Суджуците и пастърмата за Бойко стигнаха до ВКС, ще има ли затвор за рекетьора от ГЕРБ Живко Мартинов?

1 2 041

Делото за рекет срещу бившия депутат от ГЕРБ Живко Мартинов, станало известно като „Суджукгейт“, ще бъде гледано днес от Върховния касационен съд.

Долните две инстанции определиха 2-годишна условна присъда на Мартинов, признавайки го за виновен, че е рекетирал бизнесмен да му достави един тон суджук, който бил за премиера по онова време – Бойко Борисов.

Според обвинението бившият депутат от Добрич е изнудвал предприемача Антон Проданов от февруари 2011 г. до февруари 2012 г. и през това време на четири пъти поискал да му доставя по един тон суджук, а веднъж добавил и 60 кг пастърма и филе „Елена“.

Преди това му искал по-малки количества от 30-40 кг, които Проданов предоставял безвъзмездно за мероприятия на ГЕРБ в Добрич.

Първата инстанция обаче го призна за виновен само за една доставка на един тон суджук през ноември 2011 г. Цената на този суджук е 8870 лв.

За нея Мартинов казал на Проданов, че е за „високи хора“ в ГЕРБ и ако не я изпълни, ще му съсипе бизнеса, защото вече бил вкаран в списъка на бизнесмените, които трябва да дават.

Мартинов уверил, че нямало нищо по-лесно от това да изпрати данъчните да му разбият бизнеса и че когато реши, може и да го вкара в ареста.

Реклама

Като втора инстанция апелативният спецсъд „добави“ към вината на подсъдимия и това, че е принудил Проданов да предостави 30 кг телешка пастърма на стойност 407 лв. и 30 кг филе „Елена“ на стойност 230 лв. Долните инстанции отхвърлиха и иска от над 36 хил. лв., предявен срещу Мартинов от Проданов.

Върховният съд ще се занимава с делото както по искане на Мартинов, така и по протест на прокуратурата и жалба на Проданов, който е граждански ищец и обвинител в процеса, съобщи преди време ВКС.

Мартинов настоява да бъде оправдан, или делото да бъде върнато за ново гледане на спецсъда заради съществени нарушения. Проданов не е доволен, че по част от обвиненията Мартинов е оправдан, настоява да бъде уважен искът му, а подсъдимият да бъде наказан по-строго, включително и с глоба и конфискация.

В протеста си прокуратурата твърди, че е нарушен законът и наказанието е явно несправедливо. Затова искат делото да се върне за ново гледане. Пред апелативния спецсъд прокуратурата пледираше Мартинов да бъде вкаран за 8 години в затвора.

Втората инстанция обаче подчерта, че няма доказателства, които да отегчават вината на Мартинов, за да бъде увеличено наказанието му.

Освен това са минали 10 години от извършеното престъпление, подсъдимият е с чисто съдебно минало и безукорно поведение в хода на делото.

1 Коментар
  1. Затвор за тиквата казва

    Тези простаци само за плускане и крадене мислят. То за това бай Ганя от Банкя гони 150 кила, но в затвора ще стане тънка фиданка.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.