С благоволението на масоните: Ето го наследника на Цацаров в КПКОНПИ

0 6 698

Иван Демерджиев, който беше служебен министър на правосъдието, очаквал да оглави Комисията за борба с корупцията, известна сега с безумната си абревиатура КПКОНПИ, дочу Narod.bg.

Той самият се похвалил за това пред колеги юристи, като подчертал, че е много ценен от масонската ложа в Пловдив, която в последно време стана главен кадровик на държавата и не спира да излъчва свои хора на високи позиции във властта, пише „Уикенд”.

Преди време масоните обаче били недоволни от него, понеже Демерджиев не успял да изпълни някакви ангажименти, поети към друг брат зидар.

Освен това в ложата не харесвали и ентусиазма, с който Демерджиев се пуска да коментира в социалните мрежи, понеже подобна „откритост” не подхожда за личност с амбиции в политиката. Наскоро той все пак бил повишен в ранг и сега се очаквало отново да бъде върнат в играта, обясняват източниците ни. 

Демерджиев, обаче разчитал не само на подкрепата на масоните, а също и на своята ракета-носител – служебния премиер Стефан Янев, по чието време непознатият юрист от Пловдив стана министър.

Двамата са родом от едно село и затова са близки от години, допълват запознати. Самият Янев понатрупал опит, вече се гласял да прави и самостоятелен партиен проект, допълват източниците ни и уточняват, че той ще е с проруска насоченост.

След като партията на Копейкин се оказа, че трупа влияние само сред маргиналните слоеве, от Москва решили да заложат и на още една пионка, с която да привлекат по-авторитетни обществени пластове.

В този дух бяха и противоречивите изказвания на Янев, според когото няма нужда от допълнителни сили на НАТО в страната.

През последните дни за Демерджиев като евентуален наследник на Цацаров се изказа и премиерът Кирил Петков. „Познавам го добре и харесвам неговите качества. Но това до този момент не се е обсъждало. Нека обаче първо парламентът си свърши работата, за да видим как ще изглежда комисията след новия закон” – заяви Петков.

Той допълни, че новият шеф на КПКОНПИ ще трябва да може да работи срещу корупцията, като „гарантира, че има един аршин към всички. Да не бъде по никакъв начин политически ангажиран и да няма странични влияния”. Вече тръпнем да видим кой е този независим борец?

Няколко имена, освен Демерджиев, се споменаха като потенциални кандидати за овакантения пост в Комисията. От БОЕЦ предложиха следователя Бойко Атанасов. Завъртя се и името на съдия Нели Куцкова, но тя беше категорична: „Имам 5 месеца до пенсия и броя дните. Нито някой ми е правил такава оферта, нито ми изглежда привлекателно!”

Споменат беше и Лозан Панов, но тепърва ще има и нови имена. Управляващата коалиция тези дни одобри и разделянето на Комисията на две – една, която да разследва корупцията, и втора за отнемане на незаконно придобито имущество и конфликт на интереси. Да кажем, че този филм вече сме го гледали. Така беше до 2018 г.

От ДБ също се оглеждали за овакантения пост, като Христо Иванов хвърлил око на Андрей Янкулов – бивш зам.-правосъден министър по времето, когато Иванов оглавяваше ведомството и уволнен от ГЕРБ.

Реклама

Юристът е старши експерт към антикорупционния фонд, но според депутати не е достатъчно разпознаваем в публичното пространство. „Мненията за него и евентуалното му назначение в комисията са добри, но той може да получи поста, ако комисията действително се раздели на две – с разследващо звено и продължавайки досегашната си дейност“, разказаха още запознати.

КПКОНПИ наследи комисията на Кушлев, а също и тази за конфликт на интереси, която се ръководеше от Филип Златанов. Те обаче вместо да се борят с корупцията и конфликта на интереси, бяха станали нарицателно за злоупотреба с власт.

Да припомним само, че Филип Златанов си записваше в прословутото тефтерче кого трябва да удари. За тази си „услужливост” той вече получи условна присъда.

Хората на Кушлев, както и сега при Цацаров, периодично обявяваха, че налагат големи запори, но резултатите останаха семпли на фона на очакванията.

Фигури като Цар Киро, бандата на Килърите, Косьо Самоковеца, братя Галеви, братя Маргини, Златко Баретата – това са само част от скандалните имена, които по един или друг начин успяха да останат в крайна сметка недосегаеми за Комисията, въпреки че срещу тях се водиха съдебни дела, проточили се с години.

Ангелинка на Косьо пък осъди България в Страсбург заради запорите. Известно е, че и нито едно известно име от висините на властта не попадна под ударите на борците срещу корупцията и конфликта на интереси.

Затова пък се запомни, че още по времето на Кушлев кадрите бяха главно от неговото село Мърчаево и тази тенденция да се назначават главно връзкари продължи и през следващите години.

Неофициално от край време се говори, че рушветите в Комисията започват от 50 хил. лева нагоре. Запознати обясняват, че още във фазата, когато срещу дадена фигура започва разследване, веднага се намират анонимни посредници, които предлагат помощ за „откупване”.

Едни плащат, други отказват, но този номер се прилага още от времената на Кушлев и досега, особено при лица, които не са особено популярни. Известните пък отдавна се изхитриха да прехвърлят богатствата си на лоялни подставени лица. Как ще се промени всичко това, предстои да видим.

Сред спряганите имена от страна на „Продължаваме промяната” за нов шеф на КПКОНПИ е и това на… Лена Бориславова. Хората на Кирил Петков твърдо държат именно техен кадър да оглави звеното, особено ако на комисията се дадат и разследващи функции.

„И понеже кадровата им скамейка е доста къса, на този етап една карантинирана госпожица също може да мине и за фаворит за стола на Цацаров. Защото са наясно, че ако не вземат те комисията, то утре коалицията когато се разпадне, може тях да разследват”, разказаха за „Уикенд” източници на ПП.

Бориславова е именно лицето на партията, което участва активно по темите за реформа на КП КОНПИ и специализираните съд и прокуратура. Въпреки че няма какъвто и да било опит в сферата, нито пък е от правната система, хубавицата и дясна ръка на премиера Кирил Петков била най-подходяща да застане начело на комисията, смятат от партията.

Това обаче надали ще се случи, тъй като яростна съпротива имало от всички коалиционни партньори, включително от „Демократична България”.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.