СЕНЗАЦИЯ: Румен Радев наистина прави партия

0 7 459

Да, президентска партия на Румен Радев наистина ще има! Но заместник министър-председателят по управление на европейските средства в служебното правителство на Стефан Янев – Атанас Пеканов, чието име изплува миналата седмица, няма да е в главната роля, уверяват източници от най-тясното обкръжение на държавния глава.

Запознати посочват три имена, като сигурни за строители на новия проект –Бойко Рашков, Стефан Янев и Димитър Стоянов, главен секретар на президентството. Ключови имена в новия проект на държавния глава играят и Весела Лечева и Светлана Шаренкова, които са сред най-острите критикарки на оцелялата след куп бури и вихри лидерка на БСП Корнелия Нинова.

Отношенията между Радев и Стефан Янев, допълват източниците ни, вече са изгладени. Докато беше служебен премиер Янев, особено в края на управлението си, беше дистанциран от „Дондуков”2. Причината, както обясняват запознати, е в интригите, които въртели двамата прословути президентски секретари Пламен Узунов и Николай Копринков.

Двамата много активно се бяха опитвали да дават насоки и на Янев, без да се съобразяват, че като служебен премиер той стои по-високо от тях в йерархията. Освен това е и бригаден генерал, докато Узунов е само генерал-майор от резерва, а Копринков е стигнал до позицията селски кмет.

Пред близки Янев беше декларирал, че обмисля или да направи своя партия, или да напусне политиката завинаги, понеже му писнало от натиска и претенциите на двамата самозабравили се съветници.

В крайна сметка главозамайването от властта на двамата президентски секретари, според запознати, ще им отреже квитанциите. Източниците ни казват, че те ще бъдат изчегъртани от листата на президентските секретари.

Засега обаче на сайта на президентството няма промяна в екипа на Румен Радев, но вторият му мандат току-що започна, има време за корекции. Източници на „Уикенд“ се кълнат, че те вече са разжалвани от президента и нямат място в отбора му.

Други, за които е сигурно, че няма да са повече под крилото на летеца, са и младежите от „Продължаваме промяната”. Не случайно Илияна Йотова хвърли бомбата: „Нямат сто шанса, имат сто дни – ако ли не, тази коалиция ще си замине и ще ходим на нови избори”. Това тя заяви пред националното радио, веднага след официалното начало на вторият мандат.

Според запознати по време на протестите срещу ГЕРБ Румен Радев и Кирил Петков се договорили да съборят заедно Борисов, а след това президентът да посочи не само служебния премиер, но и да даде името, разбира се неофициално, на постоянния министър-председател.

Чуваха се дори гласове, според които Стефан Янев ще продължи да ръководи кабинета и след изборите. Когато обаче се появиха индикации, че „Продължаваме промяната” върви към изборна победа, Кирил Петков в началото малко колебливо, но с течение на времето все по-твърдо обявяваше  себе си за премиер, а Асен Василев за финансов министър.

С други думи, двамата бързо забравили обещанията си пред Радев и се еманципирали. Но пък, както посочват анализатори, те спечелиха на крилете на неговия рейтинг като припознат от широките народни маси като пръв борец срещу статуквото и ГЕРБ. Дали след като президентът направи своя партия, резултатите им ще достигнат поне старите нива, предстои да видим, но като се имат предвид скока на цените и други детайли от пейзажа, едва ли. Все пак предстои да видим. 

Реклама

Покрай дълбокото си разочарование от неспазената предизборна договорка, близки до Радев твърдят, че той вече не само се е дистанцирал от „Продължаваме промяната”, но е преосмислил и подкрепата си за неопитните, но и трудните за контролиране млади във властта, които в сегашния си вариант оставят и все по-отчетливо усещане за хора не на място.

Затова и вариантът за нова партия начело със симпатичния и образован Атанас Пеканов е отхвърлен в полза на лоялните и предвидими ветерани Стефан Янев, Бойко Рашков и Димитър Стоянов.

За Пеканов имало и други съмнения, свързани с фамилната му история. Те се оправдали в мига, в който името му, уж случайно, изтече в медиите като лице на бъдещата президентската партия. Моментално беше припомнено, че дядо му през годините на соца е висша партийна номенклатура на висока позиция в някогашната БКП в Пловдив, редом с другарката Дража Вълчева, а баща му е бил дипломат и затова самият Атанас е роден в Атина.

Младите може и да не са в точно в авангарда на новата президентска партия, но проектът на Радев, който определено ще е ориентиран в лявото политическо пространство, ще поеме част от отлюспените от БСП.

На първо място източниците ни посочват Весела Лечева. Тя и приятелят й Сотир Ушев, впрочем също офицер от резерва, от години са постоянно присъствие в разни сватбарски снимки рамо до рамо до Десислава и Румен Радеви. Семейната приятелка Лечева още през есента прогнозира: „Подадената оставка от Корнелия Нинова е половинчата и отново се разиграва някакъв цирк” и разбира се, позна.

Според източника Лечева, половинката й Сотир Ушев и брат й в момента са с много ключови позиции в президентската администрация, а някои дори твърдят, че вероятно ще поемат трафика на влияние от разжалваните Пламен Узунов и Николай Копринков.

Друг довчерашен социалист, за когото със сигурност ще се намери място в партията на Радев, е Александър Нейчев. Той, да припомним, е бивш зам.-кмет на Неделино, а в БСП беше ковчежник на партията.

Докато не хвърли оставката си, както обясняват запознати, заради непоносимост с Калоян Методиев, който пък напусна Радев, а сега е шеф на кабинета на Корнелия Нинова като икономически министър. Нейчев се счита за откривателя по комшийска линия на Румен Радев за голямата политика.

Предложил на Нинова съседа си – пенсионер от авиацията, понеже отговарял на портрета, който се търсел по време на президентските избори преди пет години. Радев и Нейчев живеели в един вход. От миналата есен Нейчев официално е в екипа на Радев и най-вероятно ще се заеме с партийното строителство.

В екипа е и Светлана Шаренкова, която от известно време е във война с Корнелия Нинова. Според запознати, двете бивши приятелки развалили отношенията си, след като председателката на БСП отказала да я предложи за министър на културата в правителството на новата четворна коалиция. Така Шаренкова бе една от първите, поискали оставката на Нинова като лидер на БСП, а издаваният от нея в. „Земя” ежедневно громи довчерашната съратница.

С две думи, мераклии за партийни строители, инженери и архитекти не липсват. Друг е въпросът какви конструкции ще предложат и доколко има хляб в тях.

Георги Първанов също се опита да се задържи във властта и направи своя партия, но определено не успя. Затова пък наследникът му в „АБВ” Румен Петков сега упражнява с пълна сила чувството си за хумор върху новите във властта.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.