Обществените поръчки на Фандъкова – дивашко източване на София! ГЕРБ „усвоява“ 74 млн. със 77 пъти по-скъпи цени

1 5 236

Независимият общински съветник Борис Бонев разкри днес детайли за скандална обществена поръчка за 74 млн. лв. за уличното осветление в София, при която фирмите около Йорданка Фандъкова източват София в някои случаи с цени 77 пъти по-високи от пазарните!

Според Бонев договорите подписани от Столичната община, допускат буквално източването на милиони заради цени, десетократно надвишаващи пазарните, и огромни разлики между цените за едни и същи материали и дейности, в два съседни столични райони.

“Подписаните от зам.-кмета Кристиан Кръстев договори съдържат материалите с цени, които десетки пъти надвишават пазарните. В обикновен магазин закупихме част от материалите по спецификация и те струваха 7 пъти по-евтино, отколкото цените, които Общината плаща на едро.

Очаквам отговори как може автоматичен прекъсвач на дребно да струва 44 лв., а за Общината да е 261 лв.!? Това не е разлика от 6%, а 6 пъти. Редова клема в магазина струва 0,81 лв., а Общината я плаща по 17,55 лв.! Разликата е 22 пъти! Би трябвало да бъде обратното – цената за Общината да бъде значително по-ниска от цените на дребно.” – допълни Борис Бонев.

Градските активисти от Спаси София обясняват, че поддръжката на осветлението в София е разделено на зони, като за две от тях отговаря “Лог Сиберия”, а за другите – “Улично осветление”. Огромно съмнение пораждат разликите между цените на едни и същи продукти и дейности, по които двете фирми работят, въпреки еднаквите изисквания в тръжната документация.

Реклама

Разликите в одобрените от Столичната община цени на едната фирма са до 77 ПЪТИ по-високи от цените на другата. “За едно улично осветително тяло LED 9-50W, “Лог – Сиберия” взима невероятните 1586 лв., или 5 пъти повече от „Улично осветление“, която работи с цена от 363 лв.” – споделя независимият съветник Борис Бонев.

Така, цената на една улична лампа в район Оборище е поне 5757 лв., докато същата лампа в съседния район Средец струва 1587 лв. “Получават се огромни разлики за еднакви дейности в два съседни района.

Те се дължат и на надутите разходи на “Лог Сиберия”, в чиято документация четем, че средното възнаграждение на служителите им е 40 лв. на час, или 7000 лв. месечно! Фрапиращи цени, които общината не би следвало и да помисли да приеме”, обяви Борис Бонев, позовавайки се на документите от търга.

От Спаси София заявяват, че в следващите дни ще сезират компетентните институции и ще разкрият още детайли, които пораждат обосновани съмнения за корупция и действия в ущърб на обществения интерес. “Докато кметът Фандъкова моли за държавна помощ за осветлението и градския транспорт и плаши, че ще останем на тъмно, бюджетът се източва с неизгодни договори за 74 млн. лв. за уличното осветление.” – възмущават се градските активисти.

“Не може все да няма виновни за такива скандали, които са практика в Столичната община! Настоявам за незабавна оставка на зам.-кмета Кристиан Кръстев, който е провел обществената поръчка и е подписал договорите. Той е допуснал цени, които са десетки пъти над пазарните и трябва да понесе политическа отговорност!

А ако институциите докажат, че е имало и нарушения на процедурата, зависимости или корупция, трябва да се понесе и съдебна отговорност! – категоричен е Борис Бонев, който допълва, че мълчанието на кмета Фандъкова би било лош знак за покровителстване на най-високо ниво.

1 Коментар
  1. Драгой казва

    Половината от състава на ГЕРБ, трябва да се подмени и всички хора, свързани по някакъв начин с мутрата Бойко, както и групата му за терор(уж охрана) да се разформирова напълно! Чак тогава може да управляват ГЕРБ! Ако не се направи, ще има злоба, отмъщения, убийства, терор, ограбване и тероризиране на неудобни хора и населението!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.