Шефът на парламента е внук на банкер-милионер, вижте кой е Никола Минчев (СНИМКИ)

1 8 353

Председателят на парламента Никола Минчев не е случаен човек, научи Narod.bg. Новият политик от партията на Кирил Петков е потомък на един от най-богатите българи на миналия век.

Неговият прадядо по майчина линия е знаменитият Никола Шавкулов – виден български банкер и търговец, съсобственик на една от първите фирми за внос и износ на кожи – „Братя Шавкулови“.

Никола Шавкулов е значима фигура за столичани и до днес, тъй като неговата къща е сред паметниците на културата в София. Тя се намира на улица „Георги Раковски“ №98 и фасадата ѝ е все още запазена в автентичния ѝ вид. В нея обаче се помещават различни офиси на фирми и други търговски обекти, сред които и кебапчийницата на шеф Виктор Ангелов.

Никола Шавкулов със семейството си 

Емблематичната сграда е вдигната още през 1925 г. и е в стил виенски сецесион. Има два входа и три жилищни етажа. Още по време на строежа ѝ се прочува с това, че има асансьор в спираловидната стълбищна клетка с две врати, дело на швейцарската компания „Шиндлер“. Като по чудо сградата оцелява без щети по време на бомбардировките над столицата през Втората световна война. Прадядото на Никола

Минчев обаче успява да я обитава едва 5 години, защото умира през 1930-а.

В завещанието си той задължава наследниците си да отделят по 20 000 тогавашни лева в продължение на 5 години за дарения на сиропиталището „Битоля“, ръководено от Македонското женско благотворително дружество, тъй като той е роден в Прилеп и завинаги остава свързан със своя край.

Реклама

Днес къщата, която е била национализирана през 1947 г., не е собственост на неговия правнук и семейството му. Наследниците на Шавкулов не продължават търговските му начинания и не е ясно как и за какво са използвали натрупаното от него богатство в размер на милиони.

Любопитна подробност е, че и другият прадядо на Минчев също не е бил случаен човек. Става дума за Сирко Станчев, който е бил два мандата депутат преди 9 септември 1944 г. Той е един от народните представители, подписали декларацията за спасяването на българските евреи. Бил е осъден на смърт от Народния съд. На негово име е кръстена улица в Златоград, а приживе той е бил и адютант на цар Борис III.

Семейната къща в центъра на София

За родителите на Никола Минчев се знае малко. Майка му Весела, кръстена на своята баба – съпруга на Никола Шавкулов, има славата на един от най-добрите специалисти по капиталовите пазари, уважаван арбитър в такива спорове. Тя е и първият председател на Комисията по ценни книжа след създаването ѝ.

По-късно Весела Минчева е един от стълбовете в кантората „Гугински, Джингов, Величков и Кючуков“, в която и синът ѝ работи допреди да напусне през този септември, за да прави политическа кариера.

Бащата на новия парламентарен шеф също е адвокат, специалист в наказателните дела, а самият Никола Минчев пък е женен за юристка – съпругата му Силвия.

Твърди се, че преди да стане шеф на парламента, е прибирал хонорар по 150 евро на час.

На новия си пост той получава заплата от държавата в размер на 7650 лв. Освен това се ползва със служебен мерцедес и охрана от НСО, както и вила в резиденция „Бояна“, където се премести да живее с жена си и двете им деца.

1 Коментар
  1. Честито! казва

    Плащай, плащай чужди масрафи, робска рая! Ти си богата рая, бълха те ухапала тебе за таквизи дребни харчове!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.