КАКВО СТАВА? КПКОНПИ разследва престъпленията на Иван Гешев

2 3 047

Нещо се случва в Темида! Антикорупционната комисия КПКОНПИ започва проверка по сигнали за евентуални нарушения на главния прокурор Иван Гешев. Комисията се е сезирала от твърдение на министъра на правосъдието Надежда Йорданова за постъпили множество сигнали, свързани с действията на Гешев и негови закононарушения.

„В тази връзка КПКОНПИ е предприела действия по установяване съдържанието на тези сигнали, с оглед извършване на проверка на твърденията на министър Йорданова, съобразно правомощията накомисията по чл. 6, ал. 1, т. 7 от ЗПКОНПИ. Изискани са заверени копия от подадените сигнали и друга относима информация от Министерството на правосъдието“, съобщават от комисията, оглавявана от Сотир Цацаров в оставка.

На 28 януари пред БНТ Надежда Йорданова за пореден път съобщи, че ще поиска отстраняване на Гешев, което ще мотивира с различни видове нарушения, които Гешев е извършил „както в рамките на настоящия си мандат, така и в предходните му професионални действия“. Тя обяви, че чака решението на Конституционния съд по питането на нейния предшественик Янаки Стоилов дали министър може да иска отстраняване на главния прокурор, за да задейства процедурата пред Висшия съдебен съвет. Решението се очаква на 8 февруари.

Реклама

Говорителят на главния прокурор пита защо сигналите не са изпратени до комисията

Пред БТА Сийка Милева, говорител на главния прокурор, коментира, че министърът на правосъдието не е компетентен да разглежда жалби и сигнали, когато са налице данни срещу магистрати, включително и срещу главния прокурор, за извършени от тях нарушения.

„Министърът е длъжен да сезира компетентните органи, които в случая са КПКОНПИ и Специализирана прокуратура, което явно не е направила до момента. За нас също е интересно какви са сигналите, които министърът на правосъдието е длъжен да изпрати на КПКОНПИ и защо не го е направил до момента, а очевидно се е наложило КПКОНПИ да се самосезира“, казва Милева.

2 Коментара
  1. многознайко казва

    Оффф-пак за наивни ни вземат.Няма лошо в тази пиеса.Особено като знаем колко дълго ще продължи тази проверка.Избишно е да предположим и резултата от нея….Така,че -минете на следващия материал.

  2. Кака Милка, негативен оптимист, 3 клас казва

    Вече не вярваме на никакви приказки. Като го докарате до реални дела и резултати, тогава ще ви повярваме!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.