дела месечно (което означава, че може и да са по-малко), но при увеличаване на месечната натовареност, може да се договаря и по-високо възнаграждение.

Юристи коментират, че по принцип при процесуалното представителство адвокатите получават заплащане на дело според материалния интерес и сложността и няма рамков или абонаментен договор за това, тъй като най-малкото не могат да се присъдят разноски по делото и болницата не може да си възстанови платеното на адвоката, но явно това не важи за случая с Панайотова и „Александровска“.

През 2016 г. Ангелов плаща 60 хил. за правна защита и съдействие на адвокатско дружество „Китанова и партньори“ в два договора за две конкретни дела, едното от които за претърпени вреди, където хонорарът е 50 400 лв.

През 2018 г. прагът, до който може да се сключват договори без обществена поръчка, вече е 30 хил лв. Костадин Александров сключва договор с адвокатското дружество „Йотова, Ефтенова и Копаранов“, което консултира болницата по регламента за защита на личните данни за сумата от 28 700 без ДДС.

Личните данни обаче не са толкова важни за болницата, колкото друга консултация на Ангелов – адвокатското дружество „Попов, Арнаудов и партньори“ получава 29 700 лв. без ДДС, за да осигури законосъобразност на новите мерки срещу прането на пари. И в двата случая става въпрос за изготвяне на вътрешни правила, съобразени с новите изисквания, адвокати твърдят, че подготвянето на вътрешен правилник и консултацията по тези въпроси, струва поне пет пъти по-малко.

При всички тези случаи обаче адвокатите нямат вина. Проблемът е в начина, по който Ангелов е управлявал болницата и тези договори са още една илюстрация за това.

Малък медиен комфорт

„Александровска“ може и да е потънала в дългове и заплатите на повечето лекари да гравитират около 1000 лв., но пък за сметка на това се е рекламирала в няколко медии за прилични суми.

Неотдавна „Капитал“ разказа как Ангелов е платил с парите на болницата за позитивно медийно отразяване на сайта skener.news над 50 хил. лв. от създаването му през 2017 г. до 2021 г. Доц. Александър Оскар популяризира този факт, след като стана обект на атака от същия сайт. „Скенер“ може и да не е най-известният здравен сайт, но пък директорът Ангелов сам е решавал с кого да си сътрудничи. За публикуване на обяви и отразяване на активностите на болницата най-популярният здравен сайт zdrave.net е получавал 5040 лв. с ДДС годишно, близо два пъти по-малко от сайта skener.

Но пък през две последователни години – 2014 г. и 2015 г. Ангелов е решил да рекламира болницата с по 10 карета от четвърт страница в плевенския вестник „Посоки“ за 3000 лв. без ДДС годишно. От 2015 г. до 2018 г. дружеството – собственик на информационна агенция „Фокус“, е получавало за ежедневен медиамониторинг 3888 лв. годишно без ДДС, независимо от това, че болницата си има вътрешен пиар.

Най-солидни са договорите с информационна агенция „Блиц“, която рекламира „Александровска“ с банери и публикации в своя сайт, в здравния си сайт и своите вестници „Доктор“ и „Над 55“, за което е получавала по 15 хил. лв. годишно от 2018 до 2020 г.

Освен дребните договори за лъскане на имиджа на болницата Ангелов е дал 29 500 лв. без ДДС през 2017 г. за изработка на динамичен уеб сайт, тип онлайн магазин на фирма, не особено известна в бранша. На хартия поръчката изглежда добре технически, но на практика новият уебсайт така и не тръгва и болницата и до момента си стои със стария и нединамичен сайт.

Консултирай това

„Александровска“ е имала практика да сключва и множество консултантски договори на суми под прага за обявяване на обществена поръчка.

През 2016 г. например тя сключва договор за 19800 лв. за нещо като търговско разузнаване – финансов анализ на „Александровска“ и множество други държавни болници в София. Срокът за работата е пет дни, в които дружеството „Би Ем Ей груп“ трябва да извърши финансов анализ на състоянието на общо 12 големи столични болници и документално проучване на добри практики на вливане на лечебни заведения. С малката разлика, че нито една от тези болници не се е вляла в друга.

Един от консултантските договори на болницата показва и механизма за напълно одържавена корупция. Болницата търсила възможност да ѝ бъде прехвърлена пристройка, платена със заем за реформа в здравния сектор. Срещнали се с директора на дирекция в здравното министерство, която ги посъветвала да изготвят финансов анализ по подобие на друга държавна болница, за да покажат стабилно финансово състояние и възвръщаемост на инвестицията.

В допълнение им била препоръчана фирма с опит в изготвянето на подобни анализи, която да изготви необходимата документация. Така болницата провела разговор с фирмата и получила отговор, че ще свършат работа за 18 работни дни срещу 19 850 лв. без ДДС, разбира се, без обществена поръчка.

Възможно е без обществена поръчка и препоръка да е сключен и друг договор – за разработване на концепция за изграждане на виртуална десктоп инфраструктура, според който за 19 527.02 лева за три месеца компанията трябва да одитира кабелната инфраструктура, инсталираните приложения, да огледа стационарните телефони, да изготви доклад след одита и препоръки за подобряване на дейностите.

Разбира се, има и договори за ремонти и преки договори за определени обекти в болницата. За авторски надзор по монтирането на един и същ ядрено-магнитен резонанс има два договора – единият е с производителят на апарата – „Сименс“ на стойност 1970 лв. с ДДС, но явно ситуацията не е могла да мине без консултация по упражняване на строителен надзор от българската фирма „Гид-г консулт“ на стойност 4104 лв.

Ангелов е сключил и редица договори за идейни проекти, като особено бляскав след тях е проектът къде да се разположи видео-охранителна техника и количествена сметка за необходимата техника, за която консултация „Емджи инвестмънт груп“ е получила през 2018 г. 32 160 лв.

2 Коментара
  1. НСО казва

    Най-крадливият гей сред гейовете, най-крадливият от всички работили в Александровска болница и най-крадливият от всички министри на здравеопазването. Очакват го с нетърпение в затвора.

  2. Дедо Пене казва

    В СЦЗ КОЦЕТО ЩЕ БЪДЕ МНООГО ОБИЧАН, КОЕТО Е МАЛУК ПРОБЛЕМ ЗА БАЙ СТАВРИ!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.