Брюксел вдигна мерника на Гешев заради чекмеджето на Бойко (интервю)

1 4 243

За две години и половина прокуратурата не е направила абсолютно нищо по мега скандалния случай с чекмеджето, пълно с пачки евро и кюлчета на бившия премиер Бойко Борисов. Този тревожен факт най-сетне стигна и до Брюксел, видя Narod.bg.

В ексклузивно интервю за EURACTIV нидерландският евродепутат Софи ин’т Велд коментира заседанието на председателстваната от нея мониторинговата група от комисията ЛИБЕ в Европейския парламент, която в четвъртък (27 януари), изслуша главния прокурор Иван Гешев и премиера Кирил Петков.

Гешев най-сетне склони да се яви лично в комисията, след като досега два пъти пращаше заместник и след това трябваше да отговаря на писмени въпроси. След срещата си с евродепутатите главният прокурор, който преди време беше радетел на свалянето на евронаблюдението, обяви, че сега иска по-засилен мониторинг от страна на ЕС. Премиерът пък каза пред журналистите, че 20 души са в основата на корупцията в България.

Г-жо  ин’т Велд, Вие председателствахте срещата на мониторинговата група от комисията ЛИБЕ в четвъртък, 27 януари, когато последователно бяха изслушани главният прокурор Иван Гешев и премиерът Кирил Петков. Срещата беше закрита, но все пак може ли да споделите впечатленията си?

Срещата беше при закрити врати и не е редно да я цитирам. Затова ще направя някои общи бележки. На първо място, въпреки че признаваме, че проблемите в България са тежки, мисля, че всички излязохме от срещата окуражени от решителността и ясния език на правителството. Ясно е, и това не идва от срещата, а е в публичното пространство, че главният прокурор е крайно недоволен от предложените реформи, той категорично не е съгласен с тях, от друга страна има призиви за оставката му. Но фактите говорят сами за себе си. Тази среща съвпадна горе-долу с публикуването на годишния индекс на „Прозрачност без граници“ (Индексът на възприятието на корупцията за 2021 г. нарежда България като най-корумпираната страна в ЕС, спадайки с 2 места спрямо 2020 г.), който ясно казва, че каквито и да са усилията за защитават системата, не вървят, защото България пак пропадна в класацията.

Какво впечатление Ви направиха Гешев и Петков? Питам за личните Ви впечатления.

Аз съм за прозрачността, но заседанието беше закрито. А и било странно да давам такива оценки. Но имаше опасения, които вече бяха посочени, когато посетих София (през септември 2021 г.) и мисля, че те продължават да съществуват. Като например за някои от нашумелите случаи, включително за кюлчетата и пачките в чекмеджето. Много е тревожно, че това е случай отпреди 2 години и половина, а не се вижда напредък в разследването. Това е обективен факт. Мога да кажа, че всички споделяме тази загриженост.

Освен това няма развитие след решението на съда в Страсбург от преди толкова години за безотчетността на главния прокурор (решението от 2009 г. По делото „Колеви срещу България“), за клинично вкоренена корупция с опустошителни последици. Когато бях в София, мисълта, която много ме шокира беше, че корупцията оказва влияние върху качеството на обществените услуги. А в периода на пандемията обществените услуги на хората се влошиха до степен, че някои хора нямаха достъп до електричество и течаща вода. Тогава сте под нивото на всяко демократично и цивилизовано общество.

Главният прокурор не е единственият борец с корупцията в страната, но има решаваща роля за това. Все още нямаме последващи действия след санкциите по закона „Магнитски“. Всичко е много неясно.

Реклама

Чувствате ли се комфортно, че Делян Пеевки е член на вашето политическо семейство, „Обнови Европа“?

Той не е член на Европейския парламент.

Той е депутат в българския парламент, но неговата партия ДПС е член на „Обнови Европа“.

Името му се появява периодично. Мисля, че едни и същи стандарти трябва да важат за всеки, независимо от неговото политическо семейство. Да, трябва да сме по-критични. Имахме подобна ситуация с Бабиш (бивш чешки премиер) в нашето политическо семейство. Не можете да сте снизходителни, защото някой е от вашето политическо семейство. Всички обвинения трябва да бъдат разследвани.

Какво следва след изслушването?

Ще продължим да наблюдаваме. Това означава, че ще продължим да обменяме информация, да правим изслушвания, ще задаваме писмени въпроси на правителството и други, ще има още едно посещение, но не сега. Това е непрекъснат процес. Следващата среща е с ГРЕКО (Групата на държавите срещу корупцията на Съвета на Европа), те ще бъдат на посещение в България тази година и ще бъде много полезно да разговаряме и с тях.

Ако хората в страната имат доверие в правителството и в реформите, те се мобилизират. И това е решаващата съставка на промяната. Надявам се, че това е мястото, където можем да допринесем. Ние сме напълно обективни, не сме на нечия страна, само на страната на реформите.

В Словакия, в Малта промяната беше изключително трудна. Но ние искаме да бъдем на страната на хората, които настояват за реформи. В България бях впечатлена да видя хора, които са толкова отдадени, които имат толкова много енергия и смелост и за тях е много важно да знаят, че не са сами. Силата, която могат да мобилизират, е огромна. И аз наистина си тръгнах от вчерашната среща с чувство на насърчение. Намирам за важно хората в България да осъзнаят това.

Софи ин’т Велд

Интервюто е взето от Георги Готев, а заглавието е на редакцията.

1 Коментар
  1. Затвор за тиквата казва

    Брюксел не вдига никакъв мерник на каскета. Пребързана радост, но така или иначе каскета си заминава, но не с помощта от Европа.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.