Кирил Петков пред LIBE в Брюксел: 20 човека въртят корупцията в България (ВИЖТЕ)

4 4 055

На закрито заседание в Европейския парламент в Брюксел днес (27 януари) премиерът Кирил Петков е казал, че 20 души са в основата на корупцията в България. Това разказа самият той, като се похвали, че е почувствал оптимизма на евродепутатите, че за първи път в България наблюдават истинско политическо желание за справяне с корупцията.

Петков участва в заседание на мониторинговата група „Демокрация, правова държава и основни права“ само час след като тя изслуша главния прокурор Иван Гешев. За разлика от Гешев, който описа ускорено влошаване на върховенството на закона в България, премиерът открои доверието, че новото правителство е готово за реформи.

Според Петков евродепутатите са били изненадани от нивото на готовност на правителството за промяна.

Той обаче добави, че промените трябва да са в рамките на закона, което отнема време.

Запитан как се отнася към искането на главния прокурор за използването на новия европейски механизъм за върховенството на закона за засилен мониторинг върху България, той даде да се разбере, че не се опасява от никакъв мониторинг.

„Много бих се радвал да има максимално засилен мониторинг. Колкото повече, толкова по-добре“, каза премиерът, като веднага обаче репликира, че проблемът в България е в прокуратурата.

„На всички е ясно, че прокуратурата не работи добре. Какъвто и език да използвате, само като видите фактите, се вижда, че не работи. Точка“, каза той, добавяйки „няма как да излъжете европейските институции с добри думи, хората са достатъчно интелигентни да разберат, ако нещо е фалшиво“.

По негови думи България е предложила в Националния план за възстановяване и развитие главният прокурор да няма „само Господ над главата му“, а да има съдия, който да изпълнява временно ролята на прокурор, а след това ще може да се върне на работа като съдия.

Реклама

Той каза също, че намерението на управляващата коалиция е ролята на главния прокурор да се промени изцяло, като той стане администратор.

„Въпрос на време е. Трябва търпение, всички наши избиратели да не се фрустрират, ние сме на месец и половина“, каза той.

Запитан дали евродепутатите са повдигнали въпроса за Делян Пеевски и американските санкции по закона Магнитски, Петков каза, че директно темата не е била засягана, но той е казал, че „хората, които са в основата на корупцията в България са сигурно 20 човека“.

Попитан защо е възможно Пеевски, макар и под санкции, да продава имоти за милиони, Петков посочи „Това е така, за мен също е огромно учудване“.

Запитан дали има доверие в службите, той каза, че имало проблеми с „кадруването надолу“ по всичките етажи, че предстои дълга реформа и че тя трябва да се извършва по правилата.

На въпрос дали тези 20 души знаят, че правителството ги е идентифицирало като основа на корупцията, той припомни свое интервю по времето когато беше служебен министър, в което посочва, че четири от компаниите в ББР са номинално свързани и има данни, че са на Пеевски.

„Ето ви единия човек“, каза той, като предупреди, че не трябва да се бърза с обвиненията, за да не се стигне до положение, при което „държавата да им плати обяда“.

С уговорката, че не трябва да нарушава конфиденциалността на заседанието, Елена Йончева, която е единственият български евродепутат, член на мониторинговата група, изрази задоволство от проведения диалог.

Според Йончева в Европарламента има много големи очаквания от новото българско правителство. Тя обясни, че за европепутатите е трудно да проумеят огромните средства, които се генерират от корупция в България, с които се купуват политическо влияние, съдебно влияние, медии.

4 Коментара
 1. Grindr CEO казва

  Мръсен, долен, гаден педераст!

 2. Бойко Борисов казва

  И аз съм пеерас

 3. майната казва

  Идентификацията само, не е работа ! Работа е когато има присъди и отнемания на неединфицирани имоти и пари !!! Народът знае КОЙ, ТОЙ и на двамата съпартийците ! Нали партиите им застанаха зад Мошенниците ??!!!

 4. Со керез казва

  Де да бяха само 20 – на първото дърво да ги вържеш и да ги онождат макаците. Ама са повечко, Кирчо.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.