НОВ МОРАЛ? Кирил Петков връща калинки на ГЕРБ във властта (ФАКТИТЕ)

1 5 160

„Татко каза, че ще ми купи колело, ама друг път”. Тази култова реплика от филма „Куче в чекмедже” най-добре описва прехваленото изчегъртване на бившите управляващи от новото правителство. Поне що се отнася до назначенията на областни управители, от самообявилите се за носители на промяната.

Според премиера Кирил Петков целта на чистката е премахване калинките наследени от ГЕРБ за сметка на хора с опит, които да вдигнат държавата на крака.

На думи това звучи прекрасно, но бегла справка в биографиите показва, че новите кадри масово са от партии, срещу които настоящата коалиция се бори. 

Пример за странна промяна е новият областен управител на Шумен Владимир Йолов, който е от квотата на „Продължаваме промяната”.

Според официалната си биография, той би трябвало да се вписва в образа на носител на промяната. Там  Йолов е описван като успешен бизнесмен и бивш активист на БСП. През 2012 г. дори е един от кандидатите за председател на националното младежко обединение на социалистите. След като не го огрява, зарязва партията за да гради кариера в частния бизнес.

Хора от града разказват, че качествата на екссоциалиста бързо са забелязани и оценени от ГЕРБ. Напускането на БСП съвпада с регистрирането на фирма „Е-плант”, на която Йолов се представя като собственик и мениджър, макар формално ролята да се изпълнява от приятелката му Яница.

Самата фирма бързо започва да работи повече от добре с правителството на Бойко Борисов и партийни кметове в цялата страна, печелейки куп договори. След като кмет на Шумен става Любомир Христов от ГЕРБ, бизнеса на „Е-плант” допълнително се разширява.

С пряко договаряне фирмата печели поръчка за зимното поддържане на малките улици в града. Избрана е и да разчисти останките от бивши казарми, за да се построи новата спортна зала. През 2018 г. е част от консорциум, лапнал впечатляващите 2.4 млн. лева за да подмени лампите по шест улици на Шумен.

Преди няколко месеца приятелката на новият областен управител печели договор за реконструкция на детска градина „Братя Грим”. Макар предвидените пари за ремонта да са половин милион лева, други кандидати няма. Според общинари, липсата на интерес е заради намеци в общината, че победителя е ясен предварително. Днес същият този победител трябва да следва правителствената политика за изчегъртване на ГЕРБ. Дали и как точно ще стане това, предстои да видим.

Връзки с бившите управляващи има и новоназначеният областен управител на Ловеч Виктор Стойчев, който също е от квотата на „Продължаваме промяната”. Преди да стане фен на Кирил Петков, Стойчев гравитира около ГЕРБ, от чието име е избран за общински съветник през 2015 г.

Новият областен сам си подава оставка през 2018 г. заради „силно несъгласие с политиката на управление на общината”. След раздялата с ГЕРБ започва да подкрепя ревностно при гласуването групата на БСП, но опита му да се присламчи към тях се оказва неуспешен. Социалисти от Ловеч отказват да го припознаят заради честите обръщания на палачинката и липсата на принципи.

В свои нтервюта от това време Виктор Стойчев се оплаква, че е тормозен от бившите си съратници заради отказа му да участва в схемите им. Това не пречи малко след това да бъде назначен за шеф на НАП в Ловеч – пост, до който няма как да се добере неудобен на управляващите човек.

Реклама

Начело на данъчните Стойчев се задържа до 2019 г., когато е уволнен дисциплинарно заради неоторизиран достъп до информационните системи на приходната агенция. Извършена проверка установява, че Стойчев е разглеждал досиетата на стотици граждани и фирми – от платени данъци и банкови депозити до кредити и сключени договори.

В НАП достъпа до подобна чувствителна информация е строго регламентиран, защото тя дава възможност да бъдат изнудвани хора и фирми.

След уволнението си Виктор Стойчев се оплаква пред журналисти, че случаят е скалъпен компромат и ще докаже вината си пред съда. Уви, две съдебни инстанции потвърждават основанията за неговото уволнение.  Изчегъртването му съвпада с нова промяна в политическите симпатии на новият областен управител.

Вместо ГЕРБ, Стойчев минава в редиците на ВМРО и дори е кандидат за кмет на войводите през 2019 г. Стойчев не успява да победи, но се задоволява с поста общински съветник. След обръщането на палачинката и кариерата в „Продължаваме промяната”, той ще трябва да подаде оставка, но пък се уреди като областен управител.

Калинки на ГЕРБ се набутаха като областни управители и от квотата на „Има такъв народ”. Типичен пример за спорно назначение е губернаторът на Русе Анатоли Станев. Още преди да бъде утвърден от премиера Кирил Петков, слуха за кандидатурата на Станев предизвика масови протести в Русе, заради меко казано спорната му работа като директор на РИОСВ в града.

През последните години, почти всяка нощ въздухът в дунавският град става направо невъзможен за дишане. Причина са нелегалните обгазявания от няколко химически предприятия. Техните именна и разпънатият от хора на ГЕРБ чадър върху нелегалната им дейност не са тайна за никого от Русе.

Освен за шефа на РИОСВ Анатоли Станев, чиито подчинени така и не успяват да заловят нито един нарушител, въпреки стотиците сигнали, снимки и видеа на бълващи отрови посред нощ комини. Почти всеки ден русенци стават свидетели на бълващите черни кълба комини на ТЕЦ-а, чиято собственост се свързва с виден олигарх. Ужасяващата миризма се дължи на изгаряните боли с вносен боклук и липсата на необходимите филтри на  комините, разказват работници. За екоинспекцията обаче проблеми няма.

Подобни гледки кълба дим често се забелязват и от друг завод, чиито служител в миналото е бил Анатоли Станев. Още щом се заговори за кандидатурата на Станев, повечето партии в града, сред които и от новата коалиция, открито се противопоставиха.

Стартира и подписка на граждани, но хората на Слави Трифонов не се трогнаха особено. Твърди се, че новият областен управител има солно лоби сред хора от ИТН. Негов защитник е външната министърка Теодора Генчовска, с която са съученици и близки приятели. Двамата дори са ходили на море заедно миналото лято.

Прелюбопитна е номинацията на Слави Трифонов и за областен управител на родният му Плевен. С подписа на премиера Кирил Петков преди дни поста бе зает от Иван Янчев. Новината за назначението му предизвика лавина от коментари.

Гневни граждани припомниха, че настоящият носител на промяната Иван Янчев е доскорошен верен кадър на ДПС. През 2019 г. той е издигнат за кандидат-кмет от месната коалиция „Новото време”, в която влизат едноименната партия, НДСВ и ДПС. Янчев е част и от листата за общински съветници, заедно с други местни величия от ДПС.

Любопитно е, че колицията подкрепя и баща му Галин за кмет на село Девенци. Коалиция „Новото време” издигна през 2019 г. и скандалният бивш кмет на Галиче Ценко Чоков за кмет и общински съветник в Бяла Слатина.

Назначението на свързан с ДПС кадър за областен управите от името на „Има такъв Народ”, не е изненада за политици в Плевен. Те припомнят, че водач на листата за депутати в града бе настоящият спортен министър Радостин Василев. Преди да се впусне в политиката, Василев е участвал в управлението на футболният клуб „Арда” (Кърджали), чиито основен спонсор е близкият до ДПС бизнесмен Румен Гайтански-Вълка.

1 Коментар
  1. Д-р Менгеле казва

    Мангал мангала око не вади. По тироида ще ги разпознаете.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.