Истина ли е? Слави подпука Емил Кошлуков, иска БНТ?

2 4 241


Комисията по култура и медии в парламента е изискала от Съвета за електронни медии (СЕМ) цялата документация за избора на Емил Кошлуков като генерален директор на Българската национална телевизия (БНТ). Това потвърдиха пред „Дневник“ от съвета, откъдето вече са предоставили изисканите данни.

За пълна проверка на процедурата, по която е бил избран Кошлуков, се обявиха депутатите от „Има такъв народ“ на едно от първите заседания на парламентарната комисия по култура и медии в началото на годината. Според председателя й Тошко Йорданов подобна ревизия е с приоритет, защото обществената телевизия се управлявала по безумен начин. „Там е една вахканалия на глупаво взетите решения. Изпитвам сериозно съмнение за компетентността на сегашния директор, той не е за този пост“, коментира тогава Йорданов.

Не съм чел новия правилник на Народното събрание, но не вярвам постоянните комисии там да са станали органи на МВР. Странно е как се занимават с разследвания и то на обществена медия

Емил Кошлуков, генерален директор на БНТ

От изказването му, както и от заседанието на комисията тогава не стана известно каква точно проверка ще правят депутатите. Мандатът на Кошлуков, чиято оставка беше искана и по време на антиправителствените протести през 2020 година, както и след това от граждани и бивши журналисти от БНТ, изтича в началото на юли тази година, като процедура за избор на нов генерален директор би трябвало да бъде обявена от съвета за електронни медии през пролетта.

От комисията са изискали всички документи от кандидатстването на Кошлуков за генерален директор през 2017 година и през 2019 година, когато беше избран, след предсрочното прекратяване на мандата на Константин Каменаров. Според „Клуб 3“ са изискани и дипломата за висше образование от университета в Калифорния, както и документ за стажа на Кошлуков.

Реклама

След избора му през 2019 година от официалната биография на Кошлуков изчезна времето, което той е бил програмен директор на партийната телевизия на „Атака“ – „Алфа“. По информация на „Капитал“ информация, че в периода 2016-2017 година Кошлуков е работил в тази медия е присъствала в биографичните му данни при явяването му през 2017 година в избора за генерален директор. Така той отговаря на изискваните по закон петгодишен стаж на ръководна длъжност в телевизия. След този конкурс, когато обществената телевизия беше оглавена от Константин Каменаров, Кошлуков стана програмен директор на БНТ.

Пред „Дневник“ Кошлуков заяви, че няма коментар за действията на парламентарната комисия.

„Не съм чел новия правилник на Народното събрание, но не вярвам постоянните комисии там да са станали органи на МВР. Странно е как се занимават с разследвания, и то на обществена медия, но те са депутати, могат да изискат всички документи“, заяви още генералният директор.

Попитан дали би се кандидатирал за втори мандат, Кошлуков заяви, че е много рано да го коментира. „Преди да реша, ще видя резултатите от моя мандат – оценката на зрителите, данните и колегите“, каза още Кошлуков.

Законът за радио и телевизия предвижда, че мандатът на генерален директор на обществените медии (БНТ или БНР) се прекратява предсрочно: на основанията, предвидени за предсрочно прекратяване на мандат на член на СЕМ или ако се установи, че извършва или допуска извършването от други лица на груби или системни нарушения на разпоредбите относно принципите за осъществяване на дейността на радио- и телевизионните оператори.

Автор: Лора Филева

Източник: „Дневник“

2 Коментара
  1. Отвратен казва

    Потрес е това, че Кошлуков е начело на БНТ, точно толкова, колкото че Т. Йорданов е начело на Комисията по култура.

  2. Здравко Митев казва

    Аз прочетох кн. „Фашизмът“ , а ТИ ?

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.