ПОДМЯНА: Лица на „промяната” се оказаха калинки на ГЕРБ

0 4 982

Калинки на ГЕРБ се оказаха някои от новите лица на „промяната”, научи Narod.bg. Иде реч за прясно изчегъртаната от поста си като шеф на „Автомагистрали” Десислава Христова и Тодор Стоянов, съратник на отец Дионисий и ръководител на „Държавна собственост” в Регионалното министерство, който пък се оказва без допуск до класифицирана информация. Служебните беди официално ги сполетяха тези дни.

Двамата високопоставени служители от над 19 години живеят заедно, казват много добре запознати с битието им пред „Уикенд”. Тяхната история е показателна най-вече за това какви хора се добират до ръководни постове, което пък обяснява защо сме на това дередже.

Тодор Стоянов беше един от многото анонимни чиновници до протестите през миналата година. Въпреки че е с диплома от Академията на МВР, той е директор в МРРБ, но това не му пречи да е на първа линия в протестите, рамо до рамо с отец Дионисий.

С микрофон в ръка Стоянов беше постоянно присъствие пред къщата на Бойко Борисов в Банкя. И не само там – той е неизменно във всяка гореща точка на протестите от юли 2020 до самия им край след изборите.

Веднага след това обаче е издигнат за зам.-министър на регионалното развитие. Задържа се на поста по-малко от месец и подава оставка, която веднага е приета. Причината за оттеглянето му е, че като зам.-министър скандирал пред ДАНС срещу незаконното подслушване.

Тогава дансаджиите изпаднаха в много смешна ситуация – заради окупацията на протестърите те трябваше да прескачат оградите, вместо да си тръгнат от работа през официалния вход.

Така се стигнало, споделят запознати, до разпрани крачоли и пуснати бримки на чорапите на агентите и агентките. (Само да отбележим, че през последните години ДАНС е напълнен, както ни уверяват капацитети, с красиви млади агентки, които не е ясно точно ясно с каква експертиза са.)

Веднага след този резил дансаджии започнали да оглеждат допуска до класифицирана информация на Тодор Стоянов. А сега им се удава удобен случай да му го върнат тъпкано.

Хронологията на събитията показва, че веднага след оставката си като зам.-министър на регионалното развитие, възпитаникът на школата на МВР се връща на старата си работа като шеф на „Държавна собственост” в същото ведомство.

Едва тези дни от ДАНС се сетиха, че той е с отнет допуск до класифицирана информация. При това му го взели веднага след онези протести срещу подслушването.

Въпросът е обаче защо се сещат чак сега? Включително има и конспиративна теория, че господинът през цялото време е бил двоен играч – работил и за протестърите, и за ГЕРБ, въпреки че вдигал голям шум по разни митинги и шествия.

Реклама

Нищо чудно обаче след проверка, която е вече назначена, да излязат разкрития за разни схеми, казват запознати.

На свой ред неговата житейска спътница и вече бивша шефка на „Автомагистрали” Десислава Христова е поетеса. Писала е стихове за кого ли не, включително и за Ахмед Доган. Отвътре й идвало да изразява чувствата си най-добре в рими.

Другото, с което се прочу, е че си вдигнала заплатата до 11 700 лева, като преди това тя е била само 3660 лева. На високия пост тя е поставена от служебния министър на регионалното развитие Виолета Комитова през юни миналата година, като е била в ръководството на дружеството и през 2017-2019 г.

Тогава тя подава оставка, след като се разпространява запис, в който обяснява на шефът на пътна поддръжка как трябва да даде обект на някой си Иван, който имал интерес да се доказва и „ще даде всичко от себе си”.

Въпреки това още при първото служебно правителство на Радев е върната на поста. Явно в нея, както и в мъжа й Тодор Стоянов, виждат лица на „промяната”.

„Автомагистрали” пък се прочу, че там са набирали външни изпълнители още преди да бъде отпуснат първия милиард за магистрала „Хемус”.

Сега Десислава Христова отрича тя да е измислила схемата. Изваден обаче беше неин доклад от преди години точно за разширяване дейността на „Автомагистрали”, като се проучи пазара и се подберат партньори.

Дружеството трябвало да строи първокласни пътища, но понеже не разполага със свои машини и пари, да потърси партньорства. Този доклад от 2018 г. е приет от ръководството на „Автомагистрали” и дори е назначена комисия за търсенето на потенциални партньори, а по-късно стана ясно, че са сключени и рамковите договори и са раздаде и милиони.

Въпреки това сега Десислава Христова отрича да е капацитетът зад тези схеми. Явно с мъжа си Тодор Стоянов имат уникалното умение да се раздвояват – да скандират срещу корупцията в протестите, и в същото време да са част от механизмите на ГЕРБ.

До редакционното приключване на броя още не беше обявено името на новия ръководител на „Автомагистрали”. Сред кандидатите обаче се оказа Евгени Генчев, който и сега е шеф на дирекция в дружеството.

За него във ведомството твърдят, че живеел със сестрата на отстранения бивш изпълнителен директор  на „Автомагистрали” Стоян Беличев.

Така кръгът ще се затвори и тайните ще бъдат добре опазени, подчертават компетентни.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.