ДС агентите в МВнР, назначени от партията на Слави, лапнали 985 лв. за един ден

0 3 062

985 лв. са платени общо на тримата съветници на външния министър Теодора Генчовска (ИТН), които работиха в екипа й само за ден. Това става ясно от отговора от министерството, предоставен на „Сега“ по Закона за достъп до обществена информация.

Въпросът към Министерството на външните работи беше каква е общата сума на платените или дължими от МВнР възнаграждения, обезщетения или заплащане под каквато и да е друга форма на Петко Сертов, Петьо Петев и Иван Петров, които работиха за Генчовска само ден.

Информацията, че в МВнР са назначени бивши кадри на ДС, разбуни духовете в първите дни на новото правителство. След като стана ясно, че Генчовска е назначила трима висши кадри от ДС в екипа си, председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов заяви пред БНР, че за съветници няма да бъдат назначавани лица, свързани с ДС.

Реклама

„Няма да има нито един съветник от Държавна сигурност в екипа на Министерство на външните работи. Нямам друг коментар“, каза Йорданов.

„Съветниците на външната министърка Теодора Генчовска, свързани с бившата ДС, ще бъдат уволнени“, обяви на брифинг след това и премиерът Кирил Петков. Той благодари на министърката и ИТН, че са одобрили освобождаването им, след като е станало ясно тяхното минало.

В екипа на Генчовска се оказа, че присъства Петко Сертов – първият председател на ДАНС, създадена от управлението на тройната коалиция, оглавявано от бившия лидер на БСП Сергей Станишев. Сертов, чиято кадрова биография започва още в бившата Държавна сигурност, щеше да е съветник на Генчовска.

В екипа й за ден попаднаха и други служители на ДС – началникът на кабинета й Петьо Петев, работил към Първо главно управление. Също както и новият главен секретар на ведомството Иван Петров. Информацията бе изнесена първо от “Клуб Z”.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.