„Арена Бургас“: Поредната бездънна яма на ББ, в която продължават да потъват милиони

1 2 379

„Арена Бургас“ е поредната бездънна яма, завещана от ГЕРБ, в която продължават да потъват милиони дори и след края на епохата ББ, видя Narod.bg. Година след последната „инспекция“ на бившия премиер съоръжението не е пуснато в експлоатация, но все още гълта парите на данъкоплатците.

Нови 15 млн. лв. държавни средства отпуска правителството за довършване на спортната зала „Арена Бургас“. С този транш стойността на строящото се вече над 7 години многофункционално съоръжение в бургаския кв. „Изгрев“ ще скочи до фантастичните 79 млн. лв. Поскъпването е повече от двукратно спрямо първоначално обявената цена от 38,4 млн. лв. и инвестицията вече настига по размер тази за двойно по-голямата „Арена Армеец София“, построена в столицата срещу 90 млн. лв. в периода 2009-2011 г., припомня в. Сега.

Най-новата финансова инжекция в проекта е заложена като капиталов разход в закона за държавния бюджет през 2022 г. В публикувания на сайта на финансовото министерство проектодокумент в частта за изпълнение на политики в област „Спорт и младежки дейности“ са записани 17 млн. лв. като „инвестиции в изграждане на спортни обекти, в т. ч. довършване на спортна зала „Арена Бургас“.

Макар тук да не е посочена точната предвидена сума за съоръжението по това перо, тя е конкретизирана съвсем ясно в допълнително изготвената презентация на бюджета, озаглавена „Бюджет за граждани“. В този опростен вариант се акцентира върху осигурените допълнителни средства в сектор „Младеж и спорт“, като се цитират и въпросните 17 млн. лв. – „за инвестиции в изграждане на спортни обекти, в т. ч. 15,0 млн. лв. за довършване на спортна зала „Арена Бургас“.

ХРОНОЛОГИЯ

Първата копка на строителната площадка на мястото на бивше военно поделение в Бургас беше направена на 14 декември 2014 г., няколко месеца след като търгът по обявената поръчка беше спечелен от обединение „Дворана“ ДЗЗД (в него с по 47% участваха софийските фирми „Водстрой 98“ и фалиралата впоследстиве „Понсстройинженеринг“, вътре е и бургаската „Билдникс“) с предложена оферта от 38 397 364 лв. с ДДС.

Първоначалната вноска от 5 млн. лв. беше отпусната на Община Бургас от правителството на Пламен Орешарски. Прогнозната стойност беше надмината още през 2016 г., когато вторият кабинет на Бойко Борисов преведе нови 35 млн. лв., като залата по план трябваше да е готова в края на 2018 г.

Вместо това, през ноември 2018 г. – когато строежът беше доникъде, държавата отпусна още 18 799 067 лв. с мотива, че се налагат допълнителни укрепвания, дренажи, непредвидени разходи за интериорно осветление, увеличаване на дебелината на покритието на залата, на броя асансьорни шахти и т. н.

През август 2020 г. пък капиталът на държавното дружество, стопанисващо обекта – „Академика 2011“ ЕАД, беше увеличен с още 5 млн. лв., осигурени за „доставка и монтаж на пълно оборудване за различни видове спорт в „Арена Бургас“. В обявената по това задание обществена поръчка лъснаха скандално завишени цени за атлетическо оборудване като например електронен стартов пистолет за 200 000 лв.

Реклама

Така стойността на залата в Бургас скочи до 63,8 млн. лв., а със сегашните нови 15 млн. лв. цената ще нарасне до 78,8 млн. лв. – за съоръжение с предвиден капацитет от 7200 седящи места. За сравнение, столичната зала „Арена Армеец“ побира публика между 13 500 и 15 500 зрители, в зависимост от спортното събитие и над 17 000 души за концерти.

ЗАГАДКА

Основният въпрос е какво налага похарчването на още 15 млн. лв., които на практика представляват 1/4 от вече инвестираните държавни средства в „Арена Бургас“. Особено като се има предвид, че миналото лято служебният министър на младежта и спорта Андрей Кузманов обяви, че основният строеж е приключил и остават само „козметични довършителни работи, за които парите са вече осигурени“.

„Към днешна дата не е необходимо допълнително финансиране за завършване на залата“, гласеше и официалното становище на „Академика 2011“ в отговор на изпратено запитване за напредъка на залата през май 2021 г. По онова време се смяташе, че „средата на юни“ е реалистичен срок за откриване на обекта.

Оттогава минаха нови 7 месеца, но тържественото рязане на лента в бургаския кв. „Изгрев“ така и не се вижда на хоризонта. От изказване на новия спортен министър Радостин Василев пред парламентарната комисия по въпросите на децата, младежта и спорта на 19 януари пък стана ясно, че и размерът на финалната сметка също остава с отворени мащаби.

„Това е пример за това как могат да бъдат похарчени 65 млн. лв. и всъщност да нямаме работещ, функциониращ спортен обект – заяви министърът пред депутатите. – За съжаление, в момента информациите за състоянието на обекта – дали е годен за Акт 15 и Акт 16, защото все още ги няма, са противоречиви. От „Академика“, която е собственик на залата, твърдят, че залата не се нуждае от повече средства за нейното завършване, което според доклада на представителя на министерството, който беше на място, съвсем не е така. Предвид изключителната обществена значимост на този проблем най-вероятно ще се наложи в дружеството „Академика“ по този въпрос и в самото изпълнение на самата зала да бъдат ангажирани други институции в държавата, които да установят в крайна сметка за този период от време какво се е свършило и какво не се е свършило.“

Пред депутатите министър Василев анонсира и договорените нови средства от централния бюджет за довършване на „Арена Бургас“, макар и без да споменава конкретната сума.

„Ако се налага тази година и се окаже – а то почти сигурно е, че няма да бъде готова залата, ако не се отделят допълнителни средства, да бъдат отделени средства и залата да бъде завършена през тази година – заяви той пред комисията на 19 януари. – Та, да, за този обект ние ще му намерим най-вероятно, почти сигурно, все пак още не е гласуван държавният бюджет. Ние, като министерство, имаме зелена светлина, коригирали сме нашия бюджет на министерството по отношение на няколко пера и отделно сме помили министъра на финансите в централен бюджет да бъде предвидена възможност за тази зала. Но разберете, че повече в корупционни модели – аз не казвам, че тя е такъв, аз не искам да наливам средства безкрай.“

Съвсем смущаващо е, че в заключение министър Василев прогнозира нова обществена поръчка за довършване на залата:

„По отношение на оборудването на залата, то е обект на друга обществена поръчка, която беше медийно отразена през различни периоди. Там, знаете, има определени стойности, които са шокиращи. И в тази връзка ще възложим проверка не само на финансови институции, а и на други, които се занимават с подобен тип действия. Та по-скоро ще има финансиране за залата, но то ще бъде предвидено или усвоено, когато е възможно да знаем колко ще ни трябва. Сигурно ще се наложи за довършването на този обект да се направи друга обществена поръчка. И така, все още има една несигурност, но тя е сред приоритетите ни, съгласно коалиционно споразумение, което предвижда реновиране на държавните имоти, които са част от собствеността на министерството на спорта, чрез едно от свързаните му дружества. Мога да бъда и по-краен, но засега запазваме този тон, за да не определям там какво е ставало в тази зала. Не съм аз в момента органът.“

1 Коментар
  1. Затвор за тиквата казва

    И защо постоянно се наливат пари в тази грозна, ламаринена приличаща на промишлено хале. Гербавото МитИ, момата, крадеца от герб, обслужващия слуга на хидроинжинера, трябва да бъде разследван и има за какво. Този некъдърник гарбераст осакати и разсипа Бургас!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.