Номерата на Бойко – 3 мандата подкупи, лъжи и подаяния

1 3 340

Както можеше да се очаква, една от цъкащите мини без закъснител на ГЕРБ гръмна веднага след Коледните и Новогодишните празници. Още не бяха отшумели Йордановден и Ивановден, а стотици хиляди пенсионери с тревога разбраха, че са получили по-малко пари сравнение с декември 2021 година.

Причината бе елементарна, защото официалното повишение при някои сънародници с по-скромни доходи не може да компенсира редуцирането на Ковид добавката от 120 на 60 лв.

Просто и ясно, но горчивината си остава и сериозно подкопава ибез това крехкия кредит на обществено доверие за новите управляващи. В същото време правителството на Кирил Петков не успя да обясни смислено и достъпно за какво става въпрос и най-вече не намери точните думи, за да разобличи гадния номер на Бойко Борисов с предизборните подаяния от Джипката.

Старата технология „Разделяй и владей“ безотказно работи от Римската империя до ден днешен.

Не съм сигурен дали Борисов е прочел нещо по темата, но при всички случаи той отлично владее похватите за манипулация типични за силовите групировки,, откъдето произлиза. Още когато беше оповестено благодеянието от 60 лв., а по-късно и 120 лв върху пенсиите, бе ясно, че това е класически предизборен трик, тоест рушвет от ГЕРБ. Нещо повече – отиващата си Шайка бе наясно, че  поднесена по този начин, това е една рискова схема, стоварена като бомба със закъснител върху следващото правителство.

Резултатът не закъсня. Още преди нова година говорителите на ГЕРБ и техните медийни ибрикчии доволно потрива ръце под мотото „Ха, да видим сега без Бойко?!“ В този нечистоплътен анонс имаше два акцента.

Първо – както винаги от 2009 година насам всяка инвестиция или финансов бонус у нас се поднасят като лична заслуга на Борисов, сякаш парите идват не от данъкоплатците, а от чекмеджето или от резиденцията в Барселона?!

Второ – колкото и да са некомпетентни придворните на началника, авансово бяха калкулирани сътресенията в толкова деликатната пенсионна материя при редуцирането на Ковид добавката. Естествено като първи удар срещу промяната и начална стъпка към бърз реванш в обозримо бъдеще.

Цинична търговия с бедността и старостта

За три мандата и почти 12 години тотална власт на Бойко Борисов винаги всичко при ГЕРБ е в първо лице единствено число. Под знака на Краля-Слънце, който не повиши сериозно пенсиите.

Не с 5-6 процента, а да речем с 50%, но не „на калпак“, а според диференциацията по стъпалата на социалната пирамида. Тоест, най-сериозен скок за най-ниските доходи и така пропорционално нагоре към максимума, който също трябва да расте по справедливост.

Вместо това станахме свидетели на индексация по принципа „на час по лъжичка“, разбирай по пет кила месо за празниците и най-вече преди изборите с прозрачната цел да се търгува с бедността и старостта. Подходът на ГЕРБ към така наречената Ковид добавка бе изначално грешен, за да се стигне до проблеми и брожения в началото на 2022 година.

Реклама

Милиарди „на зелено“, клетници „на червено“

Стане ли дума за най-ниските пенсии в Европейския съюз, тези на българите, тукашните пазарни талибани скачат като ужилени и започват да носят вода от девет кладенеца, за да аргументират своето цинично отношение към поколенията, изградили България, от която все още има какво да се прави в безкрайния процес на първоначалното натрупване.

Аман-заман, бюджетът, дефицитът, рамката на Брюксел, директивата на Меркел, интифада на Световната банка, Брутния вътрешен продукт, растежът, стабилността и така нататък. Всъщност целта на тази зловеща нечовешка идеологема е да се легализира социалният геноцид спрямо стотици хиляди хора, оцеляващи на честна дума в условията на сюреалистичната скъпотия спрямо стандарта на живота.

Вече и платените „мисирки“ на Капитала не го крият. Цените на стоките и услугите от първа необходимост у нас са съпоставими или даже по-високи от тези в търговските вериги на Гърция, Австрия, Германия, Италия и Франция…

И сега най-важното – винаги, когато на дневен ред излезе кървавата тема за българските пенсии, адвокатите на „Остеритета“ изтъкват някакви според тях непосилни за бюджета числа 150 милиона, 300 милиона лева, дори милиард. Дали обаче това е толкова много на фона на грандиозните харчове и грабежи през мандатите на ГЕРБ и патерици?!

От друга страна на везните са милиардите раздадени „на зелено“, дори без обществена поръчка на фирми, клиенти и „касички“ на Властта.

От менте магистралите до виртуалните зали в села със стотина старци, оцеляващи „на червено“ всеки месец от магазина за хляб и мляко до аптеката. Да прибавим ли скандалните 3,5 милиарда, стоварени като данък „Сателит“ в краката на Големия брат, далеч преди тези морално остарели самолети да се приземят от чертожната маса на конструкторите.

Друга тема е доколко въздушните играчи са необходими на страната или на комисионерите, очакващи над 300 милиона лева ресто покрай сладката далавера с бюджетните пари? Списъкът с рецидивите на лицемерната стабилност „ала ГЕРБ“ може да продължава до следващите избори.

Интересно дали младият премиер Кирил Петков ще намери време да се запознае с абсурда, произведен от Бойко Борисов – а именно – угоените от различните подразделения на чиновническата партия получават все повече и повече върху мизерията на „лошия човешки материал“?!

И бъдете сигурни, че всеки опит за съкращаване на 300-хилядната администрация или замразяването на нейните финансови екстри по формулата на Симеон Дянков, ще предизвика познатата реакция след пенсионните колизии.

Тоест, „Къде е Бойко?“. Примитивно, но работи.

Георги Атанасов за вестник „Минаха години“, заглавието е на Narod.bg

1 Коментар
  1. Tikva казва

    Киро , Кироо , излагаш се вече , а Тиквун ти се смее .

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.