МИЗЕРИЯ: Кмет на ДБ превърна „Красно село” в клошарник (ДОКУМЕНТИ)

1 2 199

Кметът на столичния кв. „Красно село” Росина Станиславова от „Да, България” превърна района в клошарник – мизерията е повсеместна и на десетки места има незаконни сметища.

Резилът е, че точно 0 лева е усвоило „Красно село” от отпуснатите за 2021 г. 203 724 лева за ремонт на улици и тротоари.

Този озадачаващ факт става публичен след заявление за достъп до обществена информация, подадено от Цанко Донков, създател на фейсбук групата “Красно село – инициативност и решения за бъдещето”. Справката му е предоставена от зам.-кмета по финанси и здравеопазване на столицата Дончо Барбалов, видно е от документите, които Доков е публикувал на 18 януари в групата.

От тях съкварталците му научават още , че кметът Росина Станиславова и екипът ѝ са усвоили едва 50 070 лв. от 602 550 лв., отпуснати от Столичната община за ремонти на детски градини и училища през 2021 г.

За ремонт на училища и детски градини в район “Красно село” са усвоени 550 000 лв. от общо 602 550 лв!?Децата играят и учат в мизерни условия. Логично! – пише в коментар Цанко Донков.

А съкварталецът му от „Красно село“ Григор Петров добавя: Едва ли има някой учуден? Жената хвърля толкова сили и енергия, за да се бори със статуквото, че не ѝ остава време за друго.

Но пък когато се казваш Росина Станиславова и си знаеш, че си НИЩО, в целия си смислен живот не си постигнал НИЩО, не си направил НИЩО и от тебе НИЩО не става, нещата си идват на мястото. И понеже същото това НИЩО няма да напише и ред по този повод, някой от нейните защитници да ни покаже, че е направила нещо.

От Столичната община уточниха пред “24 часа”, че ако район “Красно село” е фактурирал разходи за тези дейности в края на 2021 г., е възможно те да не са отразени още, защото не са били реално разплатени към момента, към който информацията е била предоставена на Донков.

Парите, отпускани за районите за ремонт на улици, са част от субсидията за капиталови разходи. Те се предоставят всяка година и ако не бъдат усвоени в рамките на съответната календарна година, се губят. Това се случи със средствата, отпуснати на „Красно село“ за 2020 г. – 461 684 лв. Тогава Росина Станиславова посочи като причина, че процедурата за избор на изпълнител е обжалвана и не може да бъде завършена.

А от публикация на самата Станиславова става ясно, че на 30 декември м.г. тя едностранно е прекратила договора с фирмата за поддържане на пътната инфраструктура на района, защото не работела качествено и в срок. (Виж долу.)

И пак същата песен на нов глас… След като за 2020 г. Росина Станиславова върна 100% от парите, дадени на нашия район за ремонт на тротоари и улици, то сега отново върнат в Столичната община е 100%-овият размер от средствата за ремонт на тротоари и улици в нашия район за 2021 г.! Едно е да ремонтираш и да не ти стигат парите, коренно различно е да ги връщаш, при това в 100%-ов размер, при това за втора поредна година.

В същото време пък от екипа на Росина най-нагло отговарят на наш съкварталец (Niya Yanakieva), че видиш ли, “нямаме пари и затова улиците и тротоарите са в такова окаяно състояние”. Разходете се по улица “Костенец”, защото в отговора към Ния екипът на Росина пише именно за “силно амортизирани улични и тротоарни настилки” в “Лагера” – ще видите и доста незаконни сметища, за чието почистване БКС “Красно село” има немалък бюджет, добавя Донков във фейсбук групата.

Своята гледна точка със съкварталците си споделя и цитираната от Донков Ния Янакиева: Не че е нещо ново или неочаквано, ама тъкмо ми върнаха отговор на сигнал за недостъпна среда – няма тротоари, има ровове по пътното платно и като падне сняг, аз и бебето с количката сме блокирани в квартала

Та каня г-жа кметицата и нейните заместници да посетят въобще неразрушената ул. “Хайдушко изворче” с нейните изобщо нелипсващи тротоари… Добре поне, че по патронажна грижа имаше пари да хапват леща хората.

Към коментара си Ния прилага и отговора от района, в който признават, че част от уличната мрежа е в незадоволително състояние. Но “тъй като осъществяването на ремонти на улични платна и тротоари се извършва на база делегиран, крайно недостатъчен бюджет от Столичната община, в строителната програма на района за настоящата година са включени само разрушени и силно амортизирани улични и тротоарни настилки. В случай че ни бъдат отпуснати допълнителни финансови средства, бихме могли да предвидим включването на цитираната улица в строителната ни програма”.

Реклама

Без реакция от Станиславова е и друг очевидно наболял отдавна проблем за местните жители, за който от фейсбук групата сигнализират – незаконно сметище, разраснало се в последната година на метри от жилищните блокове в кв. “Лагера”.

Първоначалният бюджет по перо “Чистота” в нашия район е бил 380 хил. лв. за 2021 г. Забележете, изхарчени са (не се знае за какво!!!) 380 794 лв.!? Чистотата в междублоковите пространства и градинките е отговорност на БКС “Красно село”. Тъй като се вижда, че е поискано увеличение в размера му и е изразходван повече от първоначалния бюджет, то КАКВО КАЧЕСТВО НА УСЛУГАТА СМЕ ПОЛУЧИЛИ?

Да видим какво оправдание ще има за това. Целият ни район затъна в боклуци!

Толкова ли е компетентна и качествена тази услуга, че са изхарчени в повече от първоначалните пари?, пита още Цанко Донков.

От публикацията му се разбира, че вече е сезирано Министерство на околната среда и водите за множество сметища по ул. “Костенец”.

От министерството уточниха, че на 18 януари РИОСВ – София, е извършила проверка на сметището заедно със Столичния инспекторат, при която са констатирани множество купчини със смесено битови, строителни и биоразградими отпадъци.

Заради това на Станиславова са издадени две предписания – за почистване на боклуците на ул. “Костенец” със срок до 1 февруари и за предприемане на мерки за недопускане на повторно замърсяване. Регионалната инспекция ще извърши последващ контрол след срока. Ако предписанията не са изпълнени, ще бъдат наложени санкции.

Росина Станиславова стана публично известна миналата година след множество сигнали от граждани, протести и последвали проверки на антикорупционната комисия. На 10 януари бе съобщено, че КПКОНПИ е изпратила на прокуратурата всички материали за проверка в “Красно село” поради наличие на данни за корупционни престъпления.

Проверката на антикорупционната комисия бе извършена в кметството на 2 декември м.г. След анализа на иззетите документи и обясненията от длъжностни лица, включително и такива на висши публични длъжности, били установени данни за извършени закононарушения при изпълнението на строително-ремонтни дейности и доставка на материални активи, възлагани от район “Красно село”.

Тогава КПКОНПИ съобщи, че са установени и незаконосъобразни действия на общинската администрация, изразяващи се в умишлено забавяне на издаване на административни актове, злоупотреби при отдаване под наем на общинско имущество и разходване на публични средства, извършване на фиктивни назначения на служители по оперативни програми и проекти с цел лично облагодетелстване и облагодетелстване на трети лица.

Станиславова е и с установен от комисията конфликт на интереси – назначила е себе си за ръководител на проект, както и е сключила трудов договор с дъщеря си, докато е била начело на друг проект, финансиран с европейски средства. Кметицата обаче обжалва решенията на КПКОНПИ и все още се очаква произнасяне на съда.

На 30 декември м.г. кметът Росина Станиславова прекратява договора на фирмата “Енвайро клийн”, която отговаря за поддържането на пътната инфраструктура в района. Това става ясно от обявление, публикувано в сайта на районното кметство.

Самата Станиславова обяснява в профила си във фейсбук, че е развалила контракта заради невъзможността на фирмата да изпълни общо 17-те възложени обекта качествено и в срок. Ето позицията на кметицата:

След като в края на изминалата календарна и финансово-счетоводна година стана категорично и безусловно явно, че избраният изпълнител не е способен и няма да извърши по предварително уговорения начин и ред, в съответствие с приложимите нормативни изисквания и с нужното качество възложените СМР на нито един от своевременно възложените за изпълнение 17 обекта – развалихме едностранно сключения Договор с рег. № РКС21-ДГ55-8/20.08.2021 г. за извършване на “Дейности по ремонт и реконструкция на транспортната инфраструктурна мрежа на територията на СО – район “Красно село”, с всички законови последици от това.

Независимо от всички атаки разбирането ни е, че обществените финансови средства не трябва да бъдат харчени за некачествено извършена работа.

От позицията ѝ става ясно, че кметството е предложило на “Енвайро клийн” след финансов разчет да заплатят на фирмата стойността само на тази част от дейността, която може да бъде “полезна и временно използвана по предназначение”. След като обаче от фирмата отказват, отпуснатият финансов ресурс за ремонт на пътната инфраструктура в района за 2021 г. е бил възстановен в бюджета на Столичната община.

1 Коментар
  1. Балканджия казва

    Нашият демент и подпри-т@шак на пожизнения поповски кмет, академикът по скопяване на прасета Веселинов, върна селото в Пенджаб, 4-ти век преди н.е.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.