Павликени отстреля Румен Вълка – бунт спря отровния завод за боклук на олигарха (СНИМКИ)

0 3 749

Огромното гражданско недоволство принуди общинският съвет на Павликени да гласува декларация срещу изграждането на отровна инсталация за горене на боклук край местното село Върбовка, планирана от олигарха на ГЕРБ и ДПС Румен Гайтански – Вълка.

Както Narod.bg писа, от няколко месеца фирмата „Петрургия“ на Вълка опитва да реализира проект за завод за каменна вата, който да използва инсинератора като енергоизточник.

Предвижда се изгарянето на 56 тона отпадъци на час. Идеята срещна мощен граждански отпор през последните седмици, а днес с 18 гласа „за“ и 1 „въздържал се“ 21-членният съвет се обяви срещу проекта.

„Категорично против сме складиране и изгаряне на модифицирани горива от отпадъци (RDF) на територията на община Павликени. (… ) Декларираме, че сме единни в позицията си и призоваваме правителство и държавни институции да се съобразят с мнението на гражданите и местната власт при вземането на решения относно проблема“, пише в приетата декларация.

Реклама

Така практически общинската управа поиска спиране на проекта.

Декларацията на съветниците не дойде лесно. В дискусиите около темата през последните седмици кметът Емануил Манолов даде да се разбере, че не е срещу проекта. „В последните две седмици чета тук подигравки, обиди и обвинения, че съм ви продал.

Обвинения, с които не мога да се съглася“, патетично написа то преди 2 дни в социалните мрежи, канейки недоволните на дискусия. В крайна сметка очакванията бяха малко съветници да застанат на страната на хората.

Но пределно ясното обществено мнение, гарнирано с мощен протест днес, докато тече сесията, обърнаха нещата.

В понеделник в РИОСВ – Велико Търново по казуса ще заседава Експертен екологичен съвет.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.