Съветската окупация през 1944-1947 г. струва на България 13 млрд. лева и 220 000 пратени в лагери (СНИМКИ)

13 6 239

Съветската окупация от 8 септември 1944 г. и подтикнатият от нея „Отечественофронтовски” преврат на 9-и септември стават, след като в Москва решават, че по друг начин властта не може да бъде заграбена.

Планът за овладяване на България започна да се осъществява. Той включва изтребване на българския елит и стопанско поробване на държавата.

Всъщност още царска Русия планира обезглавяването на българската нация. За това са запазени стотици документи, разкриващи коварната роля на Русия в нашата история и целта й чрез войната от 1877 да превземе Проливите, а след това да превърне уж „безкористно освободената” страна в „Задунайская губерния” – част от Русия, каквото ни Кремъл ни счита до днес!

След като през 1887 г. българският елит начело със Стефан Стамболов успешно се противопоставя на проруския преврат и до 1894 г. – и на руските попълзновения, в Русия разбират, че само с премахване на монарха (както сториха с княз Александър Батенберг) България няма да бъде завоювана.

Мужик взима колелото на софиянка, явно му е харесало, а пък той е „освободител“…

Необходимо е монархическата институция да се изкорени, а за това първо трябва да се изтреби обществено-политическия елит. И чрез свои платени агенти- русофили вдигат бунтове и правят опити за преврати.

Това не можа да стане и с планирания от Кремъл мащабен атентат в църквата през 1925 г., но се проведе успешно през 1944-1948 г.

Паролата „Авгиевите обори да бъдат пометени с желязна метла“ беше дадена от Москва от верния лакей на Сталин, по-късно български премиер със съветско гражданство – Георгий Михайлович Димитров. Получавайки я, комунистите започнаха убийства без съд и присъда.

До края на 1944 г. бяха избити над 30 000 кметове, учители, свещеници, полицаи, низши военни чинове, дребни търговци и изобщо по-видни и необходими за обществото хора по места. Викани посред нощ “за малка справка”, те изчезнаха в незнайни безкръстни гробове.

На тяхно място новата власт бе комплектувана главно от слабо образовани и некомпетентни хора, което се отрази сериозно върху развитието на т.н. „народна република”, в която нямаше нищо народно, освен диктатурата на една партия- мафия, завзела със съветска помощ и насилие властта.

В “Държавен вестник” от онзи период са публикувани съобщения за повече 30 000 безследно изчезнали българи, като трябва да отбележим, че не всички засегнати семейства са имали смелостта за такава публикация. Впоследствие, за да се “узаконят” убийствата, някои от загиналите задочно бяха “съдени” (безпрецедентен случай в правото) и осъдени на смърт.

Вторият етап на чистката беше позорният, безпрецедентен в световната история противозаконен ”Народен съд” от декември 1944 до април 1945 г. В него 135 съдилища в цялата страна съдиха 11 122 души, като за 2793-ма от тях бе произнесена смъртна присъда (по други данни – над 3000).

Там „съдеха” хора от елита, които не можеха току-така да „изчезнат безследно” – регенти, царски съветници, министри, съдии и прокурори, висши военни, професори, индустриалци и банкери.

С този жесток удар бяха унищожени Регентството, пет правителствени кабинета, цялото ХХV-то Обикновено Народно Събрание, цели министерства, Генералния щаб, изобщо цялата висша държавна администрация, стопанския и интелектуален елит на страната. На някои особено важни “подсъдими”, като регентите, разпитите се водеха в Москва от съветски следователи.

Сред убитите бяха регентите принц Кирил, генерал Михов, проф. Богдан Филов, премиерите Добри Божилов, и Иван Багрянов, министрите Габровски, Митаков, Даскалов, Вазов, царските съветници Лулчев и Севов и хиляди други. Може да се каже, че с този удар бе унищожена българската държавност.

Обезкръвяването на българския народ приключи с разгрома на последната опозиция на земеделци и социалдемократи през 1947 г.

Общо, през 12 затвора и 56 концлагера по руски модел в периода 9-и септември 1944 до 9-и ноември 1989 г. минаха над 220 000 души. Чудовищно изобретение от 1946 г. насетне беше изпращането на синовете на опозиционери и други „неблагонадеждни” или просто по-интелигентни младежи да отбиват тригодишна военна служба като миньори в урановите рудници.

52 000 от тях останаха вечно млади, а от останалите към 1990 г. живи 3000 души всички до един бяха болни от рак или левкемия. А уранът, продаден на безценица, заминаваше за „братската страна” и с него беше направена първата руска атомна бомба…

Случайно оцелелите близки на избитите бяха „въдворени” да живеят в провинцията, имотите им бяха отнети, а на децата се забраняваше да учат.

След като бе изтребен до голяма степен българския елит, от Москва изпратиха  своя лакей Георги Димитров да оглави правителството. И като министър-председател на България той си остана съветски поданик и говореше български с руски акцент.

Ще го запомним не само с пиянството му и с определено вредителската му, антибългарска политика, но и със абсурдната и смешна фраза- лозунг: „Дружбата ни с великия съветски съюз ни е необходима, както са необходими слънцето и въздуха за всяко живо същество!“ Невероятно звучи, нали?!

Въпреки това обаче руските му господари не му вярваха и КГБ вербува шурея му и негов телохранител – Вълко Червенков, да го шпионира. Когато си свърши работата да присъедини България към СССР, болният и алкохолизиран „герой от Лайпциг” вече беше употребен и напълно безполезен и господарите му го отровиха с живак, поставен в двойното дъно на чекмеджето на бюрото му в санаториума Барвиха край Москва през 1949 г. След това поставиха на мястото му агента- сталинист Вълко Червенков.

С голямо старание окупаторите и техните комунистически лакеи изкореняваха националното самосъзнание на българския народ.

Веднага след окупацията бяха върнати в СССР (разбирай в Сибир) таврийските и бесарабски българи, които бяха намерили убежище в България по време на войната. Започна насилственото налагане на изфабрикуваната в Коминтерна „македонска нация” във Вардарска Македония, която беше подарена на Югославия, и в Пиринска Македония, останала в пределите на България. Българите в Пиринско бяха насилвани да се обявят за „македонци”.

В земите ни свободно върлуваха сръбски емисари – „учители”, „книжари” и други, „обучаващи” населението на „родния му македонски език”. Беше направена така наречената „правописна реформа”, замислена в Москва и прокарвана първоначално през 40-те години от БКП в партийните им документи, а след като заграбват властта – и официално.

С изхвърлянето на букви от азбуката и въвеждането на нови правописни правила, комунистите се опитаха да скъсат писмовното единство на западните и източните български говори, за да откъснат окончателно изконната българската област Македония от България.

Окупаторите се опитаха да унищожат националната култура, обявена за „фашистка” и „буржоазна”, като организираха публични палежи на български книги или ги изпратиха за претопяване.

Случайно оцелелите бяха заключени в секретните и спецфондове на библиотеките.

Реклама

Забранени бяха за издаване и четене дори автори като класиците Иван Вазов и Елин Пелин. Унищожени бяха или откарани в Москва безценни исторически ръкописи и богослужебни книги от средните векове. На Скопие беше предаден дори саркофага с костите на Гоце Делчев. Самата българска история беше фалшифицирана по съветски калъп.

Градове и села бяха преименувани на комунистически и съветски дейци. Даже улиците в градовете, носещи имена на български владетели, бяха сменени с имена без титли. Така ул. „Цар Иван Асен ІІ” стана „Иван Асен”, улица „Цар Симеон Велики” – „Симеон” и други подобни кощунства. Държавният герб бе сменен с жалко копие на съветския като датите „681-1944 г.” точно очертаха рождението и смъртта на независимата ни 13-вековна държава.

Химнът беше преправян на три пъти. Единствен в света, в който се говори за вярност и подчинение на чужда държава! Срамно и недостойно! Особено брутално беше посегателството над църквата, тя беше подчинена на БКП, но независимо от това хората бяха насилвани да се венчават, кръщават децата си и да бъдат оплаквани в държавни „ритуални домове”.

Даже след смъртта на човека над гроба му задължително се поставяше дървена червена пирамидка с петолъчка, като последна гавра с мъртвите.

С поредица от такива мерки българският народ остана без елит и в продължение на 45 години бе превърнат в безропотно стадо, което не направи нито един антикомунистически бунт или протест, подобни на тези в Унгария през 1956 г., Чехословакия през 1968 г. или Полша – през 1956, 1968, 1970, 1976 и 1980 г. Окупаторите добре си бяха свършили работата…

Стопанското заробване на България от Кремъл започна още през 1944 г. На 16 октомври съветските окупационни войски откараха в Москва златния резерв на Националната банка. След това от бюджета на ограбената вече държава изтръгнаха 40 милиарда и 213 милиона лева за издръжка на войските си на българска територия. Нови 540 милиарда и 92 милиона лева струваше на България напълно безсмислената „Отечествена война”, в която угаснаха нови 32 000 млади български живота.

Голяма част от престъпленията на окупационната Червена армия срещу гражданското население в Централна и Югоизточна Европа и до днес не могат да бъдат изследвани заради забранения от Кремъл достъп до съветските и руските военни архиви.

Няма никакво съмнение обаче, че грабежите, редом с изнасилванията, са били „визитната картичка“ на съветското военно присъствие в Централна и Югоизточна Европа. България не прави изключение от тази трагична статистика. И няма как да е иначе, след като главният съветски военен мародер се оказва не кой да е, а самият върховен главнокомандващ Червената армия маршал Жуков.

В поведението на военачалника през септември 1944 има един странен епизод. Жуков неочаквано напуска основния театър на военните действия срещу Германия и се озовава за няколко дни в окупираната без един изстрел България. Целта на височайшата визита става известна две години по-късно.

От писмо на заместник-министъра на отбраната на СССР Булганин до Сталин от август 1946 г. става ясно, че съветските митничари са задържали 7 вагона с „лични вещи“ на маршал Жуков, съдържащи основно откраднати в Германия скъпи мебели. Картината е допълнена с опис от извършен по нареждане на Сталин през януари 1948 г. таен обиск в московските имоти на Жуков.

В тях са открити 24 броя златни часовници, 15 златни огърлици, 4000 м вълнени и копринени платове, над 300 скъпи кожи, 44 много ценни килими и гоблени,  55 картини- шедьоври и още купища скъпи вещи.

Участвалият в окупацията на България беларуски писател Васил Биков свидетелства, че първата работа на ръководителите на съветските военни и шпионски служби в страната е била да изпратят към Одеса по няколко самолета, натоварени със заграбени в окупираната страна ценности. През декември 1944 г. Кремъл издава и специално постановление, даващо лиценз за мародерство на всеки съветски войник, офицер и генерал.

Официално победителите вече можели ежемесечно да изпращат  в СССР „колети“ със заграбени от населението в завладените страни вещи – войниците по 5 килограма, офицерите – по 10 кг , а генералите – по 15 кг…

Цената на тригодишната съветска окупация по най-скромни изчисления достига почти половината от целия брутен вътрешен продукт на България за периода 1944 – 1947 г. Над 13 милиарда днешни лева!  За тези три следвоенни години страната ни трябва  /без никаква нужда и сериозна причина!/ да приеме и да изхранва над 600 000 войници от Червената армия.

Разорената държава трябва да има бедни поданици, за да са послушни. В началото започват конфискациите и реквизициите на по-богатите под форма на борба със „спекулата”. Особено отвратителна е практиката на „изселване на враговете на народната власт” в провинцията, при което верни „партийни другари” се настаняват в жилищата им и заграбват дори личните вещи на хората.

Така например другарката Цола Драгойчева /наричана от народа „баба Цола”/ безсрамно се разхождаше из София с прочутото кожено палто на премиершата г-жа Филова.

Последва пладнешкият грабеж  от 1947 г. по руски модел, наречен “национализация”, с който богатите българи, които ръководеха успешно икономиката на страната бяха или унищожени физически или превърнати в бедни.

След това бяха ударени заможните и трудолюбиви български селяни с „кооперирането” на земята, проведено до 1958 г. С „Народните заеми на свободата”, безчислените съдебни и несъдебни конфискации, Закона за отчуждаване на едрата градска покрита недвижима собственост и други подобни законоизвращения, беше ликвидирана и средната класа.

Българите се пролетаризираха. Пъкленото дело беше довършено с така наречената „индустриализация”, при която от СССР бяха прехвърлени в България тежки индустрии, обслужващи главно съветския военно- промишлен комплекс, за които България нямаше нито суровини, нито енергия да ги поддържа, нито пък й бяха необходими.

Те замърсяваха природата и увреждаха здравето на хората, а за поддържането им страната ни се принуди да внася огромни количества суровини и енергия от СССР на високи цени. Готовата продукция се връщаше в СССР на ниски цени. Както на ниски цени се изземваше земеделската й продукция и производството от леката промишленост.

Така България беше заробена с огромни инвестиции, които още повече изтощаваха държавния бюджет, а разликата в цените в полза на СССР поддържаше ниски заплатите на работещите, докато природата ни се унищожаваше.

При това у нас бяха докарани допотопни и вредни технологии, изхвърлени от употреба дори в СССР. Освен това индустрията ни беше така създадена, че да не е със затворен цикъл и което и да е производство да е зависимо от съветски доокомплектовки, резервни части, суровини, енергия, технологии, пазари. Енергийната система допълнително беше обвързана със СССР: електрическата – в паралел със съветската чак до средата на 90-те години, а газопроводната – изцяло зависима от съветската/ руската и до днес.

В същото време прекрасните български храни заминаваха на безценица към „необятните съветски пазари”, а в замяна ни продаваха прескъпи и долнокачествени съветски боклуци. Така бе спряно нормалното развитие на страната ни, която допреди 1944 година, особено от 1934 до 1944 – беше с много добре развиваща се икономика и не случайно на Запад я наричаха „Швейцария на Балканите”!

Така се превърнахме в заден двор на съветската империя, в колония, осигуряваща главно евтин робски труд и евтини стоки за СССР. И всичко това под маската на „братската помощ на СССР“. Лишени от собственост, българите работеха цял живот, за да купят панелен апартамент или пластмасов “Трабант”.

Резултатът от всичко това стана ясен в периода 1989-1999 г., когато руският пазар рухна и се затвори за България, която изпадна в невероятна икономическа криза поради описаните по-горе структурни дефекти на колониалното й стопанство.

Последиците тегнат до днес… И кога най-сетне ще се премахнат тези омразни паметници на „альошите“ из цялата страна?

Нямаме паметници, дори в големите градове на великите ни царе , революционери и писатели, на Аспарух, Крум, Симеон, Ботев и Вазов, а навсякъде паметници на Съветската армия или на наши шумкари и съветски  и руски агенти ?!

Огнян Стамболиев, ПЕН-България

13 Коментара
 1. Атанас Кирилов казва

  Огнян Стамболов, да го духаш мръснико за лайната, които си сътворил с болния си мозък!

 2. Шопето Буци казва

  А германците ни дължат, за периода 1941 – 1944 г. 75 млрд. лева и десетки хиляди избити и много повече по концлагерите!!!!!!

 3. Локо Сф. от 1956 казва

  Доколкото съм запознат, България беше съюзник на Фашистка Германия. Ако не бяхме изпратили войски и доброволци на фронта срещу Германия щяхме да бъдем буквално смазани във всяко отношение. Кой подписа договора за военен съюз с Германия. Кой изпрати окупационни войски в Гърция и в части от днешна Северна Македония. Какво да кажем за бомбардировките над мирни градове от американските военни самолети над Карлово и София. Защо сега лижем з….те на американците. Тези и други подробности не се казват. В Сърбия, Франция, Нидерландия и др. европейсски страни е имало партизанско движение. У нас също. За партизанска глава фашистката власт в България даваше по 50 000лв. и т н…….

 4. Кузев казва

  Пишещия е за лечение,та нали всички сме учили Вазов и Елин Пелин и много други български автори,ти май ни вземаш за малоумни и нищо не знаещи и сигурно по онова време си бил още проект като самолетите дето тиквата ги купи

 5. АНГЕЛА казва

  нормалното развитие на страната ни, която допреди 1944 година, особено от 1934 до 1944 – беше с много добре развиваща се икономика и не случайно на Запад я наричаха „Швейцария на Балканите”!
  КАКВА РАЗВИТА ИКОНОМИКА – НОВОТО ПОКОЛЕНИЕ НЕ ЗНАЕ И МАЛКО ХОРА МОГАТ ДА КАЖАТ КАКЪВ Е БИЛ ЖИВОТА -САМО МАЛЪК ПРИМЕР -ГР. ПЛОВДИВ С РАЗВИТА ТЮТЮНЕВА ПРОМИШЛЕНОСТ -РАБОТНИЦИ И ТЕХНИТЕ ДЕЦА НЯМАХА ОБУВКИ, А НОСЕХА ДЪРВЕНИ НАЛЪМИ .АКО НЕ ЗНАЕТЕ КАКВО Е ТОВА НАЛЪМИ ПРОСТО ПИТАЙТЕ- ДОБРРЕ ТРОПКАТЕ С ТЯХ.

 6. Vladimir zahov facebook казва

  Долу русия

 7. ЧИЧКОТО С МУСТАЧКИТЕ казва

  народ – на всички там на МАЙКА ВИ В ПУТКАТА ДА ГО НАВРА И ПОСЛЕ ВСИЧКИ ДА МИ ГО БЛИЖЕТЕ ,ИДИОТИ ТАБЕЛАТА НА СНИМКАТА Е НА НЕМСКИ ,МАЛКО СА ЕБАЛИ НЕМКИНИТЕ А Е ТРЯБВАЛО ЕБЕШ И РАЗСТРЕЛВАШ

 8. Читател казва

  БЪЛГАРИЯ НИКОГА НЕ Е БИЛА ПОД СЪВЕТСКА ОКУПАЦИЯ! Авторът на пасквила, за да знае това, трябва да е безпристрастен и да е чел повече дебели книги и документи. А собственикът на сайтчето е време да спре да пуска безумия, само защото иска да се хареса на външните си „благодетели“. За негово сведение – пластовете са безвъзвратно разместени и господарите се сменят!

 9. Дааа казва

  Някакъв болен мозък е написал тези лъжи. Истината трябва да е истинска. Били сме победени във война и сме били окупирани, както пише драскачът, за 2 години. Сега сме окупирани, без да сме водили война. Концлагери няма, но и 2 000 000 българи ги няма в България!

 10. АДВОКАТ казва

  Огнянчо, можеш да мразиш Русия, това е твое право, но към историята се отнасяй с уважение, ако знаеш какво означава това. Историята не е упражнение за болни от злоба мозъци, а писаницата ти недвусмислено сочи, че си в патологична фаза. Няма грешка в диагнозата – ти си зомбиран и патологичен лъжец. А от това състояние отърване няма. Жалко но факт.

 11. Кърлеж казва

  Естествено е че след като унищожиш цвета на една нация от нея да остане само боклука, каквито са повечето от коментиращите тук.

 12. Мими казва

  Ако днес има НАРОДЕН СЪД и осъдят и обезглавят Доган, ШИШИ, бай0ня, Гешев, Цацаров, Костов, Деси Атанасова, Цветанов и т.н. пак ли ще дитирамбиш, че са съкратили цвета на нацията!!!!!

 13. Р1 казва

  Няма по-долна паплач от русофилите само като им четеш коментарите и се убеждаваш що за изроди са.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.