Маслото стана „златно”, гони цената на зехтина

4 3 961

Наред с шокиращия скок на цените на абсолютно всички хранителни продукти, маслото и кашкавалът уплашиха потребителите с шампионски цифри.

Отскоро маслото успешно догонва цената на зехтина, което наистина е пълен абсурд.

Да хапнеш филия с масло вече не е мизерна картина от соца, а почти гурме изпълнение, саркастични са потребители, които се заканиха да намалят двойно и тройно консумацията и призоваха да не се купува маслото на безбожни цени. Така или иначе фактите показват, че тази основна стока е поскъпнало почти двойно в рамките на последните 2 месеца.

От години повечето българи предпочитат да се снабдят с немско масло, което винаги е било на висока цена, но поне си заслужава заради безукорното качество и добрия си вкус. Сега, обаче, заради скока на цените на горивата, а оттам и на транспорта, опаковките удариха таван, който изглежда направо нереален.

Доскоро най-разпространеното в нашата търговска мрежа „Дойче маркенбутер” струваше около 5 лева голямата разфасовка от 250 г, а в момента се предлага за между 8,80 и 9,70 лева в различните магазини.

Малката опаковка пък, която не си заслужава заради количеството от 125 г, от около 2,40, в момента вече струва между 4,20 и 4,50 лв. С нови цени е и литовското масло, което се продава в руските хранителни магазини „Берьозка”. От около 5 лева до скоро, пакетчето от 250 грама вече струва 7,90 лв.

Все пак има избор – българското масло струва по-малко, но само един-двама производители предлагат продукт, който може да се консумира с удоволствие. Например, маслото „Верея” от 125 г се намира за около 2,80 – 3 лева и има приличен вкус. „Маджаров” традиционно е по-скъпо, макар и в направата да се използва, както се твърди, сухо мляко.

Повечето от останалите видове по щандовете на хипермаркетите обаче са под всякаква критика – макар че може да се намерят на цена от 2,50 лв. за 125 г, тоест малка разфасовка, маслото може да се яде само 2 дни, след което добива непоносима миризма на бензин и застояло и става само да се изхвърли в кофата за боклук, оплакват се хората.

Заради високата цена на маслото се стигна и до невиждан абсурд – уж скъпият зехтин, който не всяко домакинство си позволява редовно, вече изравни цената си с млечния продукт.

Средното качество маслиново олио сега може да се намери по 7-9 до 10 лева в голяма еднолитрова или литър и половина бутилка. Такава е цифрата на промоция, която редовно обявяват големите хранителни вериги.

Реклама

По пазарите пък всеки  вече може да си намери много вкусен и ароматен зехтин дори за 6 лева литъра, но е наливен. Въпреки това, маса народ избира точно този вариант, защото е достъпен и може да се купи по-голямо количество. Хората се хвалят, че на пазара „Георги Кирков” са си купили чудесен зехтин от Гърция на тази цена. „Хем е евтин, хем можеш да си позволиш по-голямо количество, хем ухае на истинска маслина”, доволни са купувачите.

Потребителите са ужасени и от другия шампион в цените – кашкавалът, след като в момента трудно може да се намери за под 17 лева килото. Като капак – въпросната цена е само за долнокачествените варианти на млечния продукт. В случай, че потребителите са претенциозни и искат по-добър кашкавал, трябва да се изръсят поне с 23 лева на килограм.

„На няколко пъти купуваме разфасовки от по 200-300 г, по 1,80 на 100 г и само след ден не ти се ще да го вкусиш. Явно качеството му е много лошо. Освен това е мек, мазен и неприятен за ядене, а при паниране се разкашква и се превръща в безформена млечна маса”, оплакват се хората.

По-твърдият, узрял и вкусен кашкавал, който обикновено може да намерите в специализираните магазини за млечни продукти, се предлага за над 3,50 лева за 100 грама и килото отдавна е надхвърлило 30-те лева.

Купувачите се ядосват и от друг факт – че са принудени да купуват опаковани малки разфасовки и в почти никой магазин вече не режат от кашкавалени пити. Обикновено хипермаркетите тъпчат щандовете с едри парчета, набързо опаковани в прозрачно фолио и да купиш 150-250 грама е почти невъзможно.

Почти всички отрязани парчета в опаковка са над 350 г, оплакват се клиентите. Затова и при този продукт, хиляди потребители в магазините дебнат промоциите и изкупуват за нула време разфасовките с намаление. 

Големите магазини обаче разчитат на промоциите, които могат да си позволят и по този начин събират повече купувачи. Намаления на млечните щандове присъстват постоянно и всичко с червен етикет свършва за нула време, признават продавачите.

„Промоцията е единствен вариант да си купим по-качествен кашкавал, който на редовна цена е прекалено скъп за средния българин. Евтините млечни продукти пък изобщо не стават за ядене”, обяснява пред „Уикенд” пенсионерката Катерина Знахарова от София.

Разбира се, един от най-употребяваните при готвене продукти – олиото, също продължава „да боде” очите на купувачите, макар че цената му се закотви за около 4-4,30 лева за литър.

Напоследък „Калиакра”, която се произвежда в Румъния, се пуска с добри намаления и може да се купи и за 3,40 лв. в големите магазини, утешават се купувачите.

4 Коментара
 1. bv казва

  https://www.lidl.de/p/kerrygold-original-irische-butter/p7510
  Това е най-купуваното масло в Германия. Доиче маркен бутер е лош квалитет. Това е промоция в момента.

 2. Дедо Пене казва

  В Лидъл, която е сиропиталищна верига, имаше ирландско масло за 3,75лв/250г, което нормално е 5,99лв.Цени в големите вериги над 6,50лв/250 г НЯМА !!! ТОВА СА ФЕЙК НЮЗ !!!

 3. Коко казва

  В Лидъл, която е сиропиталищна верига, имаше ирландско масло за 3,75лв/250г, което нормално е 5,99лв.Цени в големите вериги над 6,50лв/250 г НЯМА !!! ТОВА СА ФЕЙК НЮЗ !!!

 4. Тиква Банкянкска казва

  Качествен зехтин за 6- 10 лева – смешно е.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.