Заплашиха живота на Спецов, Рашков, Ицо Хазарта – Гешев научи от медиите, ЗАЩО?

1 3 493

Докато беше на власт ГЕРБ беше често упреквана, че действа като силова групировка и изполва държавни институции за бухалки. Един бизнес може да бъде смачкан с данъчни проверки или абсурдни решения на т.нар. независими регулаторни органи.

А може да бъде използвана и прокуратурата – да спретне дело, което да се точи години наред. С падането на ГЕРБ от власт обаче ситуацията рязко се промени. И това си пролича най-ясно, когато се развихри епидемия от заплахи.

Първо се разбра, че шефът на Националната агенция за приходите Румен Спецов е заплашван, че семейството му, което живее в Дубай, ще пострада. „Аз бях информиран за това, както от ДАНС, така и от международните партньорски служби. Заплахата беше за жената и децата му. Слава Богу успяхме да отреагираме адекватно“, коментира финансовият министър Асен Василев, като уточни, че сплашването дошло от български бизнесмен.

Самият Спецов заяви в интервю за румънски вестник, че авторът на заплахите вече е разкрит.

Нищо повече по случая обаче не стана известно – нито какъв е поводът, нито кой е бизнесменът, нито дали е му е потърсена наказателна отговорност. Говорителят на главния прокурор Сийка Милева отказа да отговори на „Сега“ дали има образувано досъдебно производство за заплахите срещу Спецов.

Вътрешният министър Бойко Рашков също не даде информация. „Аз се виждах със Спецов по друг повод. И от него разбрах, че има отправени такива заплахи. Но такива заплахи се отправят и към много други длъжностни лица. Ние ще вземем мерки, разбира се“, каза единствено той.

Самият Рашков разкри, че също е бил заплашван. „А вие знаете ли, че по отношение на мен има заплахи… Питайте ГЕРБ“, заяви министърът, без да даде повече подробности.

Депутатът от „Продължаваме промяната“ Христо Петров, известен като Ицо Хазарта, пък съобщи от трибуната на НС, че хора от близкото обкръжение на бившите управляващи са го предупредили да не се захваща с политическия проект на Кирил Петков и Асен Василев, „за да не загуби най-ценното си“.

„Знам, че някои от вас имат това поведение и присъствие тук, най-вече защото са получили същото послание, което получих и аз“, каза още рапърът на своите колеги в парламента.

„Получих достоверна информация от българските служби за непосредствена заплаха за живота ми“, написа във „Фейсбук“ столичният общински съветник Борис Бонев, чиято организация „Спаси София“ през последните години редовно разобличава безобразията на Столична община. Тази опасност е потвърдена и от чуждестранни служби за сигурност, а той самият вече е дал подробни показания пред компетентните органи.

„Не става въпрос някой да ми се обади по телефона и да ме заплаши. Уведомиха ме от американското посолство, че техните служби са засекли заплахи за моя живот и здраве. В САЩ имат закон, който ги задължава при такава заплаха да уведомят лицето, ако е публична личност.

Става въпрос за тежки заплахи – убийство, отвличане или тежка телесна повреда, която може да доведе до смърт“, обясни Бонев.

По същия начин разбрал, че е заплашен, ако се върне в България, и главният редактор на разследващия сайт bird.bg Атанас Чобанов. „Обажда ми се служител на американското посолство в София. Казва ми, че са длъжни да ме информират, че има сериозна заплаха срещу живота и здравето ми“, каза Чобанов пред „Евроком“.

Според него зад заплахата стои мафиотското задкулисие, което, притиснато от санкциите по „Магнитски“, е изпаднало в паника. Колегата му от сайта Биволъ Асен Йорданов пък съобщи пред БНР, че също е получил информация от структурите на МВР за сигнал със заплаха за живота му.

Реклама

В цялата тази ужасяваща картина има един голям липсващ – прокуратурата

Оказа се, че държавното обвинение тъне в невидение по отношение на множеството заплахи и научава за тях от медиите.

„Недопустимо е прокуратурата да не бъде уведомена, ако такива данни са налице в съотвените правоохранителни органи“, оплакаха се от Софийската районна прокуратура. От там съобщиха още, че незабавно са изискали информация от МВР, Държавна агенция „Разузнаване“, ДАНС и служба „Военно разузнаване“, но до момента не е получен отговор.

Главният прокурор Иван Гешев дори настоя за среща с шефовете на тези служби за изясняване на случаите на сплашвания. Което само по себе си говори само за едно – службите или нямат информация, което говори зле за тях, или не желаят да я споделят с прокуратурата, което е зле за нея и за обществото като цяло. Защото ако разследващите органи в една държава не си сътрудничат, за никаква борба с престъпността не може да става дума.

Прокуратурата направи опит да получи информация чрез заплашваните. За обяснения бяха привикани вътрешният министър Рашков, депутатът Христо Петров, журналистът Атанас Чобанов и общинският съветник Борис Бонев. Всички те обаче не скриха, че нямат никакво доверие в прокуратурата. Ицо Хазарта заяви, че ще каже кой го е заплашвал, но на следващия главен прокурор.

Интересен е още един детайл – засега държавното обвинение не е поискало помощ само от чуждестранните си партньори. Дали защото си дава сметка, че доверието към нея зад граница също е критично ниско, и не иска да се излага допълнително? За такива опасения има основания. 

Няколко пъти през последните години се случваше посланици да искат среща с тогавашния премиер Бойко Борисов заради отказ на прокуратурата и ДАНС да свършат работа по ключови разследвания, които касаят трети държави.

Пример за това е делото за отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев, неговия син Христо и производствения директор на оръжейното предприятие „Емко“ Валентин Тахчиев, което в продължение на 5 г. стоеше на трупчета в държавното обвинение.

Чак след намеса на британската посланичка Ема Хопкинс, прокуратурата се раздвижи и бързо установи, че зад опита за убийство на Гебрев стои руското военно разузнаване ГРУ.

По същия начин преди 3 г. ДАНС и БНБ проспаха канал за пране на пари от Венецуела. Стотици милиони евро от южноамериканската държава са превеждани под носа на българските спецслужби в българска банка. Разследващите органи у нас научиха за схемата едва след среща между бившия главен прокурор Сотир Цацаров, Бойко Борисов и бившия американски посланик Ерик Рубин.

И до днес обаче няма повдигнати обвинения и предадени на съд за пране на пари. Случаят с милионите от Венецуела потъна в нечие чекмедже, също както делото за отравянето на Емилиян Гебрев.

Всички са равни, но някои са по-равни, е сентенция, която се следва плътно от прокуратурата, когато стане дума за заплахи към български граждани.

На държавното обвинение сега може да му е трудно да открие информация за сплашвани журналисти и политици, опозиционери на предишната власт, но му беше изключително лесно да се задейства за измисления опит за убийство на депутата от ДПС Делян Пеевски през 2014 г.

Разследващите твърдяха тогава, че трима души са подготвяли атентат, като се свързали с охранители на Пеевски и им предложили пари, за да им дадат подробности за движението му. Те обаче издали плана и последваха арестите. 8 години по-късно единият от задържаните Георги Христов осъди прокуратурата да му изплати обезщетение от 2500 лева.

1 Коментар
 1. Хосе казва

  Заплахите са ежедневие по време на ГРОБ.
  Заплашваха и мен, деца, жена..
  Прокуратурата се самосезира и ме погна
  Всичко казано е самата истина.
  Да се надяваме, че това време свърши.
  Вива Б. Рашков и Ел Президенте

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.