СТАВА НАПЕЧЕНО: Иван Гешев разпитван по 4 теми пред LIBE, сред тях и кого разследваме по „Магнитски”

3 2 803

24 въпроса до правителството, респективно до Кирил Петков и негови министри, и 4 до главния прокурор Иван Гешев са отправили предварително членовете на Групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на правото и човешките права LIBE преди изслушването за България, насрочено за четвъртък преди обед в Европейския парламент в Брюксел.

Изслушването ще бъде проведено при закрити врати и въпросите, разпространени късно в сряда, хвърлят светлина върху темите, които евродепутатите искат да обсъдят с новото правителство и с Иван Гешев, а сред тях и кого още разследване по щатския антикорупционен закон „Магнитски”.

По официална информация освен премиера в дискусията ще участват още министрите на правосъдието и на културата Надежда Йорданова и Атанас Атанасов, в чийто ресор са медиите, както и зам. главният прокурор Даниела Машева.

Кирил Петков ще отговаря на разнообразни въпроси от канадското си гражданство и закриването на специализираните съдилища до призивите за оставка на главния прокурор, борбата с корупцията по високите етажи на властта и положението на ромите.

Евродепутатите не са пропуснали санкциите по закона „Магнитски“, наложени от САЩ, и липсващата ратификация на Истанбулската конвенция от името на България (можете да видите всички въпроси до премиера в края на текста).

Правителството е призовано да даде още информация по плановете си за подобряване състоянието на медиите, намаляването на делата срещу журналисти, реформата в МВР.

Министрите са питани какво ще направят срещу неправомерното използване на специални разузнавателни средства, ще прекратят ли схемата за предоставяне на гражданство срещу чуждестранни инвестиции, как ще се справят с престъпленията от омраза срещу членове на ЛГБТ общността, ще защитят ли правата на двойките от един пол, планират ли реформи в гражданското общество и в събирането и съхранението на лични данни (пълен списък на въпросите на английски език ще намерите в прикачения към статията файл).

Въпросите към главния прокурор Иван Гешев са по-малко и следват от срещата с него в София, където според евродепутатите той не им е дал задоволителни отговори.

Те се интересуват от хода на разследванията за къщата в Барселона, за златните кюлчета от снимките в спалнята на бившия премиер Бойко Борисов, както и за причините, поради които прокуратурата не може да ги приключи две години.

Евродепутатите питат и за разследването за изчезналите милиони за магистрала „Хемус“, както и какво ще предприеме прокуратурата да разследва насилието над журналисти.

Главният прокурор е помолен да даде разяснения за неудачния избор на кандидати за делегирани прокурори в Европейската служба на главния прокурор, част от които бяха върнати, а един беше отхвърлен.

Въпроси към министър-председателя:

Проследихме с голямо безпокойство вашите публични изявления, които предполагат, че „… нашата роля е да поставим хора в прокуратурата, в КПКОНПИ“. Бихме искали да помолим за допълнително разяснение на това изявление.

Искаме писмено уверение, че съдебната реформа в България продължава и няма да се свежда само до смяната на личности.

В тази връзка бихме искали да попитаме относно позицията ви към продължаващите призиви за оставка на главния прокурор и вашето разбиране дали подобни призиви не представляват пряко нарушение на принципа на разделение на властите и опит за оказване на политическо влияние върху независимостта на съдебната власт.

– Бихте ли разяснили по-подробно очакваните ефекти от промените в НПК и Закона за съдебната власт, инициирани от 45-ото Народно събрание, целящи възможно най-бързо закриването на Специализирания наказателен съд, Апелативния специализиран наказателен съд, Специализираната прокуратура и специализираните апелативни прокуратури?

– Бихте ли коментирали опитите за въздействие върху съществуващите структури на съдебната власт?

– Какви биха били очакваните резултати от процесите срещу редица олигарси, изправени пред тези специализирани съдилища?

– Как бихте гарантирали, че не се правят опити да се оправдаят подсъдимите, например представляващи мощни икономически интереси, които се интересуват от прекратяване на разследванията?

Реклама

– Бихте ли коментирали Решение №16 на Конституционния съд на Република България от 27 октомври 2021 г., в което се посочва, че назначаването Ви за министър на икономиката е противоконституционно, защото умишлено сте подписали декларация с невярно съдържание относно вашето канадско гражданство?

– Според Конституционния съд кандидатът за служебен министър Кирил Петков е знаел на тази дата, че искането му за отказ от неговото канадско гражданство не е влязло автоматично в сила.“

Заедно с министъра на правосъдието Надежда Йорданова Петков е питан още:

– Възнамерявате да предприемете редица реформи, както сте заявили преди и след изборите. По-конкретно какви съдебни реформи възнамерявате да предприемете?

– Що се отнася до функциите на главния прокурор, какво ще предложите, за да накарате тази служба да функционира напълно в съответствие със съответната съдебна практика на Европейския съд за правата на човека, както и с препоръките на Венецианска комисия и Европейската комисия?

– Вашето правителство ще се ангажира ли да се консултира и да следва препоръките на Венецианска комисия относно всички предложени съдебни и конституционни реформи в България?

– Във въпросите към предишното българско правителство поставихме въпроса за нарушаването на правата на ромското население, особено в контекста на пандемичните мерки. Какво ще направи правителството, за да подобри положението на ромите в България?

– По-конкретно какви действия ще предприеме вашето правителство, за да гарантира, че ромите ще имат повече доверие в правоприлагащите органи и в органите, където могат да подадат жалби, като например Комисията срещу дискриминацията?

– Ще се ангажирате ли да се въздържате от език, който би заклеймил ромите в България?

– Както се споменава в различни доклади на Европейската комисия и на Групата за борба с корупцията GRECO, борбата срещу корупцията трябва да стане по-успешна, особено по отношение на служители по върховете на властта. Какви планове ще предложи вашето правителство за засилване на борбата срещу корупцията?

Ще се ангажирате ли да приложите всички препоръки на GRECO? И ще вземете ли добри практики от други държави – членки на ЕС, в борбата с корупцията?

Ако „да“, от кои?

– Относно санкциите, предприети от САЩ срещу български официални лица по акта „Магнитски“, какво ще предприеме вашето правителство по тях?

– Ще доведат ли тези санкции до допълнителни разследвания?

– Установени ли са контакти с властите на САЩ относно тези санкции?

– По отношение на правата на жените вашето правителство ще се заеме ли с ниския процент на докладване за домашното насилие, както съобщава Европейският институт за равенство между половете?

– Вашето правителство ще се ангажира ли да ратифицира Истанбулската конвенция?

Групата за мониторинг, която е част от Комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент, наблюдава състоянието на демокрацията, върховенството на правото и свободата на медиите в страните членки. В момента мониторинг се извършва освен в България още в Словения, Словакия, Малта и Унгария.

Делегация от групата за мониторинг беше на посещение в София през септември, след което излезе с доклад, според който ситуацията със законността и свободата на медиите в България създава сериозни притеснения и наблюдението трябва да продължи.

3 Коментара
  1. ИСТИНАТА казва

    Само за това ли е РАЗПИТВАН?! Министър Рашков КАЗА: Където ОТВОРИМ ,НАРУШЕНИЕ или ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!?!?!?

  2. Затвор за тиквата казва

    Нищо напечено не става! Всичкият този цирк да запазят Касткетски. Много е удобен за ЕС и най вече за мафията ЕНП.

  3. йхсг казва

    Нищо няма да пипате и Цацаров няма да пипате, ако евентуално ви се пръкне идеята да сменяте Гешев, то в никакъв случай не трябва да го сменяте с човек на Прокопиев, съдебната власт трябва да е независима и служи на гражданите и обществото, а не на превилигеровани хора! А и ако ги махнете, няма да има баланс, пак ще се получи диктатура и то още по-страшна и негодование у обществото.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.