ПАДЕНИЕ! Корнелия оправда позора си с Covid и „вътрешни врагове”, върви сценарии Нинова да остане лидер (НА ЖИВО)

3 1 886

Пандемията, въвеждането на повсеместно машинно гласуване и саботажът от страна на „вътрешни врагове” на БСП – такива са основните причини за катастрофалните изборни провали на левицата, поне според лидера в оставка Корнелия Нинова.

Това се разбра от политическия доклад, който тя изнесе пред делегатите на 50-ия конгрес на БСП, който се провежда днес и може да проследите на живо ТУК.

Безпардонната Нинова обясни, че социалистите са работели за машинния вот, но сега отчита, че той е намалил избирателната активност. Мнозина се притесниха от устройствата и не отидоха до секциите, смята приятелката на Бойко Борисов.

И посочи, че трябва да се преосмисли ефектът от машинното гласуване – като се въведе смесено гласуване, и с хартиени бюлетини, и с устройства, като се позволи на гражданите да изберат метод на гласуване. Така всъщност Нинова за пореден път зае позицията на ГЕРБ – бившите управляващи въведоха точно такава хибридна система.

Същият ефект върху гласоподавателите на БСП е оказала, според Нинова, и ковид пандемията. Инфекцията е възпрепятствала провеждането на предизборна кампания с лични срещи с избирателите, възрастните хора са се изплашили, описа проблема Нинова. Това, смята тя, също е довело до сериозен отлив на гласове, а не нейната очевадна заигравка с мутренската партия ГЕРБ.

Както винаги, Нинова се прехвърли и на проблема с „врага с партиен билет”. Тя посочи, че партията се е изтощила от вътрешни борби, породени от недоволни от реденето на листите, от трайни вражди, от обидени активисти, които работели с други политически сили.

Според Нинова това, заедно с другите обективни фактори, е довело до катастрофален отлив на гласове, отишли най-вече в групата на негласуващите.

С пренебрежение към президента

Реклама

При приемането на дневния ред беше отхвърлено предложение да се прекрати за час работата на конгреса, за да може делегатите да се включат в тържествената церемония на Румен Радев и Илияна Йотова.

Искането за прекъсването дойде от представители на вътрешната опозиция. Те използваха момента, за да разкритикуват партийното ръководство, че неправилно е избрало датата на конгреса, която съвпада с иногурацията.

Георги Свиленски – шефът на парламентарната група и приближен на Нинова (чиято бивша съпруга днес е първа дама, б.ред.), коментира, че всички социалисти са горди с успеха на Радев, но едно прекъсване прекалено ще удължи работата на конгреса, а и всеки, който желае, така или иначе, може да отиде на церемонията.

Последва гласуване, на което предложението беше подкрепено едва от 138 делегати, 384 го отхвърлиха, а 111 се въздържаха.

Ще си тръгне ли всъщност Нинова?

Дневният ред на заседанието засяга и въпроса за прекратяването на правомощията на Нинова. Последното означава, че трябва да се приеме и решение да започне кампания за пряк вътрешнопартиен избор на новия председател на БСП.

Досега намерения да се състезават за лидерския пост са заявили самата Нинова и депутатът Крум Зарков.

Упорито обаче се ширят слухове, че е подготвен сценарий, според който делегатите ще откажат да констатират оставката на Нинова – с мотива, че вината за изборните провали е колективна, на партията, а не на водача.

По този начин тя ще запази поста си и няма да се наложи провеждането на пряк избор на нов лидер. За подобно развитие заговори преди няколко седмици изключеният от БСП Кирил Добрев, който е един от най-отявлените противници на Нинова.

3 Коментара
  1. КОЛАРОВА - ВНУЧКАТА казва

    ТОЗИ ПРЕСЪХНАЛ КЛАДЕНЕЦ,ВРЕМЕ И Е ДА НАБЛЯГА НА ПЛЕТЕНЕТО НА ДАНТЕЛИ НА ЕДНА КУКА ,ТОЛКОВА БЪРЗО ПЛИСНА ЛЕГЕНА ,ЧЕ ДАНО НАМИРА ПЪТЯ ДО ДОМА СИ САМА

  2. trifon14.. казва

    На следващите избори партията им с 2,95 % , а корделата баш милиардерка !!!

  3. Атанас Кирилов казва

    БРАВО, ПОЗДРАВЛЕНИЯ КОРНИ! Дайте един лексотан на гербаджията от Народ, писал статията с долни клевети.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.