Ловец на постове от ГЕРБ се издъни в „ЛУКойл” – Красимир Първанов нанесе щета от 1,2 милиарда

3 6 184

Ловецът на постове от ГЕРБ Красимир Първанов, пратен по времето на втория кабинет „Борисов“ като представител на държавата в Надзорния съвет на „ЛУКойл Нефтохим“, напълно е загърбил задълженията си. Това става ясно от отговор на министъра на енергетиката Александър Николов на депутатски въпрос.

Първанов е в надзора на стратегическото предприятие, в което българската държава държи „златната акция“, от 2017 г. Оттогава той нито веднъж не е докладвал на ресорното министерство какви са производствените и финансовите резултати на рафинерията, какви проблеми има, какви мерки и планове се обсъждат и приемат.

„Златната акция“ е инструмент на държавата да упражнява контрол върху важни решения в дружеството, като налага вето – например за промяна на предмета на дейност, за съкращения и т.н.

През времето, откакто е пълномощник на държавата, Красимир Първанов е участвал на 19 от 20 проведени заседания на Надзорния съвет (отсъствал е само от последното, проведено миналия декември), обяснява министър Николов в отговора си до депутата от ДБ Мартин Димитров.

Това са над 4 години, през които Красимир Първанов не е представил нито един документ – отчет, доклад, протокол или поне проект за решение, твърди министърът. И изтъква, че представителят на държавата би трябвало редовно да отчита работата си – и годишно, а и на всяко тримесечие.

От писмения отговор на енергийния министър се подразбира, че Първанов ще бъде сменен.

Реклама

Но това ще стане след провеждане на прозрачен конкурс с ясни критерии. И следващият представител на държавата ще трябва да съгласува с министерството позициите по важните точки за всяко събиране на надзорния съвет.

Постове и скандали

Красимир Първанов е бивш зам.-министър на енергетиката, а преди това бе и директор на НЕК. При първото правителство „Борисов“ се прочу със скандална самоинициатива, която струва прескъпо на България.

Тогава като шеф на НЕК той подписа фаталния анекс №12 към договора за АЕЦ „Белене“, който по-късно помогна на руската „Атомстройекспорт“ да осъди страната ни за 1.2 млрд. лева.

Първанов нямаше мандат да подписва за допълнителни ангажименти, защото не бяха изчистени най-важните финансови въпроси по проекта, но го направи през главата на тогавашния ресорен министър Трайчо Трайков. След като поведението му предизвика грандиозен скандал, Бойко Борисов го отстрани от НЕК.

После обаче очевидно ценният за бившата власт кадър се върна „на бял кон“ – Борисов го назначи за зам.-министър на енергетиката в третия си кабинет. Но отново се наложи да уволни Красимир Първанов.

3 Коментара
  1. многознайко казва

    Този сладур отдавна е за затвора,още когато беше в ЧЕЗ и изнудваше инвеститорите с цената на трафопостовете,които ЧЕЗ“изкупуваше“.Сиреч-още тогава се знаеше,че не става и за чеп за зеле,а го набутаха на синекури длъжности след това.И какво сега?Някой ще ме убеди ли ,че си е траел толкова време на това постче без да защити и на йота държавния интерес??Яко лапане е имало-яко.Все пак не са 5 лева щетите -нали……

  2. Бай Гошо казва

    А защо настоящия енергиен министър не предяви иск за нанесени щети срещу тоя престъпник ?

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.