Патриотарски игри: Люта война за трона на милионера Каракачанов във ВМРО

1 5 506

Люти патриотарски игри за трона на Красимир Карачанов като лидер на ВМРО са подхванали верни съратници на баш войводата и агент на ДС, научи Narod.bg.

В опит да запази влиянието си Каракачанов пробутва като единствени кандидати протежетата си Ангел Джамбазки и Искрен Веселинов. Идея, която далеч не се посреща с ентусиазъм от редовите членове.

Интригата около наследството на Каракачанов ще се разплете на насроченият за средата на февруари партиен конгрес, пише „Уикенд“. Той трябва да избере наследник на подалия оставка лидер заради унизителния резултат на парламентарните избори.

На вота от 14 ноември самообявилите се за националисти и консерватори събраха едва процент от гласовете. След третият крах в рамките на по-малко година, лидерът Каракачанов бе принуден от кумова срама да подаде оставка.

Твърди се, че първоначално той нямал истинско намерение да се оттегля, а ходът му е по-скоро опит да парира надигащата се вълна от критики сред членската маса. Подобна врътка няма да му е за първи път, припомнят активисти. Каракачанов тържествено обеща да се разкара и през 2012 г. след поредната изборна загуба, но в последният момент размисли.

Това доведе до напускането със скандал на тогавашният зам.-председател Костадин Костадинов, който се гласеше да го наследи. В крайна сметка Костадинов успя да натрие носа на бившия си шеф, като на изборите миналата година партията му „Възраждане” прилапа националистическия вот и влезе в парламента, а в момента рейтингът й се е качил до около 8%.

Така мечтата на Каракачанов за достойно пенсиониране като посланик в замяна на подкрепа за бъдещото правителство се сгромолясаха. Твърди се, че изборното унижение и последвалите разговори с верни нему хора са убедели шефа на ВМРО, че този път трябва наистина да мине назад.

Бившият агент от Шесто управление на ДС далеч няма намерение да сдава позиции в организацията, която овладя преди десетилетия с помощта на свои „колеги” от политическата милиция.

Реклама

Затова Каракачанов се е погрижил да лансира като единствени кандидати своите доверени протежета – зам.-председателите Ангел Джамбазки и Искрен Веселинов. Двамата изобщо не се радват на огромна симпатия сред редовите членове. Затова и победата ще се реши от пряката подкрепа на досегашният лидер.

Твърди се, че Джамбазки няма особени шансове заради множеството шумни скандали, в които се забърка. От карането пиян, а според някои и след употреба на опиати, до мятането на бомбички срещу протестиращи граждани. Отделно в миналото му има доста пикантни случки, свързани с крепка мъжка любов, за което се пазят разработки в спецслужбите и наскоро са били изискани от вътрешния министър Бойко Рашков.

Искрен Веселинов до момента е успял да се опази чист от скандали. Той също е сред най-доверените хора на Каракачанов. Двамата са от Русе, а бащите им първи приятели, което му гарантира и издигането в организацията. На Веселинов е поверена и задачата лично да надзирава обръчите от фирми около ВМРО. Част от тях са концентрирани именно в Русе.

Твърди се, че Веселинов е човекът, който единствен знае съдбата на бившият приватизационен фонд на войводите, в които съдружник им бе олигархът Миню Стайков.

По време на масовата приватизация ВМРО успя да убеди десетки хиляди хора да им поверят боновите си книжки. С тях са купени дялове от множество предприятия, но следите им през годините мистериозно се губят. Поне за обикновените вложители.

За шефовете на ВМРО нещата стоят по друг начин. Активисти припомнят, че сред попадналите в партийният обръч е и бившата „Търговия на едро” в Русе. След приватизацията предприятието претърпява множество трансформации.

Дълго време е собственост на една от фондациите на ВМРО. Отдаваните под наем складове и търговска дейност носят милиони левове печалби годишно на войводите и финансират предизборните им кампании.

По неясни причини шефовете на ВМРО решават да се разделят с партийната касичка. Така след още врътки с акциите основен собственик става заместникът на Каракачанов – Искрен Веселинов. Така или иначе, той най-вероятно ще е и новият председател на партията. Каракачанов пък ще го играе „почетен председател” по подобие на Ахмед Доган в ДСП.

1 Коментар
  1. QZP казва

    Това дебело, грозно прасе на снимката, много противна, много мазна мутра. Като го видя и започва да ми се повдига.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.