Питане на Narod.bg: Това ли беше зорът Кирил Петков да вземе БАБХ? Как „Провиотик“ проби в големите вериги? (ЧАСТ ВТОРА)

3 4 156

Narod.bg продължава темата с хранителната добавка на премиера Кирил Петков и доколко нейната полезност е плод на медийна реклама. В първата част от разследването засегнахме основните несъответствия в публичното представяне на „Провиотик“ и неговата реална ефективност, съставки и страните напъни на премиера да вземе под личния си надзор Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), която надзирава продукти като „Провиотик“, в което основателно се съзира конфликт на интереси.

Във втората ще се опитаме да осветлим как представяната като супер популярна в САЩ хранителна добавка пробива у нас в големите хранителни вериги като „Билла“ и „Лидл“ и затова ли Кирил Петков отне БАБХ от Министерството на земеделието?

В действителност продуктът „Провиотик“ успя да пробие на българския пазар заради широката си медийна промоция и, разбира се, заради публичната популярност на Кирил Петков.

И днес добавката се продава в големите хранителни вериги, където знаем, че простосмъртни трудно се уреждат, на цена от близо 20.00 лева.

Детайлната проверка на самата добавка показва нещо изненадващо – полезната бактерия не е въпросната GLB44, не е дори Лактобацилус Булгарикус, а широкоразпространената Л Плантарум, налична в стотици други добавки.

Въпросът е защо всичко това се брандира като „Провиотик“, като няма нищо общо с него?! Явно на Петков му е харесал успехът на американския продукт „Джус Прес“ и е решил да закачи за него своя продукт. Той обаче е сложил в своя „Провиотик“ някакви други продукти.

Какви са тези продукти?

Проверка в сайта Proviotic.com показва ,че продаваните продукти са 3, всички „Провиотик“ с Лактобоцилус Булгарикус (GLB44). На сайта на Proviotic.bg обаче продуктът „Провиотик“ съдържа само Л Плантарум от 30 таблетки в опаковка и струва около 20 лв. Същият продукт на друг бранд в САЩ струва само 7 долара, като има два пъти повече от основната съставка Л Плантарум. Т.е., в опаковката на Кирил Петков има 0.45 стотинки от съставката.

При друга проверка в сайта Alibaba.com всеки може да си поръча 1 кг Л Плантарум с потентност 10 SF на грам за 69 долара с доставката.

Втората съставка в продукта на Кирил Петков е екстракт от цикория. Не е трудно да се досетиш, че и тази съставка се оказва супер евтина.

Тук може да се поръча един килограм за 7 долара, което означава, че цялата опаковка има екстракт за приблизително 3-4 стотинки.

Реклама

Стигаме и до третата съставка, която трябва да е много специална. Все пак там са разпределени останалите 19.45 лв.

Става въпрос за имуноактивиращ комплекс липополизахариди и липопетиди. Тук може би става въпрос за т.н „proprietary blends“, стар и всеизвестен маркетингов трик в индустрията с хранителни добавки. Основните рискове се крият в това, че нито е ясно какъв е конкретната подвид съставка, нито в какви грамажи е съотношението й.

Трудно се откриват и световноизвестни пробитични или имуностимулираци продукти, които ползват такива съставки – липополизахариди и липопетиди.

Явно е нещо иновативно. Но пък излизат статии, в които се твърди, че те са опасни за здравето. Учените са на мнение, че безопасността на пробиотични или имуностимулиращи препарати с участието на тези две съставки е под въпрос.

В българската версия на сайта на „Провиотик“ пише следното: „базиран на наша научна разработка за армията от близкото минало“. В противоречие на това, в медийна публикация се твърди, че това е разработка на учени от БАН от 80-те години.

Оказва се, че „Провиотик“ е смешна доза от стандартни съставки, препакетирани и рекламирани като нещо специално.

Примерно „Цинк“ – една 15 мг в 30 таблетки на примитивната цена от 9.96 лв с (след намалението) и екстракт от цикория, който като разбрахме, е няколко жълти стотинки. Само за сравнение – 50 мг от същия Цинк Глуконат в 25 таблетки, струва 15.00 лева в американски сайт. В описанието на продукта на Петков дори се твърди, че това е „една от най-добрите пазарни цени“. Същата тенденция очаквано може да се забележи и в други продукти, като например „Провиотик Кардио“.

Всъщност подсказки за бизнес манталитета на Кирил Петков има в две негови интервюта. В първото казва, че един от преподавателите му в Харвард е стартирал с няколко хиляди долара и е направил половин милиард и как такива са хората, на които трябва да се подражава.

Във второ участие разказва за създателя на соковете „Джус Прес“, негов колега от Харвард, как продавал сокове на производствена цена от 2 долара за 12 долара в Манхатън и правел – точен цитат – „Страхотен margin“.

Явно с Харвардския know-how добре са научили как се забогатява. Със страхотни „margin-и“ на продуктите. В случая на Петков дори космически. Но има две съществени разлики. Докато собственикът на биосокове продава на богаташите в Манхатън на силно завишени цени, Петков тук продава на пенсионерите в „Лидл“ на още по-завишени. И докато от „Джус прес“ все пак получаваш полезен сок с органични биопродукти, от „Провиотик“ БГ версията те даряват с шишенца с едно голямо нищо.

Схемата според янто е следната. Прихваща се за световната репутация на Лактобацилус Булгарикус, за да се добере до публикации и изследвания в Харвард. Прихваща се за репутацията на институцията Харвард, за да влезе в бизнеса със сокове в САЩ. След това се прихваща за репутацията на успешна фирма за биосокове в Ню Йорк, за да си издейства няколко малки реклами в популярни медии.

Пакетира всичко с полуистини, преувеличения, недоказани твърдения и подвеждащ маркетинг, за да се представи като свръхуспял зад океана бизнесмен пред българските медии. А те традиционно са импотентни и приемат всичко за чиста монета. И ето – големи търговски вериги, аптеки, магазини и сайтове те приемат с отворени обятия.

Не и измама. Всичко е легално. Но колко е „почтено“?! Нека не забравяме, че това са хората, които в публична изява се самопровъзгласиха за олицетворение на „почтеността“ . това далеч не са единствените „червени лампички на таблото“. Именно в почтеността е проблемът и с преминаването на БАБХ директно под властта на министър-председателя.

3 Коментара
  1. Аз казва

    Уйчета (идва от вуйчо да не си помислите нещо), продуктите (ПроВиотик) са на пазара поне от 2016-та … с доста доволни и постоянни клиенти, които са най- добрата реклама на продуктите. А науката, изследванията, сертификатите и хората от научната общност, които застават с ИМЕто си зад тях е показателно за качествата им. Дали е Кока-кола със захар, царевичен сироп, фруктозо- глюкозен сироп, без захар пак е КОКА-КОЛА

  2. Аз казва

    нека хейтът да започне сега 🙂

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.