НАПРЕЖЕНИЕ: Евгения и Николай Баневи съдят Иван Гешев за 60 000 лева (ДОКУМЕНТ)

1 3 166

Евгения и Николай Баневи внесоха в Софийския градски съд иск срещу главния прокурор Иван Гешев и петимата зам. главни прокурори – Даниела Машева, Красимира Филипова, Десислава Пиронева, Пламена Цветанова и Борислав Сарафов (директор на Национална следствена служба и заместник на главния прокурор по разследването).

С исковата молба, изготвена от адвокат Михаил Екимджиев, те претендират за обезщетение от общо 60 000 лв. (по 30 000 лв. на всеки) за моралните вреди, които са им нанесени с писмо, подписано от ръководството на прокуратурата и адресирано до 67 получатели.

Реклама

Сред тях са ръководители на международни институции и чуждестранни посланици, председателят на Европейския парламент Давид Сасоли (наскоро починал), председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, ключови еврокомисари, председатели на парламентарни групи в ЕП, посолствата на САЩ, Великобритания, Франция, Германия и много други.

Това дело е любопитно най-малко по две причини. От една страна, мотивите в исковата молба, по думите на адв. Екимджиев, излагат на показ юридическото невежество и моралната несъстоятелност на ръководителите на българската прокуратура.

От друга страна, за разлика от досегашните дела за обезщетения за вреди, завеждани от пострадалите срещу прокуратурата, съответно срещу държавата, по които конкретните извършители на нарушението не търпят никакви негативи, този иск е насочен персонално срещу извършителите – главния прокурор и заместниците му. Междувременно във вторник нова жалба от Баневи е изпратена и до Съда в Страсбург.

1 Коментар
  1. Д-р Менгеле казва

    Хвани Баневи, удари Гешев.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.