Президентът: Кирил Петков прави грешки

0 2 333

Всяко прибързано действие на българското правителство, всеки позитивен сигнал, може да се тълкува превратно като някакви отстъпки от българската страна. Посещението на българския премиер в Северна Македония беше прибързано. Имал съм откровени разговори с него.“ Това заяви президентът Румен Радев днес, видя Narod.bg.

„Македонските българи се борят за равноправие, което да е гарантирано в тяхната конституция. Те се борят за пълноценната си интеграция в обществения живот в страната. Това е коренно различно от сепаратистките нагласи и претенциите за малцинство, които изповядват хората, с които се среща президентът Пендаровски“, добави държавният глава.

България винаги е отворена за диалог. България инициира диалог през цялото време, когато политиците от РСМ обикаляха европейски столици и отбягваха София, но се радвам се, че този диалог започва да се случва, посочи президентът. Държим връзка с президента Стево Пендаровски, но ще търсим подходящ момент за среща на високо ниво, разбира се, това зависи и от неговите действия, каза Румен Радев.

Радев подчерта, че е важно „българската дипломация да осъществява пълноценно своя професионален капацитет, да не се доверява на експертиза отвън, на неправителствени организации и да не се поддава на външен натиск“.

Реклама

Попитан какво смята за случващото се с „Булгаргаз“ и освобождаването на директора Николай Павлов (министър в първия служебен кабинет на Радев от 2017 г. – б.р.), президентът отбеляза, че се тревожи за инфлацията, цените, покупателната способност и бъдещето на енергетиката.

„Когато кабинетът извършва смени в ръководствата на дружествата, би следвало да гарантира, че няма да има отново частни посредници при доставката на газ и че ще се постигнат по-добри условия за България и по-добри цени. Надеждата ми е, че в тази дейност кабинетът няма да се изкушава от наследения управленски модел, който използваше служби, бордове и регулаторите за разправа и за прокарване на частни интереси“, коментира Румен Радев.

„Ако се използва същият подход, няма да постигнат по-различни резултати от наследството на Борисов“, завърши държавният глава.

Попитан дали е доволен от законодателната програма на правителството, президентът коментира, че тя още не се е разгърнала и добави, че има важни проекти. Според президента важно е качеството на законите и тяхната навременност. Предстоят важни решения и се надявам те да бъдат в полза на всички българи, каза Румен Радев.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.