И таз добра: Фандъкова ревна, че няма пари за ток

1 1 925

Кметът на София от бандата ГЕРБ Йорданка Фандъкова, която получи 1,9 милиарда бюджет за 2021-а, поиска Министерството на финансите да изпрати спешни указания как общините да плащат сметките за ток до приемането на държавния бюджет, съобщи БНР.

Tова стана по време на среща с президента на КНСБ Пламен Димитров и вицепрезидента на КТ „Подкрепа“ инж. Иоанис Партениотис.

Тримата ще поискат съвместна среща с министър Асен Василев, на която да се обсъдят реалните средства, които са нужни, за да се гарантира движението на градския транспорт в общините.

Фандъкова предупреди, че столицата разполага със средства за трикратно увеличените сметки за метрото и електротранспорта за декември, но плащането е ограничено от закона за използване на 1/12 от бюджета.

Реклама

„Средствата, които миналата година са превеждани за транспорт, сега на фона на растящите цени на електричеството, са напълно недостатъчни за плащането на декемврийските сметки, които излизат през януари. Освен това за януари все още няма преведени компенсации“, поясни Фандъкова.

Сметката за електричество на столичния метрополитен за месец декември е 3.7 млн. лева, което е 3 пъти повече от декемврийската сметка през 2020 г.

Близо 2 млн. лева е декемврийската фактура на столичния електротранспорт, което е почти двойно повишение спрямо сметката за същия месец през предходната година.

Над 3.5 млн. са общо пристигналите фактури за електричество за декември и януари към момента за електричеството на трамваите, тролеите и електробусите. Съгласно обявените от правителството намерения компенсациите за електричество за декември ще бъдат изплатени до края на март.

За да не се стигне до прекъсване на електричеството, дружествата трябва да изплатят пълния размер на получените фактури.

1 Коментар
  1. QZP казва

    Самоковската ромка да си търси парите от този до нея на снимката.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.