„Кметът от БСП ни предаде“: Как Павликени пуска отровния завод на Румен Вълка

0 2 676

Експертният екологичен съвет към РИОСВ – Велико Търново се произнесе в понеделник положително по ОВОС на завода за каменна вата, който фирмата „Петрургия“ на Румен Гайтански – Вълка смята да построи край павликенското село Върбовка. Предстои в 7-дневен срок с финално решение да излезе директорът на екоинспекцията, като практиката е то да съвпада с мнението на съвета. Затова заседанието му бе ключово, а то се проведе по доста любопитен начин.

Преобладаващото обществено мнение в Павликени е силно срещу проекта, тъй като той включва изграждане на инсталация за горене на отпадъци с капацитет 56 тона на час. През последните седмици бяха организирани протести, които принудиха местният общински съвет да се произнесе срещу завода – с препоръка всички институции да се съобразят с мнението на хората. Самото заседание на експертния съвет в понеделник също бе съпроводено с демонстрация пред сградата на РИОСВ. Въпреки това представителите на общината подкрепиха проекта. „В негова полза гласуваха както зам.-кметът на общината, така и кметският наместник на Върбовка“, съобщи пред „Сега“ Пенчо Пандъков от сдружение „Балканка“. А представител на плевенската Басейнова дирекция не дошъл, въпреки че първоначалното мнение на институцията било за доработване на ОВОС. Събранието закъсняло с началото си, за да го изчака, но той така и не се появил. В крайна сметка ОВОС е одбрен с 9 гласа „за“, 2 „против“ и 6 „въздържали се“. И именно двата положителни общински гласа, а и отсъствието на плевенския чиновник, са причина да се събере мнозинство. Двата отрицателни вота са на представителите на „Балканка“ и „За Земята“.

Очаквано напрежението в Павликени се повиши след произнасянето на експертния съвет. „Кметът ни предаде! (…) Скоро ще имаме възможността да изразим недоволството си към общината по-категорично“, написа на фейсбук профила си гражданската група „За Павликени“, която противодейства на проекта.

Реклама

Реагира и великотърновската структура на партията „Зелено движение“, която е част от управленската коалиция на държавата. Тя поиска от своя вицепремиер е екоминистър Борислав Сандов да направи така, че „подобно корпоративно дирижирано посегателство срещу българската природа и живота и здравето на български граждани никога повече да не бъде факт“. Великотърновската структура обяви още, че снема доверието от местната РИОСВ. Директорът й Цонка Христова бе назначена по време на първия служебен кабинет на Стефан Янев.

А случайно по абсолютно същото време казусът се разви и в парламента, в рамките на писмения депутатски контрол – Сандов прати отговор на народния представител Явор Божанков (БСП) за евентуални действия на МОСВ по проекта. Видно от кореспонденцията, отговорът е бил писан преди заседанието на експертния съвет.  Любопитно е, че Сандов на този етап не се ангажира с позиция, защото това „би могло да се счете за намеса на друг компетентен орган“ – и оставя казуса в ръцете на директора на РИОСВ. А накрая уверява, че министерството  „ще предприеме необходимите мерки и действия“, ако установи нарушения по процедурата на инвестиционното предложение.

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.