Дали? Гешев разказва за „Барселонагейт” и кюлчетата на Бойко пред LIBE в Брюксел

1 2 914

Премиерът Кирил Петков, министри и главният прокурор Иван Гешев ще се явят в четвъртък на изслушване пред Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) в Европейския парламент.

Очаква се по време на срещата да бъдат обсъждани реформите на прокуратурата и антикорупционната комисия КПКОНПИ. Изслушването ще е при закрити врата.

Преди дни единственият български евродепутат в тази комисия Елена Йончева обясни пред БНР, че има конкретни въпроси.

„Дали предвижданите реформи в прокуратурата и КПКОНПИ отговарят на препоръките на Венецианската комисия; как главният прокурор ще носи отговорност; докъде са стигнали разследванията за „Барселонагейт“, за кюлчетата злато от снимките с чекмеджето и други“, каза тя.

Реклама

Комисията LIBE е сред най-активните по въпросите, засягащи корупцията и свободата на медиите у нас. В края на 2020 г. именно тя бе в основата на приемане на безпрецедентна резолюция, с която европарламентът заклейми корупцията у нас.

Оттогава комисията на няколко пъти е изисквала от прокуратурата информация какво се случва с разследвания, засягащи бившите управляващи. Само преди няколко месеца членове на комисията бяха на посещение у нас.

Сегашното изслушване на Гешев и Петков идва в момент, в който има сериозно напрежение между прокуратура и изпълнителна власт.

Петков настоява за оставката на главния прокурор. Гешев отказва да се оттегли от поста си и редовно се оплаква на европейските институции, че върху прокуратурата се оказва натиск.

1 Коментар
  1. !!! казва

    Защо при закрити врати? Нали ние им плащаме на тия хрантутници? При открити врати, да видим за какво отиват парите ни!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.